Δράση στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων που έχουν εξαγοράσει από τις συστημικές τράπεζες αναλαμβάνουν τα funds και, με τη σειρά τους, βγαίνουν στο «κυνήγι» της είσπραξης, προσφέροντας στους δανειολήπτες «κούρεμα» οφειλής μέχρι και 90%. Προς το παρόν, τα πακέτα δανείων που έχουν αλλάξει χέρια είναι επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις και χωρίς, ναυτιλιακά δάνεια, καθώς και καταναλωτικά δάνεια με και χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι πωλήσεις στεγαστικών δανείων.

Τα funds, ειδικά στα καταναλωτικά δάνεια, προσφέρουν στον δανειολήπτη «κούρεμα» της αρχικής οφειλής μέχρι και 90%, καθώς και πάλι έχουν κέρδος, με δεδομένο ότι τα καταναλωτικά –χωρίς εξασφαλίσεις- τα αγοράζουν σε τιμή 4-5 σέντ στα 100 και άλλη τόση εμφανίζεται να είναι η απαίτηση του fund.

«Σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλύτερα για τον δανειολήπτη να πάει η οφειλή του σε fund, καθώς μπορούν να πετύχουν «γενναίο κούρεμα», λέει στο mononews.gr υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας και συνεχίζει: «Τα fund δεν βιάζονται να εισπράξουν, έχουν αγοράσει φτηνά, δεν έχουν κανένα επόπτη να τα «κυνηγάει» να ξεφορτωθούν τα «κόκκινα», δεν καίνε προβλέψεις και για αυτό οι προτάσεις τους είναι ιδιαιτέρως ελκυστικές».

Στην περίπτωση των καταναλωτικών χωρίς εξασφαλίσεις, τα funds προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις στους δανειολήπτες, καθώς είναι πολύ λίγες είναι οι δικαστικές ενέργειες στις οποίες μπορούν να προβούν για να εισπράξουν.

Να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι δανειολήπτες είναι εξαφανισμένοι –ειδικά για οφειλές από πιστωτικές κάρτες.

Σε κάποια δάνεια υπάρχουν εγγυητές, ενώ σε κάποια άλλα υπάρχουν προσωπικές εγγυήσεις χωρίς να υπάρχουν όμως περιουσιακά στοιχεία.

Τα funds, λοιπόν, συνεργάζονται με εισπρακτικές εταιρίες -κυρίως δικηγορικά γραφεία- για να βρουν τους δανειολήπτες και να κλείσουν συμφωνία μαζί τους. Και αρκετοί οφειλέτες επιζητούν να έρθουν σε συμφωνία, καθώς προσβλέπουν σε γενναιόδωρο κούρεμα του χρέους τους, κάτι που δεν τους προσφέρει η τράπεζα.

Στις οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια, ήδη καλούνται επιχειρηματίες από τα funds, είτε για να συναινέσουν στην εκχώρηση των εγγυήσεων που είναι κυρίως ακίνητα είτε να βρουν από κοινού –ή κάτα μόνας- κάποιον αγοραστή.

Αν δεν καταστεί δυνατό να υπάρξει συμφωνία, και αφού έχει εξαντληθεί και η διαμεσολάβηση, τότε τα funds προχωρούν σε δικαστικές ενέργειες για να βγάλουν στον πλειστηριασμό τα περιουσιακά στοιχεία, ή και για να τα πωλήσουν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Μάλιστα κάποια funds έχουν δικές τους πλατφόρμες για τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, ή συνεργάζονται με ανάλογες για τον σκοπό πλατφόρμες.

Ζητούμενο τι μέλλει γενέσθαι με τα «κόκκινα» στεγαστικά

Το ζητούμενο τώρα είναι πώς θα κινηθούν τράπεζες σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η διαχείριση θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να μην υποχωρήσουν οι τιμές της αγοράς. Ετσι όσοι δανειολήπτες δεν δικαιούνται την προστασία της πρώτης κατοικίας τους και δεν έχουν πετύχει με δικαστική απόφαση την προστασία της, είναι πολύ πιθανόν να δεχθούν ελκυστικότερη πρόταση από την πλευρά των funds για την αποπληρωμή των δανείων τους από εκείνη που πιθανόν έχουν δεχθεί την τράπεζα.