Στο πένθος βυθίστηκε σήμερα, Κυριακή, η οικογένεια Γιαννακόπουλου έπειτα από τον θάνατο του Κώστα Γιαννακόπουλου, σε ηλικία 85 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

Ο Κώστας Γιαννακόπουλος υπήρξε μεγαλοστέλεχος και συνιδρυτής της ΒΙΑΝΕΞ.

Αν και δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με τον Παναθηναϊκό, ήταν γνωστό πως υπήρξε πολύ κοντά στην ομάδα και προσέφερε πολλά σε αυτή.

Όσοι τον γνώριζαν έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο ήπιων τόνων, που δεν τον ενδιέφεραν τα φώτα της δημοσιότητας.

Η ίδρυση μίας ολόκληρης αυτοκρατορίας

Ο Κώστας Γιαννακόπουλος και τα αδέρφια του, Παύλος και Θανάσης, ασχολήθηκαν ενεργά με τη φαρμακοβιομηχανία, με αποκορύφωμα της δράσης τους την ίδρυση της ΒΙΑΝΕΞ.

Το όνομα «Γιαννακόπουλος» είχε συνδεθεί ήδη από το 1924 με το φάρμακο, καθώς τότε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος άνοιξε φαρμακείο στην οδό Πειραιώς. Δίπλα στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο μαθαίνουν τη δουλειά τα τρία παιδιά του, ο Παύλος, ο Θανάσης και ο Κώστας.

Το 1960 ο Παύλος Γιαννακόπουλος κάνει το βήμα που έμελλε να σημαδέψει για πάντα την πορεία της οικογένειας, ιδρύοντας την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ. Η εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ επεκτείνεται γρήγορα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ως αντιπρόσωπος μεγάλων διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών.

Το 1971 η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ μετατρέπεται σε Α.Ε. και μετονομάζεται σε ΒΙΑΝΕΞ. Η ανάπτυξη και η καταξίωση έρχονται άμεσα, όταν φαρμακευτικές εταιρείες διεθνούς φήμης, όπως οι Merck & Co (ΗΠΑ), Takeda Chemical Industries (Ιαπωνία), Boots (Μ. Βρετανία), Sigma Tau Industries (Ιταλία) κ.ά. αναθέτουν στη ΒΙΑΝΕΞ την παραγωγή των προϊόντων τους στα εργοστάσιά της.

Το 1977 η εταιρεία ξεκινάει τη βιομηχανική της δραστηριότητα με τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου.

Η ανάπτυξη είναι πλέον αλματώδης.

Το 1983 υπογράφεται η συμφωνία με τον οίκο Merck & CO.

Με το πέρασμα των ετών η ΒΙΑΝΕΞ αγοράζει άλλα δύο εργοστάσια: Αυτό της Winthrop-Sterling (το 1983) και εκείνο της Upjohn (το 1985), αμφότερα στην Παλλήνη.

Οι δύο νέες μονάδες εκσυγχρονίζονται και επεκτείνονται.

Η ανοδική πορεία της ΒΙΑΝΕΞ συνεχίζεται και το 1997 αγοράζει τις εγκαταστάσεις της Hoechst στη Βαρυμπόμπη, όπου στεγάζει την κεντρική διοίκηση και το κέντρο διανομής. Ακολουθεί, το 1999, η αγορά της μονάδας παραγωγής αντιβιοτικών του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών, που επίσης ανακαινίζεται και αναβαθμίζεται.

Το 2006, η ΒΙΑΝΕΞ ιδρύει την Eldrug (από το: Ελληνικό Φάρμακο), μια επένδυση 6 εκατ. ευρώ, η οποία έχει επιτύχει τεράστια πρόοδο στην παραγωγή του πρώτου πρωτότυπου φάρμακου made in Greece.

Η Eldrug βρίσκεται σε προκλινικό στάδιο ανάπτυξης φαρμακευτικών προϊόντων κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της υπέρτασης. Μάλιστα, το πρώτο -που έχει φτάσει σε υψηλότερο στάδιο ωρίμανσης- δείχνει να έχει προοπτικές εμβολίου. Θα μπορούσε δηλαδή -σε μερικά χρόνια- να αποδειχθεί ότι πρόκειται για το πρώτο σκεύασμα που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που προσβάλλονται από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όπως είναι φυσικό, όλα αυτά τα χρόνια, οι προτάσεις εξαγοράς -από πολυεθνικούς κολοσσούς- πέφτουν βροχή. Αλλά η εταιρεία είναι και παραμένει ελληνική.

