ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άναψαν τα αίματα στην συζήτηση στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία με απόφαση της πλειοψηφίας θα ολοκληρωθεί σε δύο συνεδριάσεις το βράδυ της Τετάρτης.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσει το έργο της. Ο πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό του έργου της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας μια εικόνα επιτυχίας που δεν πρέπει να διακοπεί.
Αντίθετα, σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ένα «στημένο» πολιτικό διαζύγιο από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, με βουλευτές γυρολόγους που συνθέτουν μια «κυβέρνηση κουρελού». Παράλληλα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν να συνδέσουν τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τσίπρας: Ο Καμμένος κάνει λάθος
Ο Πάνος Καμμένος κάνει λάθος που αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του. Όλα όσα πετύχαμε, τα πετύχαμε με τους ΑΝΕΛ, παρά τις γνωστές ιδεολογικές διαφορές μας, είπε και συνέχισε: «Το κόμμα αυτό συνέβαλε στην προσπάθεια και αυτή η συνεργασία ήταν έντιμη και ειλικρινής, θα την τιμώ και θα την σέβομαι. Έμελλε όμως οι διαφορές μας να παράξουν αποτελέσματα» είπε και εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά των στελεχών της με τους χαρακτηρισμούς «αγύρτες, επικίνδυνοι και αναξιόπιστοι».
«Η διαφωνία του Πάνου Καμμένου με εμένα στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας είναι αυτή που τον οδήγησε στο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει την στήριξή του. Θεωρώ ότι κάνει λάθος. Δεν ήταν αναπόφευκτη η επιλογή του Π.Καμμένου. Θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες της κυβέρνησης που πέρασε από 40 κύματα, την ώρα που άρχισαν να καρποφορούν αυτές οι προσπάθειες» είπε ο Αλ.Τσίπρας.
Συνέχισε λέγοντας: «Ο Πάνος Καμμένος θα μπορούσε να διατηρήσει τη διαφορετική άποψή του, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Θα σεβαστώ όμως την επιλογή του» είπε.
Μιλώντας για την απόφασή του να προχωρήσει η διαπραγμάτευση που κατέληξε στην συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός είπε ότι η συνείδησή του και το πατριωτικό του καθήκον του επέβαλλαν να αξιοποιήσει αυτήν την ιστορική ευκαιρία, γνωρίζοντας ότι θα έχω πολιτικό κόστος.
«Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της πΓΔΜ. Δοθήκαμε σε αυτήν την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον, αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας. Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για να αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις, με έναν γείτονα απρόβλεπτο και προκλητικό πολλές φορές στα ανατολικά μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Παραλάβαμε μια Ελλάδα σκιά του εαυτού της»
«Παραλάβαμε μια Ελλάδα σκιά του εαυτού της και σήμερα είναι σταθεροποιημένη και με αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, αφήνει πίσω της την κοινωνική ερήμωση και βαδίζει, με δυσκολίες αλλά και με αξιοπρέπεια στον δρόμο της κοινωνικής αλληλεγγύης» είπε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τη διαδικασία.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πολιτική ανατροπή του Ιανουαρίου 2015 δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, της διαχείρισής της από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και επιλογών πολλών χρόνων πριν από την κρίση που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στη χροεκοπία, το πελατειακό σύστημα, τη γενικευμένη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τη διαπλοκή, τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών.
Αναφέρθηκε στον πολιτικό συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, «όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε πόδια να περπατήσουμε στη συνέχεια πολλά βήματα μπροστά» όπως είπε.
Σημείωσε ότι «οι εκλογές του Σεπτέμβρη, όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού, ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής». Μίλησε για «επιλογή πολιτικής ευθύνης που κανείς από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει», εξηγώντας ότι αυτή η κυβέρνηση πήγε σε εκλογές μετά και όχι πριν από τη συμφωνία με τους δανειστές.
Ανέφερε ότι ακολούθησαν οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων, η προσφυγική κρίση, για να τονίσει ότι «σήμερα μετά από όλα αυτά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κυβέρνηση-κουρελού»
Σε μια από τις πιο οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε σφοδρότατα στην κυβέρνηση εγκαλώντας Τσίπρα και Καμμένο ότι γελοιοποιούν την χώρα και το πολιτικό σύστημα με το θέατρο που έστησαν έχοντας τριπλό στόχο: να διατηρηθεί για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, να διατηρηθεί το μόρφωμα της ΚΟ των ΑΝΕΛ και να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Οι τόνοι ανέβηκαν πολύ μετά την αναφορά του προέδρου της ΝΔ, ότι «τελευταίος εν ενεργεία στρατιωτικός που έγινε υπουργός Άμυνας ήταν στη χούντα».
Ζούμε έναν τραγέλαφο που ευτελίζει την πολιτική ζωή και την χώρα, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Ανακοινώνουν ένα ψεύτικο διαζύγιο, ενώ παραμένουν συνέταιροι. Ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του για να στηριχτεί ο κ. Τσίπρας, τους οποίους δεν διαγράφει, για να μη χάσει την ιδιότητά του ως αρχηγός κόμματος της Βουλής. Και ο κ. Τσίπρας κρατάει στην κυβέρνηση δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ. Η συναλλαγή, η φαρσοκωμωδία των ελιγμών Τσίπρα – Καμμένου, απαιτεί κομπάρσους» είπε και συνέχισε: «Μιλάω για περιφερόμενους βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν σε αυτή τη Βουλή και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια αφού κουρέλιασε και την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα».
«Κυβέρνηση κουρελού, αυτός είναι ο νέος όρος που εξάγει ο Τσίπρας μετά την κωλοτούμπα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Αν δεν ταιριάζατε, δεν θα συμπεθεριάζατε» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε προσχηματική την έξοδο Καμμένου από την κυβέρνηση, αφού τέσσερις από τους επτά βουλευτές στηρίζουν την κυβέρνηση.
» Ο αναντικατάστατος κ. Καμμένος. Εσείς κ. Τσίπρα τον επιλέξατε ως στρατηγικό σύμμαχο το 2012 και άλλες δυο φορές, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015, περιφρονώντας άλλες επιλογές που είχατε τότε. Τώρα δήθεν απαλλαγμένος από το βάρος της ακροδεξιάς συνιστώσας, κάνοντας δήθεν ανοίγματα στην Κεντροαριστερά, αλλά και εκεί βλέπω πολιτικά ναυάγια και γυρολόγους. Μέχρι πρόσφατα έλεγαν τον κ. Τσίπρα επικίνδυνο, τώρα σας χειροκροτούν. Και δεν ντρέπονται ούτε αυτοί ούτε εσείς».
«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν χώρισαν, απλά συγχωνεύτηκαν. Μάλιστα, προσπάθησαν να περάσουν μια τροπολογία για τα εξοπλιστικά, για τα F-16. Είμαι πολύ περίεργος να δω αν θα ξαναφέρετε αυτή την τροπολογία, την οποία κατέθεσε νύχτα ο κ. Καμμένος και είμαι περίεργος να δω αν θα την ψηφίσετε» συμπλήρωσε.
Για την τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας είπε ότι «ποτέ καμία κυβέρνηση στην Μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος εν ενεργεία αξιωματικό». Ένα ιστορικό προηγούμενο υπάρχει, είπε, αυτό του Γρ. Σπαντιδάκη επί δικτατορίας, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του Νίκου Φίλη, του Νίκου Κοτζιά και του Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Πολιτική για εσάς σημαίνει συναλλαγή, είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, συμπληρώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας κατάλαβε ότι μια κυβέρνηση ανοχής θα ήταν συνταγματική εκτροπή, γι’ αυτό και προχώρησε σε διπλή συναλλαγή, μια για την ψήφο εμπιστοσύνης και μια για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Καταπέλτης για Σκοπιανό
Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας: «Εσείς παραχωρήσατε στους Σκοπιανούς μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα. Πότε ήταν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Γιατί κάποιοι είπαν ‘όχι’ όταν ζητήθηκαν και εσείς είπατε ‘ναι’; Και ο κ. Καμμένος, τον οποίο δεν βλέπω καν στην αίθουσα σήμερα, ίσως έχει πάει να μεταλάβει, τώρα σκίζει ιμάτιά του για το όνομα της Μακεδονίας. Ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο την στήριξε και σήμερα συνυπογράφει τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδικά αναφορά στον «Μανώλη του Παππά» και είπε σε υψηλούς τόνους: «Μιλάτε εσείς για κάθαρση, ενώ πρόσωπα πολύ στενά συνδεδεμένα μαζί σας, στο στενό πυρήνα εξουσίας του Μαξίμου έχουν αφήσει βρώμικα αποτυπώματα στη δημόσια ζωή».
Επίσης, άσκησε κριτική προσωπικά στον κ. Δανέλλη και στην κ. Παπακώστα, που θα στηρίξουν την κυβέρνηση, λέγοντας συγκεκριμένα για τη δεύτερη: «Τι ξαφνικός έρωτας είναι αυτός της κ. Παπακώστα με τον κ. Τσίπρα;».
Χαμός για Αποστολάκη
Στην αίθουσα προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων, με φωνές και χτυπήματα στα έδρανα, όταν, μετά το τέλος της ομιλίας Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έδωσε τον λόγο στον πρωθυπουργό εκτός της σειράς των ομιλητών. Η απόφαση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα έδρανα της ΔΗΣΥ, καθώς η κ. Γεννηματά είχε τον λόγο.
Παρά τις αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός παρένεβη λέγοντας: «Άθελά του ο κ. Μητσοτάκης υπέπεσε σε ατόπημα, όχι απέναντι στο πρόσωπο, αλλά απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις, συγκρίνοντας τον Ευάγγελο Αποστολάκη με τον στρατηγό της χούντας Σπαντιδάκη. Είναι μεγάλη προσβολή απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ζητώ από τον κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει. Είναι ανεπίτρεπτο να προσβάλλετε έναν άνθρωπο που υπηρετεί επί χρόνια με υψηλό δημοκρατικό φρόνημα τη σημαία και την πατρίδα, συγκρίνοντάς τον με τον στρατηγό της χούντα».
Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Μέσα στον πανικό σας δεν καταλάβατε αυτό που είπα. Είπα ο τελευταίος εν ενεργεία ήταν πράγματι ο Σπαντιδάκης. Καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα της διάκρισης μεταξύ της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Σέβομαι τον ναύαρχο Αποστολάκη ως αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ήταν λάθος του που αποδέχτηκε την πρότασή σας και το λέω δημόσια. Μη μου κουνάτε το δάχτυλο και μην μου κάνετε υποδείξεις, κ. Τσίπρα. Πόσο στοίχισε αυτό σόου του Πάνου Καμμένου με τις πτήσεις των υπερηχητικών; Δεν ντρεπεστε λίγο!».
Ο πρωθυπουργός επανήλθε λέγοντας: «Δέχομαι τη μερική ανάκληση της αιχμής απέναντι στο πρόσωπο. Δεν μπορεί να παίζετε για τις εντυπώσεις. Η τοποθέτηση του κ. Αποστολάκη έχει ισχυρό μήνυμα. Λυπάμαι που αυτό δεν το καταλάβατε».
Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στην Ολομέλεια από το Κανάλι της Βουλής:
Φώφη Γεννηματά: «Για μας είστε κυβέρνηση μειοψηφίας»
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
«Για μας είστε κυβέρνηση μειοψηφίας. Όχι, δεν σας εμπιστευόμαστε» ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. «Δεν υπάρχει όριο στη γελοιοποίηση. Έπρεπε να είχατε προκηρύξει εκλογές. Αυτές δίνουν και κλείνουν τα στόματα περί συναλλαγών. Δεν το κάνετε γιατί φοβάστε τον λαό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η δεδηλωμένη προκύπτει από τη βούληση του λαού κι όχι από μεταγραφές βουλευτών».
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως προσυννενοημένη φαρσοκωμοδία τα όσα έγιναν με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.
Η κ. Γεννηματά απάντησε και στη δήλωση του πρωθυπουργού σχετικά με τη συγκρότηση μίας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης απέναντι στη ΝΔ. «Τη δημοκρατική παράταξη πολλοί την πολέμησαν, τη διεκδίκησαν, αλλά κανείς απ’ αυτούς που σας ακολουθούν δεν μόρεσε να την εκφράσει» τόνισε και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αφήσει τα κόλπα και τις κουτοπονηριές περί προοδευτικού πόλου. «Το Κίνημα Αλλαγής θα πρωταγωνιστήσει. Με υπολείμματα και γυρολόγους δεν προχωράει η χώρα» επισήμανε.
Αναφερόμενη στην ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι ντροπή να κρύβεται πίσω του και να μην υπερασπίζεται την επιλογή του.
Νίκος Μιχαλολιάκος: Κυβερνητική πλειοψηφία «Φρανκεστάιν»
Επίθεση τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορώντας τα δύο κόμματα για χοντροειδή προπαγάνδα σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, αποδεχόμενοι μία σύμβαση που είναι εθνικά επιζήμια για τη χώρα.
«Η Χρυσή Αυγή δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Μιχαλολιάκος στη συζήτηση επί της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ έκανε λόγο για κυβερνητική πλειοψηφία «Φρανκεστάιν», σημειώνοντας ότι μόνο το κόμμα του είναι κατά της παραχώρησης του ονόματος «Μακεδονία».
«Φτάσαμε στο περίφημο διαζύγιο του κ. Καμμένου και θα έχετε 144 βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, μία βουλευτή που προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων, τρεις από τους ΑΝΕΛ, έναν από το Ποτάμι και μία βουλευτή από τη ΝΔ. Μιλάμε για κυβερνητική πλειοψηφία Φρανκενστάιν, έναν πολιτικό πολτό ετερόκλητο» τόνισε.
«Να θυμίσω στη ΝΔ ότι δικό της τέκνο είναι ο κ. Καμμένος, η κ. Παπακώστα. Εσείς καθιερώσατε τον “καριερισμό” στη πολιτική και ανερυθρίαστα ο καθένας πηγαίνει όπου θέλει» επισήμανε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής.
«Η συμφωνία είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και είναι η σταγόνα που ξεχείλισε την οργή του λαού. Παραβιάζει τη λαϊκή κυριαρχία και το εθνικό μας Σύνταγμα. Μόνο η Χρυσή Αυγή είναι ξεκάθαρα κατά της συμφωνίας» κατέληξε ο κ. Μιχαλολιάκος.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Στημένο το διαζύγιο
Για ένα στημένο διαζύγιο κατηγόρησε τους κκ. Τσίπρα και Καμμένο ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και την ίδια στιγμή ζητά την ψήφο όσων φώναζαν «go back». Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε «επαίσχυντη» τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι ενισχύει τον δολοφονικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια αλλά και πως δίνει αέρα στα πανιά του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού από την γείτονα χώρα.
«Επαίσχυντη η συμφωνία που έχει υπογραφή ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Το σύμφωνο Πρεσπών μιλά για επικύρωση πρωτοκόλλου στο ΝΑΤΟ . Αυτή είναι η ουσία της Συμφωνίας . Η επίλυση της μεγάλης εκκρεμότητας για την οποία καμαρώνετε. Καμαρώνετε για μια Συμφωνία καταπέλτη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και του λαού της γειτονικής χώρας» είπε αρχικά για να προσθέσει «Θεωρείτε επίτευγμα μια συμφωνία που παρά τους εκατέρωθεν συμβιβασμούς όχι μόνο δεν βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό αλλά με τις διατυπώσεις και τα διάφορα σημεία τον αφήνει ανοικτό για μελλοντική αξιοποίηση. Δίνετε αέρα στα πανιά του εθνικισμού και αλυτρωτισμού», ανέφερε.
«Σας βολεύει και τους δυο η εξέλιξη» είπε για το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: «διασώσατε την κυβέρνηση και ο Καμμένος κρατά την κοινοβουλευτική του ομάδα. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και τους συνοδοιπόρους του κ. Τσίπρα ο λαός πρέπει να σας καταψηφίσει σε δημοτικές και βουλευτικές για την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική σας» ανέφερε σε άλλο σημείο.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η μόνη συνεπής στάση της κυβέρνησης είναι στην εξυπηρέτηση της «βρώμικης δουλειάς του Τραμπ και της Μέρκελ» και συμπλήρωσε «Μετατρέψατε με τον Καμμένο την χώρα σε απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο. Ακόμα και μεταφορά ειδικών όπλων – ακόμα και πυρηνικών – σχεδιάζετε στον Άραξο», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει στην ψήφο εμπιστοσύνης.
Σταύρος Θεοδωράκης: Πολιτική κατάντια η απόφασή του κ. Δανέλλη
Εκτενή προσωπική αναφορά στη στάση του Σπύρου Δανέλλη, σημειώνοντας ότι «δεν έκανε έγκλημα, είναι χειρότερο. Είναι λάθος γιατί το έγκλημα γίνεται από ένστικτο, απερισκεψία ή πάθος, ενώ στο λάθος υπάρχει σκέψη, μελέτη και υπολογισμός» έκανε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στη συζήτηση επί της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι η κόκκινη γραμμή του κόμματος με αποφάσεις του συνεδρίου και των οργάνων είναι ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. «Είπαμε ότι το Ποτάμι δεν θα κάνει τα ρεπό του κ. Καμμένου. Μέχρι χθες όλοι, όχι με την ίδια ένταση, ήταν σύμφωνοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα» τόνισε και πρόσθεσε: «Η απόφαση του κ. Δανέλλη δεν είναι εξύψωση της πολιτικής, είναι η κατάντια της».
Ο κ. Θεοδωράκης απέδωσε την απόφαση του κ. Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε έξαρση του εγωισμού του τον τελευταίο καιρό, χαρακτηρίζοντάς την ως ένδειξη του τρόπου λειτουργίας των παλιών κομμάτων. Ωστόσο επισήμανε ότι είναι σίγουρος πως δεν εξαγοράστηκε, ούτε λεφτά παζάρεψε ούτε τη καρέκλα του. Μίλησε για κατήφορο του κ. Τσίπρα γιατί έτσι πολιτεύονται τα παλιά κόμματα. «Το τερμάτισε με την κ. Παπακώστα. Αναζήτησε 5 βουλευτές για να κυβερνά αλλά με αυτήν την ηθική η χώρα δεν πάει μπροστά» υπογράμμισε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα. Παρατήρησε, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να το παίζει σε διπλό ταμπλό και να έχει κυβέρνηση για όλα τα γούστα. «Δεν είμαστε πρόθυμοι. Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.
Βασίλης Λεβέντης: «Τα πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα»
«Επί δέκα μέρες, πριν αποφασιστεί η λήψη νέας εμπιστοσύνης στη Βουλή, κυκλοφορούσαν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και έλεγαν ότι μπορεί να γίνει κυβέρνηση ανοχής ή μειοψηφίας και το Σύνταγμα το επιτρέπει» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στη συζήτηση επί της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και παρατήρησε: «Για φανταστείτε η Ελλάδα να έχει πρωθυπουργό με 120 βουλευτές. Παράνοια».
Ο κ. Λεβέντης σχολίασε ότι «η κυβέρνηση αναπτύσσει μια θεωρεία ότι έχει κάποια καλά νομοσχέδια μπροστά της» και διερωτήθη «πότε προέκυψαν αυτές οι δυνατότητες; Επί 4 χρόνια ξεζουμίζαμε έναν λαό για να παράσχουμε τώρα φιλί ζωής; Και γιατί τον ξεζουμίζαμε αφού δεν ήταν τόση ανάγκη;». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «ξήλωμα του πουλόβερ».
Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι ονόμασε εθνική γραμμή τα λάθη του παρελθόντος και ανέφερε πως «ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι στο θέμα αυτό δεν έχει τον λαό μαζί του αλλιώς θα έκανε δημοψήφισμα».
Για τον Πάνο Καμμένο επανέλαβε ότι είναι συνένοχος, ενώ για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σημείωσε ότι «συνδεθήκαν δυο κόμματα να φτιάξουν μία κυβέρνηση και ο ένας κλέβει τους βουλευτές του άλλου».
Επίσης, ο κ. Λεβέντης επιτέθηκε και στην άλλοτε βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε: «Να χαίρεστε την 151η βουλευτή σας». Κατηγόρησε, δε, την ίδια τη βουλευτή για αχαριστία καθώς, όπως είπε, εξελέγη με λίστα με την Ένωση Κεντρώων και μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, «τα πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα» και όπως υποστήριξε «άλλη μία φορά εξαπατούν την Ελλάδα Αμερικανοί και Γερμανοί και θα είναι πολύ αργά για την Ελλάδα και τη Μακεδονία, που είναι ό,τι ιερότερο έχει η χώρα».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επιτέθηκε και στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είπε, ισχυρίζεται ότι το όνομα έχει μικρή σημασία, επισημαίνοντας: «Το όνομα είναι το όχημα και το δίνετε. Ξεκαθαρίστε τη στάση σας αφού θέλετε να κυβερνήσετε αύριο. Είναι ντροπή να μην ξέρει η Ελλάδα τι στάση θα τηρήσετε».
Τέλος, ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι «αυτή η Βουλή είναι καλό να τερματίσει το συντομότερο τον βίο της γιατί έχει συνδεθεί με μεταγραφές, υστερόβουλες δημοσκοπήσεις και μετακινήσεις βουλευτών» και επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι θα είναι χειρότερη κυβέρνηση από την παλαιότερη.
Απών ο Πάνος Καμμένος!
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του προέδρου των ΑΝΕΛ από τη Βουλή κατά τις ομιλίες των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προτίμησε να… γευματίσει σε ψαροταβέρνα στον Πειραιά, αναρτώντας μάλιστα από εκεί το μήνυμα του κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Twitter.., αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την κορυφαία διαδικασία που εξελίσσεται στη βουλή όσο και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, αν και παραμένει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων.
Παραμένει άγνωστο αν θα παρουσιαστεί αργότερα μέσα στην ημέρα προκειμένου να ομιλήσει ή αν θα περιοριστεί στις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Τετάρτης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μητσοτάκης: Ζούμε έναν τραγέλαφο που ευτελίζει την χώρα – «Κυβέρνηση κουρελού» ο νέος όρος που εξάγει ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας: Ο Καμμένος κάνει λάθος, μας χώρισαν ιδεολογικές διαφορές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπίτι μου 2: Έσπασε κάθε ρεκόρ με σχεδόν 50.000 αιτήσεις σε 3 ημέρες – Οι προσφορές των τραπεζών και τα επιτόκια
- Η εκλογή Τασούλα και Κακλαμάνη ανοίγει θέσεις στα γαλάζια ψηφοδέλτια – Ποιοι είναι οι νέοι υποψήφιοι
- Metlen: Ξεκινά νέος κύκλος ανάπτυξης- Δύο νέες επενδύσεις στη μεταλλουργία φέτος- Σε ένα μήνα η επόμενη
- Γιώργος Οικονόμου: Επενδύσεις 1,4 δισ. δολάρια σε πλοία κοντέινερ και ιδρύει νέα εταιρεία