ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τις πολυεπίπεδες σχέσεις της κυβέρνησης με τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και το ότι ήταν σε γνώση για την υπόθεση όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί φέρνει στην επιφάνεια η αποκάλυψη της μήνυσης της ΔΕΠΑ προς την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, βάσει της οποίας ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τις οφειλές της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων ELFE προς τη ΔΕΠΑ, καθώς αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι άπαντες γνώριζαν τις μεθοδεύσεις του Λαυρεντιάδη με ονόματα και διευθύνσεις. Στη μήνυση γίνεται αναφορά και στο σκάνδαλο της Proton Bank και στο πώς ο έλεγχος της ELFE πέρασε τυπικά σε εταιρεία συμφερόντων της τότε συζύγου του κ. Λαυρεντιάδη κ. Κατερίνας Νικολίτση στη βάση δημοσιεύματος του www.mononews.gr, ενώ γίνονται ανάλογες αναφορές σε πλήθος δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.
Στη βάση των αποκαλύψεων της συγκεκριμένης μήνυσης στις 30 Ιουλίου 2018 ασκήθηκε στο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη δίωξη για κακουργηματική απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, καθώς και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Δημοσίου για την υπόθεση της βιομηχανίας λιπασμάτων.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πώς ο κ. Λαυρεντιάδης, που κατηγορείται για πλήθος οικονομικών σκανδάλων και έχει ανοικτές υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη, εξακολουθεί να λειτουργεί υπογείως και να ελέγχει εταιρείες που φεσώνουν το Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Λόγω των χειρισμών αυτών, ο Λαυρεντιάδης οφείλει σήμερα 120 εκατ. ευρώ στην επιχείρηση αερίου και τα φέσια αυξάνονται διαρκώς.
Όμως τον κ. Λαυρεντιάδη, που με αόρατα νήματα μπορεί από όπου κι εν είναι να συντονίζει τις δουλειές του, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον άφησε ελεύθερο με βραχιολάκι, όπως συμβαίνει και με άλλους εμπλεκόμενους σε οικονομικά σκάνδαλα. Και όπως αποδεικνύεται, αυτό δεν έγινε τυχαία. Στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας – και μέσα από τις έρευνες των εισαγγελικών αρχών – δείχνουν πως το κυβερνών κόμμα διατηρούσε και διατηρεί «πολυεπίπεδους» δεσμούς με τον υπόδικο Λαυρεντιάδη, μέσω στελεχών του που πλέον έρχονται και αυτά αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη.
Ωστόσο το ερώτημα χωρίς απάντηση είναι γιατί κανένας πολιτικός δεν τον σταμάτησε όλα αυτά τα χρόνια αν και γνώριζε.
Το κείμενο 100 σελίδων περιγράφει ένα δαιδαλώδες πλέγμα offshore εταιρειών που «μετέρχεται συνεχώς νέες μεθοδεύσεις εξαπάτησης», κάποιες από τις οποίες στρέφονταν όχι μόνο κατά της ΔΕΠΑ, που επιβαρύνθηκε με χρέη εκατομμυρίων αλλά και κατά των δικαστηρίων και των εργαζομένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων.
Στη μήνυση περιγράφεται πως η εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη άρχισε να δημιουργεί μια σειρά εταιρειών-προπετασμάτων (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, PFIC LTD, CENTROFARO SERVICES LTD, BFS ΑΕΒΕ, REVERA HOLDINGS LTD, κ.ά.) που μαζί με την ELFE, αγόραζαν φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ με μεταχρονολογημένες επιταγές.
