ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο… σφυρί βγήκαν σήμερα οκτώ διαμερίσματα και 26 θέσεις πάρκινγκ, ιδιοκτησίας της μετόχου της παγκοσμίου φήμης σοκολατοποιίας Λεωνίδας κ. Βασιλικής Κεστεκίδου και της κόρης της Ελένης. Οκτώ διαμερίσματα που βρίσκονται σε συγκρότημα κατοικιών στη Λεωφόρο Ποσειδώνος (στη συμβολή των οδών Οδυσσέα Ανδρούτσου και Τσόχα) με θέα θάλασσα στο Καλαμάκι και, μαζί, 26 θέσεις πάρκινγκ.
Μετά την ολοκλήρωση του τρίτου, κατά σειρά, πλειστηριασμού (οι δύο προηγούμενοι είχαν αναβληθεί λόγω της παρέμβασης συλλογικοτήτων, τα έξι από τα οκτώ διαμερίσματα πέρασαν σε τρίτους, ενώ δύο από αυτά πέρασαν στην τράπεζα. Ταυτόχρονα, οι 26 θέσεις πάρκινγκ πέρασαν όλες σε τρίτους.
Το συνολικό ποσό για τα 32 ακίνητα διαμορφώθηκε κοντά στα 3,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή πρώτης προσφοράς για τα διαμερίσματα 1ου, 2ου, 3ου και 4ου ορόφου έχει οριστεί συνολικά στα 3.123.000 ευρώ και επισπεύδουσα τράπεζα ήταν η Eurobank Private Bank Luxembourg.
Έχει οφειλές στο ΙΚΑ
Το υπόλοιπο των δανείων της κ. Κεστεκίδου ήταν 4 εκατ. ευρώ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η μέτοχος της «Λεωνίδας» έχει επίσης οφειλές στο ΙΚΑ και σε ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες και θα εξοφληθούν.
Η μέτοχος της «Λεωνίδας» είχε προσπαθήσει, ματαίως, να ανακόψει τη διαδικασία. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια η κομψή κυρία, ποιούσε «τη νήσσα» και συστηματικά απέφευγε να πληρώσει τις δόσεις των δανείων της προς την Eurobank. Στις κλήσεις της τράπεζας δεν απαντούσε ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέρισμα που λαμβάνει από τις μετοχές στην Λεωνίδας φτάνει και περισσεύει για να εξοφλήσει το χρέος της.
Εμφανίστηκε όταν έμαθε πως η τράπεζα είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες να πληροφορηθεί αν διαθέτει τραπεζικές καταθέσεις στο εξωτερικό. Μάλιστα για το λόγο αυτό η Eurobank προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και πήρε «ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού».
Την απόφαση εξέδωσε ελληνικό δικαστήριο, όπως ακριβώς προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός 655/2014, που επιτρέπει στις τράπεζες να προχωρήσουν στη δέσμευση λογαριασμών που διατηρούν πελάτες τους με κόκκινα δάνεια, σε τράπεζες της ευρωζώνης. Ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα της αλλοδαπής είναι υποχρεωμένα από τον κανονισμό να παράσχουν ενημέρωση και πληροφόρηση και φυσικά να προχωρήσουν στη δέσμευση του ποσού.
Η απάντηση της Eurobank
Όταν λοιπόν έμαθε όλα τα παραπάνω πήρε την απόφαση και ζήτησε από την τράπεζα διακανονισμό. Στο ραντεβού που είχε με στέλεχος της Eurobank η κ. Κεστεκίδου ζήτησε χρόνο. Συγκεκριμένα πρότεινε να ανασταλεί η διαδικασία των πλειστηριασμών για τα οκτώ διαμερίσματα, ώστε να προχωρήσει στην πώληση τους η ίδια. Και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, διαβεβαίωσε το στέλεχος της τράπεζας ότι είχε βρει και αγοραστή.
Όμως, υπήρχε διαφορά στην τιμή. Η τράπεζα έβγαζε τα διαμερίσματα με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς τα 3,12 εκατ. ευρώ, ενώ ο αγοραστής που είχε βρει η δανειολήπτρια έδινε 2,5 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό, περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, η μέτοχος ζήτησε να το αποπληρώσει σε ορίζοντα 15ετίας. Όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ίδια δεν ήθελε να δώσει νέες εγγυήσεις για το υπόλοιπο της οφειλής.
Και έτσι η απάντηση της τράπεζας ήταν: «Δυστυχώς δεν μπορούμε να δεχτούμε την πρόταση σας. Θα ακολουθήσουμε τις διαδικασίες όπως έχουν δρομολογηθεί».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κροατία: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά από δημοσιοποίηση βίντεο που φαίνεται να πυροβολεί μέσα από αυτοκίνητο
- Νετανιάχου: Πρώτα τα ονόματα των ομήρων που θα ελευθερωθούν και μετά η εκεχειρία – Τι λέει η Χαμάς
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών