• Big Story

    Μαρινόπουλος: Μαύροι κύκνοι και ταξίδι στο άγνωστο. Όλο το παρασκήνιο

    Σκλαβενίτης

    Οι κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Λεωνίδας Μαρινόπουλος


    Όλο και πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από το deal για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, με τους εργαζομένους και τους προμηθευτές της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, αλλά και την αγορά εν γένει, να παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία και να οδηγήσουν σε κατάρρευση της ιστορικής αλυσίδας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

    Σας έχουμε ενημερώσει στο mononews.gr ήδη για την εξοργιστική καθυστέρηση της έκδοσης της δικαστικής απόφασης για το deal, η οποία αναμενόταν τον Δεκέμβριο αλλά ακόμα παραμένει άγνωστη η τύχη της, καθώς και για τις ανησυχίες των εργαζομένων, που δεν πληρώθηκαν τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου και σχεδιάζουν κινητοποιήσεις. Η τελευταία ανησυχητική εξέλιξη, ωστόσο, είναι η κίνηση της Ζήνων Ακίνητα ΑΕ (μέσω του ειδικού διαχειριστή Ernst & Young) να προχωρήσει σε πλειστηριασμό 16 ακινήτων της Μαρινόπουλος, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε συναινέσει στο σχέδιο διάσωσης της εταιρείας και είχε συμφωνήσει για “κούρεμα” 40% στις απαιτήσεις της, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

    Πρόκειται για καταστήματα και αποθήκες της Μαρινόπουλος σε Αγρίνιο, Αιγάλεω, Αργυρούπολη, Βέροια, Γλυφάδα, Κολωνάκι, Περιστέρι, Βούλα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Ρέθυμνο, Ρόδο, Τρίκαλα.

    Επιπλέον, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να έχουμε και την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη συμφωνία, η οποία κατά πληροφορίες θα προβλέπει την αποδέσμευση από το δίκτυο της Μαρινόπουλος τουλάχιστον 20 καταστημάτων της αλυσίδας. Σε συνδυασμό με την απώλεια των 16 ακινήτων που βγάζει στο “σφυρί” η Ζήνων, μιλάμε για περίπου 40 (πιθανόν και περισσότερα) καταστήματα τα οποία “χάνονται”, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο τζίρος της επιχείρησης και άρα να αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα της συμφωνίας εξυγίανσης, επηρεάζοντας προφανώς το business plan που έχει εκπονηθεί από τον Σκλαβενίτη.

    Στις 14 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την Μαρινοπουλος 

    Οι μεγαλύτερες ανησυχίες για την ολοκλήρωση του deal πηγάζουν πάντως από τις παροιμιώδεις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης, καθώς στις 30 Ιανουαρίου λήγει η προστασία της Μαρινόπουλος από τους πιστωτές της, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει η Σκλαβενίτης για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

    Μπορεί να φαίνεται αρκετός ο χρόνος, όμως υπάρχουν έντονες αμφιβολίες γι’ αυτό, καθώς ακόμα κι αν η δικαστική απόφαση βγει σήμερα ή αύριο (κάτι που δε δείχνει πολύ πιθανό), θα ακολουθήσουν οι τριτανακοπές που πιθανότατα θα κατατεθούν και είναι άγνωστο πότε θα εκδικαστούν, προκαλώντας νέους τριγμούς στη διάσωση της επιχείρησης. Επιπλέον, ερωτηματικό αποτελεί και το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης, που ενδεχομένως να βάζει “αστερίσκους” στη συμφωνία εξυγίανσης, οι οποίοι θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα και θα αυξήσουν την αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της Μαρινόπουλος.

    Είναι φανερό ότι ο κίνδυνος “ατυχήματος” είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός, καθώς η διάσωση της ιστορικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ κρέμεται από μία κλωστή και άπαντες παρακολουθούν τις εξελίξεις με αγωνία, ελπίζοντας για το καλύτερο, αλλά τρέμοντας για τα χειρότερα…

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απειλές: Έρχονται μαύροι κύκνοι για τους επενδυτές

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Φόροι και εισφορές «κλέβουν» το 60% – 70% του εισοδήματος μας

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποια ακίνητα και υπόχρεοι απαλλάσσονται από τον ΤΑΠ (τέλος ακίνητης περιουσίας)



    ΣΧΟΛΙΑ