Ραντεβού με τους τραπεζίτες έχουν οι θεσμοί την ερχόμενη Τρίτη 7 Μαΐου στην Αθήνα. Θα δουν όλες τις τράπεζες μαζί –και όχι κατά μόνας όπως έκαναν μέχρι τώρα- και η ατζέντα έχει δύο θέματα:

Τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με όλες τις τράπεζες καθώς είναι κοινά είναι τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα και οι λύσεις ενιαίες.

Το νέο πλαίσιο έχει επιλύσει σειρά θεμάτων, ενώ επίκειται και η πλήρης αναμόρφωση του παλαιού νόμου Κατσέλη ώστε να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο πτωχευτικό δίκαιο ιδιωτών.

Να σημειωθεί ότι οι θεσμοί ζητούν από τις τράπεζες χρονοδιαγράμματα αλλά και μετρήσιμα αποτελέσματα από την θετική επίπτωση που θα έχει στους ισολογισμούς τους η εφαρμογή του νέου πλαισίου.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που έχει να κάνει με τα χρονοδιαγράμματα είναι αυτό που αφορά τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα υποδέχεται τα αιτήματα ένταξης στο νέο νόμο. Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα η πλήρης λειτουργία της θα ξεκινήσει τον Ιούνιο (πιθανότατα στα τέλη του), ενώ μέσα στο μήνα θα είναι δυνατή η μεταφορά κάποιων πρώτων δεδομένων που θα μπορέσουν να αντληθούν από το ΤΑΧΙS.

Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι κρίσιμο θέμα, διότι πριν ξεκινήσει ούτε οι τράπεζες μπορούν να κινηθούν αποτελεσματικά σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και οι δανειολήπτες δεν είναι προστατευμένοι, όσο δεν προχωρά η υποβολή αιτήσεων προστασίας.

Όπως είναι γνωστό το νέο πλαίσιο δίνει οριστικά λύση στη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες. Πρόκειται για 27 δισ. ευρώ προβληματικά στεγαστικά δάνεια, που οι τράπεζες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους, δεν τα έχουν ακόμα αγγίξει.

Διότι εκτός από ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας, ο βασικός λόγος που οι τράπεζες είναι πολύ προσεκτικές στη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών, έχει να κάνει με τη συγκράτηση των τιμών στην αγορά ακινήτων.

Ωστόσο τόσο οι τράπεζες, όσο και οι διεθνείς οίκοι, εκτιμούν πως το νέο θεσμικό πλαίσιο θα βοηθήσει πάντως ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων όπως επίσης και την ανάπτυξη της συγκεκριμένης δευτερογενούς αγοράς που διαθέτει χαρακτηριστικά διαφορετικά από τις δευτερογενείς αγορές σε άλλους τύπους δανείων.

Μάλιστα κάποιες τράπεζες εκτιμούν πως το νέο θεσμικό πλαίσιο θα βοηθήσει στην πράξη να αντισταθμιστούν και ζημιές που έχουν δημιουργηθεί από παλιά και ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια, τα οποία όμως στην ουσία δεν εξυπηρετήθηκαν ποτέ.

Θεωρούν επίσης πως έτσι μπορούν να «μπουν στο πάγο» αιτιάσεις των θεσμών για νέες προβλέψεις, οι οποίες αφορούν τις παρελθούσες ατυχείς ρυθμίσεις, καθώς το συγκεκριμένο θέμα το είχαν φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων στο πρόσφατο παρελθόν οι θεσμοί.

Και φυσικά από τη συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθούν και όλα τα θέματα των «κόκκινων» δανείων, αναφορικά με τους νέους στόχους μείωσης τους, αλλά και στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τη δημιουργία νέων NPLs.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Moody’s: Credit Positive το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία – Πώς ευνοεί τις μελλοντικές τιτλοποιήσεις δανείων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρωμα γυναίκας στη διαχείριση κόκκινων δανείων

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί η Εθνική Τράπεζα μαγνητίζει το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας