ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σαφής είναι η πρόθεση του Υπ. Οικονομικών να επιμείνει ως προς την ανάγκη ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία με τις 120 δόσεις, παρά τις πρόσφατη επιφυλάξεις που διατύπωσαν τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και η έκθεση της Κομισιόν (η τελευταία μάλιστα υποστήριζε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει στα σχετικά μέτρα). Άλλωστε, η κυβέρνηση θεωρεί πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα στα ποσοστά της στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες.
Το πόσο σημαντικό είναι για την κυβέρνηση το ζήτημα των 120 δόσεων φαίνεται και από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του καθηγητή Μιχάλη Ψαλιδόπουλου, ο οποίος μιλά ξεκάθαρα για διαφωνία με την αξιολόγηση του προσωπικού του Ταμείου ως προς αυτό το θέμα. Όπως μάλιστα σχολιάζει, η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί ως προς το ότι εξακολουθεί να υπάρχει «ασθενής κουλτούρα πληρωμών» στη χώρα, καθώς «βελτιώνεται συνεχώς» και ότι σε κάθε περίπτωση «η φτωχή κουλτούρα πληρωμών δεν πρέπει να συγχέεται με γνήσια προβλήματα πληρωμών σε μια εποχή που εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στη ρευστότητα».
Ωστόσο, για να καταφέρει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το κρίσιμο για αυτή ζήτημα, θα πρέπει να ξεπεράσει τον βραχνά της δεύτερης μεταμνημονιακής έκθεσης αξιολόγησης, η οποία αναμένεται χρονικά στις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το θέμα που προέχει για την κυβέρνηση αφορά το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Παρά την αισιοδοξία του Υπ. Οικονομικών μετά το τέλος Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας περί άμεσης επίλυσης των «τεχνικών ζητημάτων» του προβλήματος, μέχρι σήμερα η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, ενώ ο χρόνος μέχρι το ΕWG της 25ης Μαρτίου λιγοστεύει. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος τα «ανοιχτά θέματα» της δεύτερης αξιολόγησης να συγχωνευτούν με την τρίτη, που ξεκινά την 1η Απριλίου. Κάτι που θα δυσκόλευε την προσπάθεια και για τις 120 δόσεις.
Εάν πάντως όλα πάνε κατ’ ευχήν, ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ είναι ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα με την πρώτη κατοικία, ώστε στα μέσα Απριλίου να έρθουν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις, αν και με αρκετούς περιορισμούς σε σχέση με τα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης. Ειδικά ως προς τα χρέη προς την Εφορία, όπου τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αναμένονται ιδιαίτερα αυστηρά, κάτι που θα αφήσει εκτός τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Η κυβέρνηση ελπίζει να πείσει τους δανειστές υποστηρίζοντας πως οι ρυθμίσεις θα ωφελήσουν τα έσοδα του Κράτους καθώς θα αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές για περισσότερο από ένα έτος, η εισπραξιμότητα των οποίων είναι ιδιαίτερα χαμηλή έως αδύνατη. Παράλληλα, οι οφειλέτες που θα μπουν στη ρύθμιση θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους για το 2018 ή θα πρέπει να τα έχει εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και να έχει ήδη εξοφλήσει τουλάχιστον τις μισές. Με αυτό τον τρόπο η «κουλτούρα πληρωμών» που αποτελεί τον μεγάλο προβληματισμό για τους δανειστές δεν πρόκειται να επηρεαστεί.
Σημαντικό επιχείρημα για την κυβέρνηση θα αποτελέσει και το γεγονός πως με τη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία θα ξεμπλοκαριστούν χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις ασφαλισμένων που χρωστούν. Έτσι, θα αυξηθούν τα έσοδα από την παρακράτηση μέρους των συντάξεων προς εξυπηρέτηση της ρύθμισης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΥΠΟΙΚ: «Απόλυτα εφικτό να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για τη δόση μέχρι τις 25 Μαρτίου»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψαλιδόπουλος (ΔΝΤ): Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ρουκέτες» από ΔΝΤ: Τι κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες, πόσο χαμηλά θα πέσει η ανάπτυξη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΗΕ: Πρέπει να δούμε πώς αντιλαμβάνεται ο Τραμπ μια «συμφωνία» για την Ουκρανία
- Χαβιέρ Μιλέι: Θα αποχωρούσα από τη Μercosur για ένα ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ
- Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο με Φιντάν – Τι αναφέρει η Άγκυρα
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συλλυπητήριο μήνυμα στον Ερντογάν για τα θύματα της τραγωδίας στο θέρετρο Καρτάλκαγια