Σταδιακά η ELFE μέσω συμβάσεων μίσθωσης αποξενώθηκε από την οικονομική της δραστηριότητα, η οποία περνούσε στα παραπάνω εταιρικά μορφώματα, που απολάμβαναν τα κέρδη και τα διοχέτευαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Παρότι οι εταιρείες αυτές εμφανίζονταν ως διακριτά νομικά πρόσωπα προς την ELFE, ωστόσο δεν ήταν. Για παράδειγμα, όπως προκύπτει από τη μήνυση, η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ είχε ταυτόσημη έδρα με την ELFE και τη Νεοχημική ΑΒΕΕ στο Παλαιό Φάληρο, διευθύνοντα σύμβουλο τον Ρουμάνο Dan Loucian Flondor αγνώστων λοιπών στοιχείων και μέλος ΔΣ τον Πέτρο Πέτρο, δημοτικό εργάτη Λευκωσίας Κύπρου, ο οποίος αναβαθμίστηκε και σε νόμιμο εκπρόσωπο της CENTROFARO. Παράλληλα, όλα τα μέλη των ΔΣ των παραπάνω εταιρειών εμφανίζονταν να συγκατοικούν στην ίδια μονοκατοικία της οδού Κωλέττη 8Α στην Παλαιά Πεντέλη Αττικής!
Η εμπλοκή Κιτσάκου
Βάσει της ίδιας μήνυσης, ο εισαγγελέας άσκησε την 1η Νοεμβρίου δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην διευθύνοντα σύμβουλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου. Ο κ. Κιτσάκος, πρώην τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ELFE, δηλαδή πρώην υπάλληλος του ομίλου Λαυρεντιάδη, τοποθετήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ την 1η Δεκεμβρίου 2015. Επί της διοικήσεως του το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ από περίπου 70 εκατ. ευρώ εκτοξεύθηκε στα 120,6 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Κιτσάκος έχει ευθύνη γιατί ότι ως CEO της ΔΕΠΑ συμφώνησε η ELFE να προμηθεύεται φυσικό αέριο δεκάδων εκατομμυρίων για την παραγωγή λιπασμάτων με καταβολή μεταχρονολογημένων επιταγών. Στον ίδιο προσάπτεται και η καθυστέρηση λήψης μέτρων για την αποζημίωση της ΔΕΠΑ, κάτι που μεθόδευσε επικαλούμενος πως διαπραγματευόταν ανταλλαγή του χρέους της ELFE έναντι ακινήτων της, τα οποία ωστόσο ήταν πολλαπλώς υποθηκευμένα σε τράπεζες και δεσμευμένα ως εγκληματικά προϊόντα από την Αρχή για το ξεπλύμα χρήματος – άρα αδύνατον να «ανταλλαγούν» έναντι χρέους.
Μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε ο κ. Κιτσάκος ήταν να αγνοήσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΠΑ, η οποία προέβλεπε να προπληρώνει η ELFE την προμήθεια αερίου με 50% μετρητά και το υπόλοιπο ποσό με επιταγές, και να δεχθεί την πληρωμή όλου του ποσού με μεταχρονολογημένες επιταγές. Παράλληλα, ο ίδιος δέχθηκε να διαπραγματευθεί την πρόταση Λαυρεντιάδη για ανταλλαγή χρέους της ELFE με ακίνητα, τα οποία όπως αποδείχθηκε ήταν ήδη από το 2014 δεσμευμένα από το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα από τον Παναγιώτη Νικολούδη, επικεφαλής τότε της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Σήμερα ο κ. Κιτσάκος ισχυρίζεται ότι όλοι, δηλαδή οι Γιάννης Δραγασάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας και Θεοδώρα Τζάκρη γνώριζαν για τους χειρισμούς του, κάτι που η κυβέρνηση έως σήμερα δεν έχει διαψεύσει.
Γι αυτό και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 13/11/2018 αποκάλυψε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, από τους Σταθάκη, Φλαμπουράρη έως τους Δραγασάκη και Πιτσιόρλα, αλλά και την τότε ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ ενημερώνονταν για κάθε του κίνηση και είχαν δώσει την έγκρισή τους και ότι λεπτομερώς γνώριζαν ό,τι συνέβαινε με τη προμήθεια φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ προς την Εταιρεία Ελληνικών Λιπασμάτων (ELFE), συμφερόντων Λαυρεντιάδη.
