ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην «απροθυμία» των μετόχων να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντοπίζει ο Μάριος Κολιόπουλος τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αναδιάρθρωση των προβληματικών επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων».
Ο Γενικός Διευθυντής της Alvarez & Marsal (Α&Μ) στην Ελλάδα μιλώντας από το βήμα του 7ου συνεδρίου για την εταιρική διακυβέρνηση που διοργάνωσε το Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο καυτηρίασε τη στάση που κρατούν σε αρκετές περιπτώσεις οι μέτοχοι προβληματικών επιχειρήσεων, λέγοντας πως αρνούνται να συμβάλλουν σε κάποια αναδιάρθρωση, απορρίπτοντας τις λύσεις που προτείνουν οι πιστωτές. Και αυτό, όπως είπε συμβαίνει ακόμη και σε περιπτώσεις που υπάρχει μηδενική αξία στους μετόχους.
«…αυτή τη στιγμή βλέπουμε τεράστιες καθυστερήσεις στις αναδιαρθρώσεις, γιατί παρότι οι μέτοχοι έχουν μηδενική αξία, δεν προχωράνε στα απαραίτητα βήματα για να σώσουν την επιχείρηση. Κοιτάνε τον εαυτό τους και όχι την επιχείρηση», σημείωσε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί σε ενδεχόμενη ευθύνη των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο κ. Κολιόπουλος συνέχισε λέγοντας πως μπορεί οι δανειστές να μην είναι μέτοχοι και να μην τους ανήκει η εταιρεία, ωστόσο παίζουν καταλυτικό ρόλο στη βιωσιμότητά της, για να τονίσει πως οι πιστωτές ενδιαφέρονται για την είσπραξη των χρημάτων τους, και όχι να αναλάβουν τη διοίκηση της επιχείρησης.
«Ποτέ μια τράπεζα δεν θέλει να γίνει μέτοχος παρά μόνο αν αναγκαστεί», επεσήμανε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως πλέον και στην Ελλάδα υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που δίνει επιπλέον δυνατότητες στους πιστωτές απ’ ότι στο παρελθόν να ενεργήσουν μονομερώς.
«Κλειδί η εταιρική διακυβέρνηση»
Σχολιάζοντας τη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης κατά τον έλεγχο μιας επιχείρησης από την A&M απάντησε πως αποτελεί μια από τις προτεραιότητες. «Η φτωχή εταιρική διακυβέρνηση συνήθως καταλήγει σε καταστροφή», σημείωσε προσθέτοντας πως υπήρξαν κάποια ατυχή παραδείγματα και στην Ελλάδα (υπονοώντας και την περίπτωση της FF, στην οποία η A&M κλήθηκε να ελέγξει).
«Η εταιρική διακυβέρνηση είναι από τα σημεία – κλειδιά που εξετάζουμε. Αξιολογούμε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα προσόντα τους, ώστε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει κάποιος που ελέγχει τη διοίκηση», τόνισε.
Η Alvarez & Marsal (A&M) είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών διεθνώς και στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 2011. Το 2017, η θυγατρική της εταιρεία, «Independent Portfolio Management Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π» (IPM) έλαβε άδεια διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το όνομά της έγινε ευρέως γνωστό στην Ελλάδα όταν εξέδωσε την εγκληματολογική αποτίμηση (forensic evaluation) των θυγατρικών εταιρειών της Folli Follie στην Ασία, η οποία αποκάλυψε τις σκανδαλώδεις ατασθαλίες της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Π. Μυλωνάς: Σε δύο μήνες το νέο σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας για τη μείωση των «κόκκινων δανείων»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμπανάκι από Fitch: Κίνδυνος για αυστηρότερα capital controls από τα κόκκινα δάνεια
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προειδοποίηση Κουτεντάκη για τα «κόκκινα δάνεια»: Nα μη δημιουργηθεί δημοσιονομικό ρίσκο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Mαίνονται οι πυρκαγιές στο Λος Άντζελες: Τουλάχιστον 11 οι νεκροί – Απαγόρευση κυκλοφορίας εν μέσω λεηλασιών
- Η επέλαση των Αρειανών, οι υποκλίσεις στον βοηθό πλανητάρχη, η απιστία στον Βλαδίμηρο κι ένας έρωτας που έσβησε
- Σε ψηφιακή εποχή οι συγκοινωνίες της Αθήνας – «Πρεμιέρα» για τις ανέπαφες πληρωμές σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ
- Margarita Louis-Dreyfus: Η εκπληκτική ιστορία της όμορφης «τσαρίνας» που θέλει να γίνει… καπετάνισσα στη Θεσσαλονίκη