Κορυφώνεται η μάχη για τη διεκδίκηση των πακέτων κόκκινων δανείων που μεταβιβάζονται από τις τράπεζες, καθώς κορυφώνονται και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Άλλη μια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, η EOS Matrix Greece, πήρε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, αυξάνοντας τον αριθμό των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα στις 17!
Πρόκειται για τη Cepal, τη Eurobank FPS, την Pillarstone, την Hoist, την Β2Kapital, τη Resolute Asset Management, την Independent Portfolio Management (της Alvarez Marshal), τη Cerved Credit Management, την QQuant, την UCI, την DV01 Asset Management, τη Special Financial Solutions, την LPN Capital, τη Melfin, την APS και τη Θεά Άρτεμις (θυγατρική της τράπεζας Αττικής).
Η EOS Matrix Greece, που αδειοδοτήθηκε πρόσφατα αποτελεί μέρος του γερμανικού πολυεθνικού ομίλου EOS με παρουσία σε 26 χώρες, που εξειδικεύεται όχι μόνο στη διαχείριση αλλά και στις αγορές χαρτοφυλακίων. Παρά το γεγονός ότι ο όμιλος μέχρι σήμερα κρατά χαμηλούς τόνους στη συμμετοχή του στις μεταβιβάσεις πακέτων, η παρουσία του ομίλου EOS στην ελληνική αγορά κάθε άλλο παρά διακριτική είναι, αφού πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές εταιρείες στη διαχείριση κόκκινων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις.
Η μακρά λίστα των εταιρειών διαχείρισης, που έλαβαν άδεια σε λιγότερο από δύο χρόνια από τη στιγμή που η σχετική δυνατότητα θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας – επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πάντα – έχει υπερβεί ήδη κάθε προσδοκία. Να σημειωθεί ότι οι θεσμοί στις εκθέσεις αξιολόγησης που εξέδιδαν κατά καιρούς έκαναν λόγο για 7 εταιρείες, ως ρεαλιστικό αριθμό, νούμερο που έχει προ πολλού υπερκεραστεί και η αγορά οδεύει ολοταχώς προς τις 20 εταιρείες, καθώς άλλες τρεις τουλάχιστον αιτήσεις εκκρεμούν για έγκριση από την ΤτΕ.
Αν και το απόθεμα των 50 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων που δυνητικά μπορούν να διεκδικήσουν προς διαχείριση οι 17 εταιρείες που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί, αποτελεί θεωρητικά επαρκή ύλη για την αγορά των διαχειριστών, ο ανταγωνισμός προοιωνίζεται σκληρός. Ακόμη πιο σκληρή αναμένεται η μάχη για την αποτελεσματικότητα αυτών των εταιρειών, που θα κριθεί στην ικανότητά τους να ανακτήσουν μέρος των οφειλών που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν.
Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν ήδη όχι μόνο για την πιθανότητα εξαφάνισης των εισπρακτικών εταιρειών, αλλά ακόμη και για την ανάγκη συγκέντρωσης των νεοσύστατων εταιρειών διαχείρισης, που ας σημειωθεί ότι πρόσφατα δημιούργησαν τη δική τους «Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο κ. Τάσος Πανούσης της FPS.
Μεταξύ των εταιρειών που έχουν ήδη ισχυρή παρουσία στον κλάδο είναι η Cepal (θυγατρική της Centerbridge και της Alpha Bank), η FPS (θυγατρική της Eurobank), η πώληση της οποίας αποτελεί μέρος του σχεδίου μετασχηματισμού του ομίλου, η νορβηγική B2Kapital, η QQuant της Qualco, η Pillarstone, η τσέχικη APS, η Resolute, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις εταιρειών όπως η Hoist, η ιταλική Cerved, η EOS, η Independent Portfolio Management, που ανήκει στον όμιλο της Alvarez Marshal.