• Big Story

    Μαρινόπουλος: Υπεγράφη με τις πιστώτριες τράπεζες το σχέδιο διάσωσης. Καμιά απόλυση

    Σκλαβενίτης

    Οι κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Λεωνίδας Μαρινόπουλος


    Αίσιο τέλος για τη συμφωνία διάσωσης της Μαρινόπουλος από τον Όμιλο Σκλαβενίτη, καθώς έπεσαν οι τελικές υπογραφές με τις πιστώτριες τράπεζες για τη “Σύμβαση διάσωσης της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης”. Όλα τώρα μπαίνουν σε μια σειρά και από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης από τις τράπεζες προς τις δυο αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

    Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι απαραίτητες εγγυήσεις για να ανοίξουν οι κάνουλες της χρηματοδότησης δόθηκαν από πολλά μέλη της οικογένειας Σκλαβενίτη. Μετά, λοιπόν, από την εκταμίευση του πρώτου ποσού, το επόμενο βήμα περιλαμβάνει να εκδικαστεί η αίτηση αναδιάρθρωσης της Μαρινόπουλος με βάση τα Άρθρα 106β και θ του Πτωχευτικού Κώδικα, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

    Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Σκλαβενίτης:

    “Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, των Τραπεζών και της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας.

    Είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών βημάτων που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν έως την πλήρη υλοποίησή του.

    Ωστόσο, δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και την ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των Εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    Το σχέδιο εξυγίανσης θα τεθεί υπ’ όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.

    Η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου”.

    Τι περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι, αναλυτικά, το σχέδιο διάσωσης προβλέπει ότι η Σκλαβενίτης θα δώσει συνολικά 125 εκ. ευρώ – τα 15 πρώτα ως ενδιάμεση χρηματοδότηση (ο όμιλος Μαρινόπουλος θα συνεισφέρει επίσης 10 εκ. ευρώ χωρίς ωστόσο να συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτή), ενώ τώρα που έπεσαν και οι τελικές υπογραφές θα δοθούν άλλα 60 εκ. και το υπόλοιπο ποσό των 50 εκ. ευρώ θα δοθεί έως το 2017. Παράλληλα, η Σκλαβενίτης θα λάβει δάνειο ύψους 360 εκ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες, εάν θελήσουν, μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα να αποκτήσουν το 25% της νέας εταιρείας με τη Σκλαβενίτης να διαχειρίζεται το υπόλοιπο 75%.

    Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η εταιρεία θα ευνοηθεί κουρέματος των οφειλών της έως και 50%, αν και σε αυτή τη ρύθμιση δεν εντάσσονται οι προμηθευτές στους οποίους η Μαρινόπουλος χρωστούσε μέχρι και 100.000 ευρώ.

    Σημαντική ωστόσο παράμετρος είναι η διασφάλιση της εταιρείας Σκλαβενίτης, η οποία διαμήνυσε ότι παρά τις εξελίξεις στην όλη υπόθεση, οι εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος δεν κινδυνεύουν με απόλυση παρά μεταφέρονται τα δικαιώματά τους στα “κιτάπια” της νέας εταιρείας.

    Η αναδιάρθρωση του δικτύου ειδικά στην Αττική, όπου ο Όμιλος Σκλαβενίτη είναι ήδη ισχυρός, θεωρείται νομοτελειακή. Κάτι τέτοιο άλλωστε μπορεί να υποδειχθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα κληθεί να εγκρίνει τη μεταβίβαση, αμέσως μετά την επικύρωσή της από το Πρωτοδικείο, που αναμένεται στις 21 Σεπτεμβρίου ή ενδεχομένως λίγο αργότερα, καθώς δεν αποκλείεται να ζητηθεί μικρή παράταση.

    Επισημαίνεται, ότι το δίκτυο της Μαρινόπουλος αποτελείται από 353 καταστήματα και 129 franchising. Η συμφωνία, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην αξιοπιστία που φέρει το όνομα Σκλαβενίτης, προβλέπει την οριστική αποχώρηση της οικογένειας Μαρινόπουλου από το νέο εγχείρημα. Ομοίως, θα εγκαταλειφθεί κάθε αναφορά στην παλιά επωνυμία της επιχείρησης και το νέο δίκτυο θα φέρει την επωνυμία της εταιρείας Σκλαβενίτης.

    Η διείσδυση του Σκλαβενίτη στην υπόλοιπη χώρα, πλην Αττικής, αποτελεί άλλωστε το ισχυρό πλεονέκτημα της συμφωνίας, σε συνδυασμό με την απόκτηση των 33 υπερμάρκετ.

    Εξαιρούνται από το haircut οι εκμισθωτές ακινήτων

    Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι μια ακόμα πτυχή της συμφωνίας της Μαρινόπουλος-Σκλαβενίτης, σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο διάσωσης, είναι να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία οι απαιτήσεις των εκμισθωτών της Μαρινόπουλος.

    Αυτό σημαίνει ότι οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων δεν πρόκειται να υποστούν “κούρεμα” και με τη σειρά τους εκείνοι, ως αντιστάθμισμα, θα πρέπει να δεχθούν μείωση ενοικίων, το ύψος της οποίας δεν είναι γνωστό προς το παρόν.

    Το ζήτημα αυτό αφορά άμεσα τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), Εθνική Πανγαία και Grivalia, οι οποίες έχουν απαιτήσεις από ενοίκια και τα έσοδα από τα μισθώματα της Μαρινόπουλος αποτελούν υπολογίσιμο μέρος των ετησιοποιημένων συνολικών εσόδων τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/tileoptikes-adies-ke-246-ek-evro/71415

     



    ΣΧΟΛΙΑ