ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η στήριξη του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πάνο Καμμένο έχει έναν και μοναδικό στόχο: να προλάβει η κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή τα νομοσχέδια που θα υλοποιούν τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως δεν υπάρχουν περιθώρια για ρήξη σε αυτή τη φάση, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και την έντονη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η κίνηση Καμμένου στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται δυνατά οι φωνές εκείνων που δεν μπορούν να αγνοήσουν τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, εκτιμώντας πως πρόκειται για κινήσεις με στόχο την πολιτική του επιβίωση, που εκθέτουν την ελληνική κυβέρνηση τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, αφού δίνει επιχειρήματα στην αντιπολίτευση. Εξελίξεις αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα, όταν θα έχει επιστρέψει στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, οπότε ενδεχομένως υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Εξάλλου, και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος επιχείρησε από χθες να κατευνάσει τα πνεύματα, αφού από τις ΗΠΑ διεμήνυσε πως η πρωτοβουλία του δεν είχε σκοπό να τορπιλίσει τις προσπάθειες που γίνονται για την επικύρωση της συμφωνίας και πως έχει σκοπό να τηρήσει το μορατόριουμ του Μαρτίου, δηλαδή τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό για εκεχειρία μέχρι τότε. Επίσης, διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει plan B, επιχειρώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα τόσο στην κοινοβουλευτική του ομάδα όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αμερικανικό «όχι»
Με αιχμές για τη δημοσιοποίηση των διπλωματικών συζητήσεων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε κι αυτό με τη σειρά του το plan B Καμμένου, που έφερε ομοβροντία αντιδράσεων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτηθείς σχετικά από τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 εξέφρασε την ισχυρή στήριξη στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Υπενθυμίζεται ότι προχθές Τετάρτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του παρουσίασε πρόταση για εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση μη κύρωσης της συμφωνίας στην ΠΓΔΜ. Το plan B του Πάνου Καμμένου προβλέπει την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Παρουσιάζοντας την πρόταση αυτή στον Αμερικανό ομόλογό του υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.
Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε αιχμές για την κίνηση του Έλληνα ΥΠΕΘΑ να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες προσωπικών διπλωματικών συνομιλιών: «Δεν ανακοινώνουμε δημόσια τις λεπτομέρειες των προσωπικών μας διπλωματικών συνομιλιών, αλλά η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για το θέμα αυτό είναι σαφής: χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στις 30 Σεπτεμβρίου, στο οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αποδοχή της Συμφωνίας Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας. Υποστηρίζουμε σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στην πΓΔΜ να αναλάβει τη νόμιμη θέση της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία» ήταν η απάντηση του ίδιου αξιωματούχου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η φράση Τσίπρα για Καμμένο που άφησε άφωνους τους δημοσιογράφους
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και εσωκομματικό άδειασμα στον Καμμένο από τον Τέρενς Κουίκ
ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Ανεπιθύμητος ο Καμμένος για τον ΣΥΡΙΖΑ – Ψάχνουν λύση στην κυβερνητική κρίση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Volkswagen: Στα άδυτα της συμμαχίας με τη Silicon Valley για τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας
- Ελληνικό: Κέρδη 0,98 ανά μετοχή για τους μετόχους της Lamda από τα τελευταία deals για οικόπεδα
- Γιώργος Στάσσης: Διπλάσιες επενδύσεις, ισχυρά κέρδη, νέα σχέδια ανάπτυξης
- Η κυβέρνηση βρίσκει τον βηματισμό της και η αντιπολίτευση τον ψάχνει