Σκληρή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει η αγορά, η οποία, παρά την επιτυχή έκδοση του πενταετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, δεν ανοίγει, σύμφωνα με ανώτερα τραπεζικά στελέχη, τον δρόμο για την έκδοση ομολόγων και από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, η έκδοση του ελληνικού Δημοσίου δεν συνιστά σε καμία περίπτωση ένδειξη ότι και οι τράπεζες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε ομολογιακές εκδόσεις, καθώς η επενδυτική αγορά παραμένει κλειστή στα όποια σχέδια για εταιρικές εκδόσεις.

Αν και η έκδοση του πενταετούς αξιολογείται ως θετικό βήμα, προϋπόθεση προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να μπουν στο ραντάρ των επενδυτών δεν είναι άλλη από την προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων μέσα από σαφείς πρωτοβουλίες που θα δώσουν το σήμα για πιο αποφασιστικές κινήσεις, πέραν των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους επόπτες και οι οποίοι αξιολογούνται από την αγορά ως μη επαρκείς.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν τραπεζικά στελέχη αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες για να έχουν μια καλή αντιμετώπιση από τις αγορές ομολόγων είναι να αναλάβουν πρόσθετες πρωτοβουλίες για μια ουσιαστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι συγκεκριμένα.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η έκδοση Asset Backed Securities (ABS), δηλαδή οι τιτλοποιήσεις ή η έκδοση covered bonds, δηλαδή ομολόγων που έχουν εξασφαλίσεις, ενώ η έκδοση senior bonds, δηλαδή ομολόγων χωρίς εξασφαλίσεις, θα αποτελέσει το τελευταίο βήμα που θα πιστοποιεί ουσιαστικά την επάνοδο στον ορθό δρόμο.

Στη βάση αυτή, πρώτο crash test σε αυτόν το «μακρύ δρόμο», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, είναι η τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ που επιχειρεί πρώτη η Eurobank, η διαδικασία για την οποία μπήκε σε ουσιαστική φάση μετά την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών τη Δευτέρα. Στη διαδικασία της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών συμμετείχαν έξι επενδυτικά σχήματα, τα οποία σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες είναι οι B2 Holding και Waterfall, Centerbridge, Cerved, Elliot, Fortress και Pimco.

Η μεταφορά των δανείων αυτών σε όχημα ειδικού σκοπού συνοδεύεται με την έκδοση τριών κατηγοριών τίτλων ανάλογα με το επίπεδο εκτιμώμενης ανάκτησης. Το πρώτο, το senior note, που είναι και αυτό που θα κρατήσει στα βιβλία της η τράπεζα αξίας 1 δισ. ευρώ, είναι αυτό που έχει περισσότερες πιθανότητες ανάκτησης, ενώ το δεύτερο το mezzanine κομμάτι αξίας 300 εκατ. ευρώ θα διατεθεί σε επενδυτές.

Τέλος το τρίτο κομμάτι, δηλαδή ο junior τίτλος, αξίας 700 εκατ. ευρώ, θεωρείται αυτό με τις λιγότερες πιθανότητες ανάκτησης και αντιπροσωπεύει το τμήμα του χαρτοφυλακίου για το οποίο η τράπεζα έχει κάνει τις μεγαλύτερες προβλέψεις. Το χαρτοφυλάκιο που βγαίνει προς τιτλοποίηση περιλαμβάνει 44.000 στεγαστικά δάνεια που είναι βαθιά κόκκινα καθώς βρίσκονται σε καθυστέρηση για 7 χρόνια κατά μέσο όρο.

Οι δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές αναμένονται περί τα τέλη Μαρτίου και στόχος είναι η όλη η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Να σημειωθεί ότι η Eurobank τρέχει παράλληλα τη μεγάλη τιτλοποίηση ύψους 7 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει στο πλαίσιο συγχώνευσης με τη Grivalia, μέσα από την οποία η τράπεζα θα επιτύχει μείωση των κόκκινων δανείων στο 15% ήδη από το 2019, ενώ το πλάνο που έχει συμφωνηθεί με τον SSM, παραπέμπει σε μονοψήφιο ποσοστό NPEs στα τέλη του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie: Μπροστά σε «τρύπα» 100 εκατ. ευρώ και στην μητρική εταιρεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ετήσιο «κούρεμα» της «κόκκινης» οφειλής φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιω. Κουζής: Θετικό μέτρο η αύξηση του κατώτατου μισθού αν δεν εξουδετερωθεί από την αύξηση του αφορολόγητου