ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας – σχετική ανακοίνωση στο ΧΑ αναμένεται σήμερα – μεταφέρεται το ενδιαφέρον στην υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η μεταβίβαση της οποίας στην EXIN απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Αν και θεωρητικά η προθεσμία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής λήγει στις 28 Μαρτίου και η EXIN, συνεχίζει τις συζητήσεις με το βρετανικό fund «Broadwellcapital», η ρήξη που υπήρξε στο εσωτερικό της EXIN με την αποχώρηση των κ. Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης και τη δικαστική διένεξη που ξέσπασε, περιορίζει τις δυνατότητες εξεύρεσης των απαιτούμενων κεφαλαίων για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και επιπλέον δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση της συμφωνίας κάτω από νέο μετοχικό σχήμα.
Η διοίκηση της ΕΤΕ καλείται να αποφασίσει το κατά πόσο θα εξαντλήσει τη διορία έως τις 28 Μαρτίου, ημερομηνία που με βάση το προσύμφωνο που έχει υπογράψει με την EXIN, μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία χωρίς νομικές εμπλοκές ή αν θα προχωρήσει στην ακύρωσή της νωρίτερα, κερδίζοντας χρόνο ενόψει και της διενέργειας των stress test που ξεκινούν στα τέλη Φεβρουαρίου. Κρίσιμο θέμα που μένει να απαντηθεί είναι το κατά πόσο οι όροι του διαγωνισμού επιτρέπουν στη διοίκηση της Εθνικής να απευθυνθεί στον άλλο διεκδικητή, δηλαδή την κινεζική Fosun, ή είναι υποχρεωμένη να προκηρύξει νέα διαγωνιστική διαδικασία.
Να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο νέου διαγωνισμού θα ανέτρεπε το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η ΕΤΕ, και επιπλέον θα επηρέαζε αρνητικά τα επικείμενα stress tests, στα οποία θα συνυπολογιζόταν το αποτέλεσμα της συναλλαγής.
Κρίσιμη παράμετρο στην όλη διαδικασία αποτελεί και η στάση του δεύτερου διεκδικητή της κινεζικής Fosun, η προσφορά της οποίας στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας υπολειπόταν κατά 100 – 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 718,3 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η EXIN για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το τίμημα που είχε προσφέρει η ΕΧΙΝ αντιπροσώπευε 16 φορές τα κέρδη της εταιρείας του 2016 και είχε χαρακτηριστεί από την ασφαλιστική αγορά, εξαιρετικά υψηλό. Με δεδομένο ότι η κερδοφορία του 2017 υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ, η αναπροσαρμογή του τιμήματος, θεωρείται ότι θα αποτελέσει βασική παράμετρο των διαπραγματεύσεων, ενόψει της προοπτικής επανάληψής τους.