Στην κρίση με 4 εργοστάσια

Η ΒΙΑΝΕΞ πιστεύει πως η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η καινοτομία και γι’ αυτό δεν διστάζει να επενδύσει ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς στην έρευνα.

Το 2011, η ΒΙΑΝΕΞ λαμβάνει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Φαρμάκων (World Health Organization) ως προμηθευτή και δυο χρόνια μετά, το 2013, συνάπτει συμφωνία με την εταιρεία Lilly για την παραγωγή 10.000.000 τεμαχίων βανκομυκίνης ετησίως και εξαγωγής του 100% στην Κίνα.

Το 2015, η ΒΙΑΝ Α.Ε., εταιρεία του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, ανέλαβε τη διανομή και προώθηση της σειράς αναλγητικών – αντιπυρετικών Depon, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Bristol-Myers-Squibb.

Επίσης, τον  Μάρτιο του 2016, ακολουθώντας την τάση της εποχής, οι Γιαννακόπουλοι εξαγόρασαν από κοινού με τον όμιλο Παπάζογλου την εταιρία Superfoods επεκτεινόμενοι στα συμπληρώματα διατροφής.

«Η εξαγορά της Superfoods έρχεται σε μια συγκυρία, που βρίσκει πληγωμένο τον κλάδο του φαρμάκου στην Ελλάδα», είχε δηλώσει τότε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συμπληρώνοντας πως πρόκειται για μια επένδυση 6 εκατ. ευρώ μέσα στην κρίση που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας.

Την ίδια χρονιά, γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα και τα 33 χρόνια συνεχούς συνεργασίας των εταιρειών ΒΙΑΝΕΞ και MSD παρουσία των κ.κ. Παύλου Γιαννακόπουλου, Αθανάσιου Γιαννακόπουλου και Δημήτρη Γιαννακόπουλου, καθώς και του Διευθύνοντος Συμβούλου της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας κ. Haseeb Ahmad με συμμετοχή και του προσωπικού των δύο εταιρειών που έχουν στενή συνεργασία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε η υπογραφή νέας συμφωνίας με την οποία επεκτείνεται η συνεργασία των δύο εταιρειών και για τα επόμενα χρόνια.

Έμφαση στην έρευνα

Η ΒΙΑΝΕΞ έχει ξεκινήσει, επίσης, συνεργασίες με Πανεπιστήμια για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών μορίων, που έχουν δράση σε σοβαρές ασθένειες. Η αποτελεσματικότητα των προϊόντων της βασίζεται σε κλινικές μελέτες που πραγματοποιούνται από ανεξάρτητους ερευνητές στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, σε συνεργασία με τα ιατρικά τμήματα της ΒΙΑΝΕΞ. Όλες οι κλινικές μελέτες σχεδιάζονται και υλοποιούνται σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές της Ορθής Κλινικής Πρακτικής (GCP – Good Clinical Practice).

Σήμερα, η ΒΙΑΝΕΞ, πέρα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που παράγει και που καλύπτουν όλο το φάσμα των θεραπευτικών κατηγοριών, παράγει και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (αναλγητικά και αντισηπτικά), συμπληρώματα διατροφής, προϊόντα παιδικής διατροφής και διαγνωστικά.  Σε μια συνολική επιφάνεια 64.000 τετραγωνικών μέτρων και με συνολική επιφάνεια κτιριακών εγκαταστάσεων τα 25.000 τετραγωνικά μέτρα, η ΒΙΑΝΕΞ, πρωτοπορεί, ποντάροντας στην καινοτομία, την έρευνα και την κοινωνία.

Η ΒΙΑΝΕΞ απασχολεί σήμερα εργαζόμενους, τόσο στα κεντρικά της Αθήνας, στις μονάδες παραγωγής όσο και ως ιατρικούς επισκέπτες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κρήτη, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Ρόδο κ.α.

Η ΒΙΑΝΕΞ ήταν η πρώτη από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων -όλων των κλάδων- που πιστοποιήθηκε κατά το πρότυπο διασφάλισης ποιότητας ISO (μαζί με την Ελαΐς). Έχει δραστηριοποιηθεί έντονα και εξαγωγικά, καθώς τα προϊόντα της έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με εξαγωγές σε 128 χώρες (από την Ιαπωνία μέχρι το Περού).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πένθος στην οικογένεια Γιαννακόπουλου: Έφυγε ο Κώστας Γιαννακόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύο κολοσσοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία του ρωσικού Amazon

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Unicef: Αυτό είναι το πόρισμα για το «πάρτι» κακοδιαχείρισης και υπέρογκων εξοδολογίων