Μάλιστα υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι:
«Οι πάντες στη κυβέρνηση γνώριζαν ότι η πλευρά Λαυρεντιάδη είχε δημιουργήσει πολλά παρένθετα, «εξωτικά» και ανύπαρκτα σχήματα, όπως κυπριακές offshore, όπου είχε μεταφέρει την παραγωγική δραστηριότητα και τους εργαζόμενους των Λιπασμάτων, ώστε αυτά να εμφανίζονται ως «κουφάρι», δηλαδή σε αδυναμία εξυπηρέτησης του βουνού των χρεών τους. Εντούτοις, ισχυρίστηκε ότι η ΔΕΠΑ πωλούσε αέριο μόνο στην ELFE και όχι στις offshore».
Από τότε που ανέλαβε, ο ίδιος ενημέρωνε κάθε εβδομάδα το υπουργείο Ενέργειας και το ΤΑΙΠΕΔ για τη πορεία των οφειλόμενων ποσών προς τη ΔΕΠΑ, και πως αυτά διαμορφώθηκαν από τα 90 εκατ (Δεκέμβριος 2015) σε 115 εκατ ευρώ (Δεκέμβριος 2017).
Είχαν πραγματοποιηθεί διυπουργικές επιτροπές παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ τον Μάιο του 2017 κατόπιν πίεσης του τελευταίου, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας μεγάλη διυπουργική συνάντηση με συντονιστή τον Αλέκο Φλαμπουράρη και συμμετοχή των Σταθάκη, Χαρίτση, Νεφελούδη και τράπεζες για το πρόβλημα της ΒΦΛ.
Οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ είχαν δώσει τον Μάιο του 2017 την έγκριση για την παροχή φυσικού αερίου στη βιομηχανία μόνο με την πληρωμή κατά 50% σε μετρητά και κατά 50% σε μεταχρονολογημένες επιταγές. Το καθεστώς αυτό πληρωμής με μεταχρονολογημένες επιταγές, το εγκαινίασε ο ίδιος, τον Δεκέμβριο του 2015, έπειτα από αίτημα των ELFE, που είχαν επικαλεστεί τις δυσκολίες λόγω capital controls.
Το σχέδιο συμψηφισμού των ακινήτων της ELFE με χρέη της τελευταίας προς τη ΔΕΠΑ ήταν γνωστό στους εμπλεκόμενους υπουργούς, που όπως όμως και ο ίδιος, έτσι κι εκείνοι… έπεσαν από τα σύννεφα, όταν τον Ιούλιο 2016 έμαθαν πως ήταν όλα δεσμευμένα από το 2014, από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Το γεγονός δεν ήταν σε γνώση της κυβέρνησης, ούτε και της διοίκησης Κιτσάκου.
Ερωτηθείς πάντως αν εκτιμά ότι τον άδειασαν όλοι οι υπουργοί που τόσο καιρό τον παρότρυναν να συνεχίσει να τροφοδοτεί με αέριο την ELFE μέσα από αμφιλεγόμενες πρακτικές, ανέφερε χαρακτηριστικά : «Τα γνώριζαν όλοι, ενημερώνονταν άμεσα, όταν ένας υπουργός θέλει να παρέμβει, παρεμβαίνει άμεσα, δεν αποτελεί εμπόδιο ο κάθε Κιτσάκος».
Θεόδωρος Κιτσάκος: Ένας άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ
Πριν αναλάβει στη ΔΕΠΑ ο κ. Κιτσάκος είχε χρηματίσει στενός συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μεταξύ άλλων ως ανώτατο στέλεχος της Νεοχημικής αλλά και ως Γενικός Διευθυντής της ίδιας της ELFE (σ.σ. τα χρέη της οποίας ανέλαβε να ρυθμίσει το 2015 ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ!).
Όμως ο αντιμέτωπος πλέον με τη Δικαιοσύνη Κιτσάκος είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ανήκει μάλιστα στην τοπική της Καισαριανής, η οποία είναι από τις πλέον ενεργές τοπικές λόγω της σύνδεσης πολλών στελεχών της με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά.
Μάλιστα, ο κ. Κιτσάκος όταν ήταν στο τιμόνι της ΔΕΠΑ επικαλείτο συχνά τη σχέση ου με την κυβέρνηση ακόμη και έναντι των μετόχων της εταιρείας. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως υπάρχουν πρακτικά Διοικητικών Συμβουλίων της ΔΕΠΑ ακόμη και επιστολές προς τις Αρχές όπου εμφανιζόταν να υποστηρίζει πως οι διακανονισμοί που επιχειρούσε με την ELFE του Λαυρεντιάδη ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και συγκεκριμένων υπουργών .
Αξίζει να σημειωθεί πως η καρατόμηση Κιτσάκου ήρθε μετά από σωρεία καταγγελιών προς υπουργείο και μετόχους και τις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας και της Αρχής για το ξέπλυμα. Ωστόσο, η «απροθυμία» της κυβέρνησης να επιλύσει το πρόβλημα ELFE έχει επιτρέψει στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να διατηρεί ανοικτή την κάνουλα προμήθειας της εταιρείας του με το φθηνό αέριο της ΔΕΠΑ, πληρώνοντας με μεταχρονολογημένες επιταγές νεοσύστατων εταιρειών που έχουν άγνωστης προελεύσεως χρήματα.
Τώρα όμως που η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της από τη Δικαιοσύνη η ανάκριση αναμένεται να ρίξει φως σε όλα και να φέρει στην επιφάνεια και τις αφανείς πολιτικές σχέσεις.
Η παρέμβαση της ΝΔ
Μετά από τις καταγγελίες του κ. Κιτσάκου η ΝΔ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να σιωπά για την υπόθεση, ωστόσο, πλέον τα όσα ειπώθηκαν σήμερα «εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα και αναδεικνύουν τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες».
Όπως σημειώνει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της, οι αναφερόμενοι υπουργοί δεν μπορούν να κρύβονται και οφείλουν να πάρουν άμεσα θέση για όσα καταγγέλλει ο κ. Κιτσάκος: «Για το αν, δηλαδή, οι υπουργοί που κατανομάζονται από τον κ. Κιτσάκο γνώριζαν για την προσπάθεια παράνομης ανταλλαγής ακινήτων της ELFE έναντι διαγραφής του χρέους της προς τη ΔΕΠΑ, καθώς επίσης για ποιο λόγο επέτρεψαν την εκτόξευση του χρέους της ELFE στη ΔΕΠΑ, ζημιώνοντας τη ΔΕΠΑ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».
Στην ίδια ανακοίνωσή της, η ΝΔ τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το γεγονός ότι ο κ. Κιτσάκος που είχε εργαστεί ως στέλεχος στην ELFΕ διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος στη ΔΕΠΑ, στην οποία η ELFE χρωστούσε τεράστια ποσά. Και η ανακοίνωση της ΝΔ καταλήγει: «Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να είναι απολύτως σίγουρη ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναδείξει τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση και μαζί με όλους τους πολίτες θα απαιτήσει την αλήθεια και την απόδοση ευθυνών όσο ψηλά και αν αυτές βρίσκονται».
Απάντηση Σταθάκη στη ΝΔ
«Τη Νέα Δημοκρατία διακατέχει πρωτόγνωρο θράσος, καθώς η πώληση της εταιρείας ELFE και η δημιουργία ενός χρέους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ έγινε επί των ημερών της» αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στην απάντησή του στη Νέα Δημοκρατία η οποία απαίτησε την απόδοση ευθυνών για την υπόθεση της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε σε πρώην στέλεχος της ΔΕΠΑ.
«Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προτάσσοντας την προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ και αφού διασφαλίστηκε πρώτα η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην ELFE, η κυβέρνηση αναζήτησε, σε συνεργασία με τους πιστωτές της ELFE, μια μονιμότερη λύση εξυγίανσης» αναφέρει ο κ. Σταθάκης.
«Η θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του. Πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Σχετικά με το χρέος της εταιρείας ELFE, η πολιτική ήταν να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μην δημιουργούνται νέα χρέη. Για το κατά πόσο οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ, αρμόδια πλέον να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη.
Η μονιμότερη λύση αφορά ένα σχέδιο εξυγίανσης της ELFE, το οποίο για την κυβέρνηση σημαίνει εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και βιώσιμη λύση ρύθμισης των χρεών προς όλους τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Διαφορετικά σχέδια συζητήθηκαν κατά καιρούς με τους πιστωτές, χωρίς να προκύψει για κάποιο συναίνεση» υπογραμμίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και επισημαίνει:
«Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ η πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώθηκε στη συμφωνία με τους Θεσμούς, που προβλέπει την εξαγορά του μεριδίου της Shell στην Αττική από τη ΔΕΠΑ, την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη λιανική Θεσσαλονίκης και τον διαχωρισμό στη συνέχεια της ΔΕΠΑ, σε ΔΕΠΑ εμπορίου, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί και ΔΕΠΑ υποδομών, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».
Η απάντηση Σταθάκη στις 20 ερωτήσεις της ΝΔ
Με μια εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας (19/11/2018), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναφέρει ανοικτά πως «στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν άμεση σύνδεση με την υπόθεση, καθώς εμπλέκονται στη διοίκηση της ELFE».
Λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος: «Είναι λογικό να ανησυχεί η Νέα Δημοκρατία για τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης: Αφενός είναι πολύ πιθανό να αναδειχθούν οι ευθύνες για τη δημιουργία του χρέους, διοικήσεων που η δική της κυβέρνηση είχε διορίσει. Αφετέρου πληθώρα δικών της στελεχών εμπλέκονται στη διοίκηση της ELFE».
Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης απαντά σε τέσσερα σημεία στα όσα είχε καταλογίσει στην κυβέρνηση νωρίτερα η ΝΔ.
- Η εξέλιξη του χρέους της εταιρείας ELFE, από το 2009 (όταν προέκυψε το σημερινό ιδιοκτησιακό σχήμα) μέχρι το 2015, είναι αποκαλυπτική για το ποιος δημιούργησε το χρέος προς τη ΔΕΠΑ: Η συνολική οφειλή από 48 εκατ. ευρώ έφτασε τα περίπου 85 εκατ. ευρώ και το τμήμα χωρίς εγγυήσεις από 40 εκατ. ευρώ διπλασιάστηκε σε 80 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα, το καθαρό χρέος αυξήθηκε από 81 εκατ. ευρώ σε 93 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι σημερινές οφειλές των 120 εκατ. ευρώ προκύπτουν από αρχικό χρέος 80 εκατ. ευρώ, που κληροδότησαν οι διορισμένες από τη ΝΔ διοικήσεις, συν 25 εκατ. ευρώ τόκους υπερημερίας επί αυτών των χρεών. Κατά συνέπεια, αν υπάρχει σκάνδαλο σχετικά με το ύψος του χρέους, δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη ΝΔ.
- H σημερινή κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε την επαναπρόσληψη των 750 μονίμων εργαζομένων της ELFE, που επιχειρήθηκε να αντικατασταθούν με προσωρινό και φθηνότερο εργατικό δυναμικό.
- Τα περί συμψηφισμού χρεών με ακίνητα δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, ουδέποτε έλαβαν την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κάτι που είναι προφανές και από το ότι τέτοια σχέδια δεν προχώρησαν.
- Οι ισχυρισμοί περί προτροπών της πολιτικής ηγεσίας για συνέχιση παροχής φυσικό αερίου στην ELFE με ελαστικότερους όρους καταρρίπτονται από την απόφαση που προώθησε η κυβέρνηση στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ (12/6/2017), περί αυστηροποίησης των όρων πληρωμής, με αποπληρωμή κάθε νέας οφειλής που προκύπτει με 50% μετρητά και 50% μεταχρονολογημένες επιταγές, και παράλληλα καταβολή ποσού για τη σταδιακή εξόφληση του χρέους. H ELFE στράφηκε κατά αυτής της απόφασης, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη,όπου και της επιδικάστηκαν ασφαλιστικά μέτρα, με τα οποία υποχρεώνεται η ΔΕΠΑ να παρέχει αέριο με αντάλλαγμα αποκλειστικά μεταχρονολογημένες επιταγές, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Η σημερινή σχέση των δύο εταιρειών διέπεται από αυτή την κρίση της Δικαιοσύνης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΕΠΑ