Κοντοζυγώνει, καθώς φαίνεται, η ώρα του ανασχηματισμού, με τον πρωθυπουργό να θέλει να δώσει μια εικόνα φρεσκάδας στο υπουργικό συμβούλιο, ανακατεύοντας την τράπουλα. Τα σενάρια φούντωσαν και οι πληροφορίες για το περίφημο βαθμολόγιο, τον έλεγχο προόδου που καλούνται να συμπληρώσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας βαθμό στους υπουργούς.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η βαθμολόγηση δεν σχετίζεται με αλλαγές στις υπουργικές θέσεις, εντούτοις θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα θελήσει να αποκαταστήσει τη φθαρμένη εικόνα της κυβέρνησής του, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ατύπως η μακρά προεκλογική περίοδος.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να μην έχει αποφασίσει ούτε για τον χρόνο ούτε για τα πρόσωπα, θεωρείται πολύ πιθανό οι κινήσεις αυτές να γίνουν μετά την 20ή Αυγούστου και μέχρι την ΔΕΘ, όπου αναμένεται να δοθεί και το σύνθημα για την επανεκκίνηση.

Κομβικό ρόλο στις αλλαγές θα παίξει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η επιθυμία του να μείνει ή να φύγει από το υπουργείο Οικονομικών. Το σενάριο παραμονής θεωρείται πιο πιθανό, παρ’ όλο που ο ίδιος έχει δηλώσει πως μετά τα μνημόνια, θέλει να είναι ο πιο ασήμαντος υπουργός.

Μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν ήδη ψίθυροι για αντικατάστασή του με πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν και το πολυπόθητο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά (βλέπε Λούκα Κατσέλη).

Αμετακίνητος από τη θέση του θεωρείται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έχει εκφράσει ανοικτά την επιθυμία του να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και με την Αλβανία. Ωστόσο, εάν κριθεί πως μια πιθανή συμφωνία με τα Τίρανα θα έχει για την κυβέρνηση το ίδιο πολιτικό κόστος με την Συμφωνία των Πρεσπών, η επιθυμία του υπουργού μπορεί να γίνει απλώς όνειρο θερινής νυκτός και το θέμα να πάει για αργότερα.

Αν αποχωρούσε ο κ. Κοτζιάς από το ΥΠΕΞ, τότε πιθανώς θα άνοιγε μια υπουργική θέση, ικανή να «χωρέσει» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μετά την θητεία του στην πλατεία Συντάγματος, ωστόσο δεν θα έδινε μήνυμα στήριξης του Μεγάρου Μαξίμου στη συμφωνία με τα Σκόπια.

Κατά τα άλλα, θετική είναι η εικόνα που έχει ο πρωθυπουργός για τις αποδόσεις των υπουργών Υγείας και Εργασίας, οπότε Ξανθός, Πολάκης και Αχτσιόγλου παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι τις εκλογές.

Πέραν αυτών, κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τη θέση του αγκαζέ.

Η δυσκολότερη περίπτωση στο γρίφο είναι αυτή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να παρακολουθεί τους ελιγμούς του κυβερνητικού εταίρου, ο οποίος υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων προχωρά σε απρόβλεπτες κινήσεις.

Ο Πάνος Καμμένος θα έχει τώρα να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερη πολιτική πίεση, από τον νέο πολιτικό φορέα που δημιουργούν ο Δημήτρης Καμμένος και ο Τάκης Μπαλτάκος, με βασικό αφήγημα τη μη εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία.

Επομένως, απρόβλεπτες οι κινήσεις Καμμένου, απρόβλεπτη και η στάση που θα τηρήσει ο πρωθυπουργός απέναντί του και δεν είναι απίθανη η μετακίνησή του σε κάποιο άλλο υπουργείο, όπως το Ναυτιλίας, ή σε κάποιο άλλο παραγωγικό υπουργείο, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

[playbuzz-item undefined=”WordPress 4.9.6″ undefined=”mononews.gr” undefined=”” undefined=”” undefined=”17926968-aeb5-4589-a38c-ab4a1b6cdcc6″ undefined=”false” undefined=”false” undefined=”false” undefined=”” undefined=”auto” undefined=”auto” undefined=”0″ item=”17926968-aeb5-4589-a38c-ab4a1b6cdcc6″ info=”false” shares=”false” undefined=”true” undefined=”WordPress 4.9.6″ undefined=”mononews.gr” undefined=”” undefined=”” undefined=”17926968-aeb5-4589-a38c-ab4a1b6cdcc6″ undefined=”false” undefined=”false” undefined=”false” undefined=”” undefined=”auto” undefined=”auto” undefined=”0″ item=”17926968-aeb5-4589-a38c-ab4a1b6cdcc6″ info=”false” shares=”false” undefined=”021b2308-d212-4ffb-906f-90ee587df767″]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Τσίπρας βάζει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αξιολογήσουν τους υπουργούς – Έρχεται ανασχηματισμός;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο βάθος… ανασχηματισμός; To υπουργικό σχήμα που θα οδηγήσει την κυβέρνηση στις εκλογές