Κώστας Καραμανλής
Για κάποιους στο Μαξίμου το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων έμοιαζε με την ιδανική ευκαιρία για να προκληθούν εσωκομματικές έριδες στη Νέα Δημοκρατία, μεταξύ “μητσοτακικών” και “καραμανλικών”, οι οποίες αφενός θα προκαλούσαν δημοσκοπικό πλήγμα στη ΝΔ, σε μία περίοδο που η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε… υψηλές πτήσεις, αφετέρου θα λειτουργούσαν ως αντιπερισπασμός από τις ενδοκυβερνητικές έριδες για το Σκοπιανό, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το κρίσιμο αυτό εθνικό ζήτημα.
Για να πετύχει το σχέδιο αυτό, πόνταραν στη σιωπή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του “αρχιτέκτονα” του κεκτημένου του Βουκουρεστίου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να μη μιλά, τουλάχιστον όχι ευθέως. Όμως ακόμα και πλαγίως, τα μηνύματα που στέλνει ο πρώην πρωθυπουργός όταν το κρίνει απαραίτητο έχουν πάντα καίρια σημασία. Και αυτό γίνεται και τώρα, στην περίπτωση του Σκοπιανού.
Όπως έγινε γνωστό χθες το πρωί, ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε στο γραφείο της πλατείας Μαβίλη με μέλη παμμακεδονικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, με θέμα συζήτησης προφανώς τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Όπως γνωρίζουν καλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η συνάντηση αυτή δεν θα είχε γίνει γνωστή, αν δεν το επιθυμούσε ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος με τον τρόπο αυτό θέλησε να στείλει ένα μήνυμα, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις ανθρώπων που συμμετείχαν στη συνάντηση: ότι η εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου για μη χρήση του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία των Σκοπίων ισχύει για όλους και πρέπει να αποτελεί σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων, από το οποίο δεν επιτρέπεται κανείς να υποχωρήσει.
Το είχε πει άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός και σε δήλωσή του στη Real News την περασμένη Κυριακή: “Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος και αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό”. Η θέση αυτή είναι ξεκάθαρη, και δεν επιδέχεται “θολώματος”: ο πρώην πρωθυπουργός απορρίπτει κάθε ένδειξη ή πράξη αλυτρωτικού χαρακτήρα από τη γειτονική χώρα. Και είναι ακριβώς η θέση την οποία έχει εκφράσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, επομένως τα περί διάστασης απόψεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλλον ήταν ευσεβείς πόθοι του Μαξίμου και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.
Απεναντίας, στη ΝΔ η “γραμμή” που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι για χαμηλούς τόνους και στάση αναμονής εν όψει των εξελίξεων, ασκώντας όμως παράλληλα πίεση στην κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα και την κοινωνία για το τι συζητείται πίσω από κλειστές πόρτες για το εθνικό αυτό ζήτημα, αλλά και να ξεκαθαρίσει ποια είναι τελικά η θέση της, εφόσον υπάρχει δηλαδή μία ενιαία κυβερνητική θέση στην οποία να τα βρίσκουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ…