ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έξωθεν πιέσεις για την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια δέχεται η κυβέρνηση. Οι δανειστές σφίγγουν το κλοιό, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία ρήτρες προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο «ατυχές συμβάν» και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει ένα ακόμη βαρύ φορτίο.
Τα «μέτωπα» είναι πολλά και συνδέονται με τη στάση του Βερολίνου ως προς την αποχώρηση ή μη του ΔΝΤ. Στη δεύτερη περίπτωση η Γερμανία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσει εχέγγυα που «μεταφράζονται» σε αυστηρούς όρους για τη μετα-μνημονιακή εποχή.
Όπως και να έχει, βέβαιο θεωρείται πως θα ζητηθούν παρεμβάσεις και δύσκολες μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν:
-Στην τόνωση του τραπεζικού συστήματος, με έμφαση στα κόκκινα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον περιορισμό τους. Η αντιμετώπιση του ζητήματος παραπέμπει σε περισσότερους πλειστηριασμούς και άλλες παρεμβάσεις.
-Στην διευθέτηση μέτρων στην αγορά προϊόντων, με παρεμβάσεις. Στόχος είναι να ενισχυθεί η επενδυτική δυναμική της χώρας. Στο επίκεντρο τίθενται οι αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, τα κλειστά επαγγέλματα και η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών Αρχών.
-Στην υλοποίηση ενός προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών, των διοικήσεων. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουν οι δανειστές στη στελέχωση του δημόσιου τομέα. Επίσης, έμφαση δίνεται και στη δυνατότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών για την απονομή Δικαιοσύνης.
– Στις ιδιωτικοποιήσεις. Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» αποτελεί το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, με τους εταίρους να επικρίνουν την κυβέρνηση για μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους. Η προσοχή το τελευταίο διάστημα επικεντρώνεται στο ενεργειακό πεδίο.
– Στην κατάρτιση σχεδίου για το σύστημα φορολόγησης που να είναι πιο φιλικό στην κοινωνία και στον πολίτη. Οι φόροι θα πρέπει να είναι τέτοιοι, αναφέρουν πηγές, ώστε να μην ανακόπτουν την ανάπτυξη. Ειδική σημασία δίδεται στη συνεχή ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης.
Για τα ζητήματα αυτά, ισχύει η ρήτρα της μη αναστρεψιμότητας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί.
Άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση «παρέκκλισης». Οι δανειστές πάντως, δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση πως τώρα «δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα» από τη στιγμή που τον Αύγουστο αναμένεται η είσοδος της Ελλάδας στη μετα-μνημονιακή εποχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Υπόθεση Novartis: Στη Βουλή έκθεση των επιθεωρητών Υγείας που προϋπήρχε από το Δεκέμβρη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναδρομικά σε συνταξιούχους: Ποιοι θα τα λάβουν, τα σενάρια για την καταβολή τους
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα πάνω-κάτω στα κοινόχρηστα πολυκατοικιών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα