Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος
Σχεδόν 10 μήνες μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου των Folli Follie, η πραγματική αλήθεια φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή. Η αμαρτωλή εταιρεία, συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, παίζει επί της ουσίας… κρυφτούλι με τον οικονομικό της θάνατο που φαίνεται να είναι προδιαγεγραμμένος. Σε αυτό τουλάχιστον συντείνουν οι συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις από ανθρώπους της εμπορικής αγοράς αλλά και έμπειρους διαχειριστές χαρτοφυλακίων που είναι σε θέση να εκτιμήσουν την «επόμενη ημέρα» της εταιρείας.
Οι ατέρμονες συζητήσεις με τους ομολογιούχους, αλλά και τα εξαιρετικά αμφίβολης ποιότητας σχέδια που εκπονούνται για το μέλλον της εταιρείας φαίνεται να οδηγούν σε αδιέξοδο. Ακόμη και με βάση τη δημιουργία μιας «νέας» Folli, απαλλαγμένης από τα βαρίδια και τις μεγάλες υποχρεώσεις που κατά κύριο λόγο έχει γεννήσει η θυγατρική της Ασίας, τα οικονομικά δεδομένα είναι δυσμενή. Τουλάχιστον από πλευράς πωλήσεων η καινούρια «καλή» Folli δεν αναμένεται να κάνει τζίρους μεγαλύτερους από τα 250 εκατ. ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων. Και αυτά, λαμβάνοντας ως βάση τον ισολογισμό του 2017, αφαιρουμένου του πλασματικού τζίρου που είχε εγγράψει στις λογιστικές καταστάσεις του ο επιχειρηματικός όμιλος. Όμως από τα τέλη του 2017 έως τώρα, η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά και άκρως επιβαρυντικά για τη Folli Follie. Και τούτο διότι ήδη έχει χάσει το «ασημικό» της προσοδοφόρας συμμετοχής στα Αττικά Πολυκαταστήματα, όπου πλέον το 35,2% δεν της ανήκει.
Ακόμα σκληρότερο χτύπημα όμως είναι αυτό της αμερικανικής Nike η οποία πλέον είναι σε αποδρομή από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο της Folli Follie. Η συμβολή της Nike στα μεγέθη της εταιρείας της οικογένειας Κουτσολιούτσου είναι εξαιρετικά σημαντική και ως εκ τούτου από τον εφετινό Μάιο και μετά αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συρρικνούμενα έσοδά της. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η δυναμική των πωλήσεων είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να διακρατηθεί στα μισά των 250 εκατ. ευρώ ή και χαμηλότερα.
Οι φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται και από άλλες «μπράντες», έρχονται να καταδείξουν το εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον που έχει να αντιμετωπίσει η εταιρεία. Η οποία φαίνεται να βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια προς τα βράχια. Κάτι που προφανώς γνωρίζει καλύτερα από όλους η ίδια η οικογένεια Κουτσολιούτσου και ειδικά ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που από το 2010 ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και παραμένει τώρα στο Διοικητικό της Συμβούλιο εξακολουθώντας να κινεί τα νήματα των εξελίξεων.
Κατά τα φαινόμενα ο 48χρονος μονάκριβος γιος του Δημήτρη και της Καίτης Κουτσολιούτσου επιδιώκει να έχει το λιγότερο δυνατόν ποινικό κόστος από τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση. Αντιμετωπίζει ήδη κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος τις οποίες και θα κληθεί να διερευνήσει η τέταρτη ανακρίτρια που έχει αναλάβει να χειριστεί την υπόθεση στη βάση του πορίσματος του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση. Όπως όλα δείχνουν, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος επιζητεί πάση θυσία να παραμείνει εν ζωή η Folli έτσι ώστε να μην απολογηθεί στην ανακρίτρια έχοντας πίσω του μια «σκασμένη» εταιρεία με περίπου 1.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα να βρίσκονται στον δρόμο.
Τουλάχιστον σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους η εικόνα εξακολουθεί να παραμένει θολή. Η κατ’ αρχήν συμφωνία που έχει γίνει λέει ότι οι ομολογιούχοι δέχονται να εισφέρουν 41 εκατ. ευρώ έναντι «τοκογλυφικού» επιτοκίου. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι ομολογιούχοι έχουν πει ότι θα βάλουν τα λεφτά αυτά αλλά ακόμη δεν τα έχουν βρει… Κάτι που σημαίνει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κι εκείνοι με τη σειρά τους να αναζητήσουν βοήθεια από τρίτους. Πάντα με βάση τις πληροφορίες, οι ομολογιούχοι δεν πρόκειται να διαθέσουν απευθείας στην εταιρεία που αντιμετωπίζει πιεστικότατα προβλήματα ρευστότητας, αλλά σε ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό ο οποίος θα παραμείνει παγωμένος για όσο διάστημα τα σημαντικά ακίνητα της Folli Follie παραμένουν δεσμευμένα από τη δικαιοσύνη.
Το «μοντέλο χρηματοδότησης» προβλέπει ότι για τα 41 εκατ. της εισφοράς των ομολογιούχων θα εισπραχθούν 67 εκατ. ευρώ είτε σε… 1, είτε μετά από 4,5 χρόνια. Η πρώτη περίπτωση φαντάζει εξωπραγματική με βάση τις οικονομικές δυνατότητες της εταιρείας ενώ η δεύτερη βασίζεται σε τμηματική καταβολή κεφαλαίου και τόκων. Το προς αποπληρωμή κεφάλαιο αντιστοιχεί σε 9,1 εκατ. ευρώ ανά δόση, στα οποία προστίθενται και οι τόκοι του 15% ετησίως, γεγονός που μεταφράζεται σε επιπλέον 5,8 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια στην καλύτερη των περιπτώσεων και εφόσον η συμφωνία «τελεσιδικήσει» η Folli Follie θα πρέπει να δίνει στους ομολογιούχους 14,9 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Δεν είναι, όμως, αυτά τα μόνα βάρη της νέας Folli καθώς σε αυτήν αναμένεται να προστεθεί και το κομμάτι των ομολόγων που δεν θα κουρευτεί στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης. Σήμερα τα αθετημένα ομόλογα της Folli Follie ανέρχονται σε 430 εκατ. ευρώ και παραμένει άγνωστο το πόσο βαθύ θα είναι το κούρεμά τους. Αν αυτό κινηθεί στα επίπεδα του 80% τότε περί τα 90 εκατ. ευρώ από τις απαιτήσεις των ομολογιούχων θα μεταφερθούν στη νέα Folli. Τα συρρικνωμένα έσοδα της οποίας μοιάζουν αναπόφευκτα με βάση τη σημερινή πραγματικότητα γεγονός που καταδεικνύει ότι το πολυσυζητημένο σχέδιο σωτηρίας είναι επί της ουσίας ανέφικτο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε επίπεδο μητρικής η Folli εμφάνισε στη χρήση του 2017 έσοδα 147 εκατ. ευρώ από δραστηριότητες στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο, από τις οποίες και προέκυψαν ζημιές 29,2 εκατ. ευρώ.
Στην κατ΄αρχήν συμφωνία που έγινε πριν από λίγες ημέρες οι ομολογιούχοι που την «υπερασπίστηκαν» εξέφραζαν περίπου το 27% εκείνων που φορτώθηκαν το μεγάλο μετατρέψιμο ομολογιακό των 249,5 εκατ. ευρώ που εκπνέει τον ερχόμενο Ιούλιο. Πάρα πολλοί εξ αυτών αλλά και αρκετοί ομολογιούχοι των άλλων εκδόσεων (κυρίως αυτής του ελβετικού ομολόγου) έχουν πάρει τους τίτλους από τη δευτερογενή αγορά και σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική τους αξία. Διότι μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στις αρχές Μαΐου του 2018 οι τιμές των ομολόγων κατέρρευσαν και σήμερα το μεγάλο μετατρέψιμο ομόλογο τιμολογείται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαπραγματεύσεων στο 14,3% της ονομαστικής του αξίας ενώ το ελβετικό έχει καταπέσει στο 7% της ονομαστικής του αξίας.
Ανεξαρτήτως αυτών οι πάντες στην εμπορική αγορά αναγνωρίζουν ότι μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου το brand της Folli έχει ευτελισθεί ενώ, από την άλλη πλευρά, όσοι από τους δυνητικούς επενδυτές δοκίμασαν να αξιολογήσουν το τυχόν ενδιαφέρον που μπορεί να έχει η Folli, έφυγαν μακριά. Αναγνωρίζοντας ότι για τη συγκεκριμένη εταιρεία δεν υπάρχει μέλλον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο άνθρωπος που «ξήλωσε το πουλόβερ» της Folli Follie, έχασε το short στοίχημα της Aphria
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποφασιστικό crash test για την Folli Follie ο έλεγχος της PwC
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Folli Follie: «Παιχνίδια» παλαιών στελεχών σε βάρος της αμαρτωλής εταιρίας