• Most Popular

    Καίτη Κουτσολιούτσου (Folli Follie): “Τώρα μετράω φίλους και εχθρούς”

    Καίτη Κουτσολιούτσου. Τέως Αντιπρόεδρος Folli Follie

    Καίτη Κουτσολιούτσου. Τέως Αντιπρόεδρος Folli Follie


    Στα στρογγυλά σα βέρες ενωμένες γραφεία της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο, που τα βράδια λάμπουν απ’ τα πορτοκαλόχρυσα φώτα τους, η αντιπρόεδρος της κολοσσιαίας επιχείρησης, που κάποτε ήταν απλά όνειρο της, δουλεύει περισσότερο από ποτέ. Η ψιλόλιγνη, φυσική ξανθιά, αδιαπραγμάτευτη για τερατώδεις αισθητικές επεμβάσεις, Καίτη Κουτσολιούτσου, που δε μετράει τα λόγια της, καθώς λένε εκείνοι που την γνωρίζουν, μετράει φίλους και εχθρούς, ζυγίζει προθέσεις και ανιχνεύει προοπτικές, καταμεσής μιας ωκεάνιας ταραχής που η, παγκόσμια πια, Folli Follie, δεν είχε ξαναζήσει! “Τωρα μετραω φιλους και εχθρους” φέρεται να έχει πει λίγες ημερες μετα που ηλθε στο φως η υποθεση με το hedge fund QCM  το οποιο κατηγορει την Folli για δημοσιοποιηση πλαστων στοιχειων. 

    Ούτε θα πίστευε, εκείνη η εντυπωσιακή φοιτήτρια στο Μιλάνο, η Καίτη Αραπίδου τότε, κάποιες δεκαετίες πριν, όταν γνώριζε τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, επίσης φοιτητή στη μεγάλη πόλη της Βόρειας Ιταλίας, ότι μια μέρα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει δοκιμασίες σκληρές, από το ίδιο σύστημα που έκανε το προσωπικό όραμα, το πάθος της, τη δημιουργικότητα της πραγματικότητα… Όμως, «η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι, -το κράμα που μοιάζει με χρυσό, ίσως- δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει», όπως έλεγε, έστω και λίγο παραφρασμένος, ο Νίκος Καζαντζάκης. Το ίδιο μοιάζει να αντέχει και αυτή η γυναίκα…

    Το όραμα και το μεράκι μιας φοιτήτριας στο Μιλάνο

    Το 1982, δημιουργείται η Folli Follie από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ως πρόεδρο της εταιρείας, και τη σύζυγό του, νεανικό, φοιτητικό του έρωτα, Καίτη, ως αντιπρόεδρο, που είχε πάθος και γνώσεις στα χειροποίητα κοσμήματα. Γίνονται τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος στο Κολωνάκι. Σύντομα τα όχι χρυσά κοσμήματα, με την πρωτοτυπία, τη φινέτσα και τα ευφάνταστα σχήματα τους, γίνονται απ’ τις Αθηναίες περιζήτητα και τα πορτοκαλί πουγκιά της εταιρείας, μέσα στα οποία συσκευάζονται, καθιερώνονται στα γυναίκεια ονειρά τους.

    Καίτη Κουτσολιούτσου. Αντιπρόεδρος Folli Follie

    Οι συλλογές των λιτών, μοντέρνων, ασυνήθιστων κοσμημάτων, διανθίστηκαν µε ρολόγια, αλλά και αξεσουάρ μόδας, όπως τσάντες και άλλα δερμάτινα είδη.

    Σήμερα το εγχείρημά τους βρίσκεται σε περισσότερες από 30 χώρες και ελέγχει μια αλυσίδα µε πάνω από 980 σημεία πώλησης, δίνοντας δουλειά σε 5.000 εργαζόμενους, ενώ η εταιρεία της οικογένειας, όλα αυτά τα χρόνια, συνέχισε εντάσσοντας νέες φίρμες και δραστηριότητες,  όπως το Factory Outlet, να αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια αλλά και στη δυτική Ευρώπη, σημαντικά brands ένδυσης και έχει αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της βρετανικής εταιρείας κοσμημάτων Links of London, την οποία αναπτύσσει διεθνώς.

    Θριαμβεύει στην Ιαπωνία και ανοίγεται στην Κίνα, ενώ μεγαλουργεί στα Βαλκάνια. Στη διοίκηση της εταιρείας εισήλθε σταδιακά και ο γιος του ζευγαριού, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σημερινός διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, γεννημένος στο Μιλάνο, μεγαλωμένος μες στην εταιρεία που δημιούργησαν οι γονείς του, παντρεμένος και αυτός, με τον νεανικό του έρωτα, την Μαρίζα, και με δυο κόρες να συμπληρώνουν την οικογενειακή αρμονία.

    Από τα 2 δισ. ευρώ αξία στα 500 εκατ. και ένα μικρό fund σε ένα γραφειάκι στη Μάντισιον Άβενιου

    «Το επιχειρείν δεν έχει φύλο, η επιτυχία δεν έχει γένος, όπως και κάθε προσωπικό όραμα δεν έχει σύνορα. Με όχημα το πάθος, τη δημιουργικότητα, την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά είδα τους στόχους μου να πραγματοποιούνται, ο ένας μετά τον άλλο. Η πραγματική, ουσιαστική δύναμη μιας ηγετικής θέσης έρχεται όχι μόνο μέσα από μια επιτυχημένη πορεία, αλλά και από την έμπνευση και το όραμα που προσφέρει στους ανθρώπους» δηλώνει η Καίτη Κουτσολιούτσου στο Fortune, όταν μόλις την περασμένη χρονιά, ανακηρύχτηκε ως μια από τις πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις για το 2017!

    Επειδή όμως, το πάθος, το όραμα, η δημιουργικότητα και η σκληρή δουλειά έχουν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες δυναμικές οικονομίες, «που δεν μένουν ακίνητες για πολύ, ώστε να είναι εύκολο να κατανοηθούν οι δομές τους», όπως αφόριζε ο μέγας πρώην τραπεζίτης Alan Greenspan, μες σε μια μόλις μέρα, βαριές απώλειες κατέγραψε η Folli Follie στην τιμή της μετοχής της, μετά την έκθεση-κόλαφο του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management.

    Το fund χαρακτήρισε την εταιρεία «ελληνική Parmalat», συγκρίνοντας την με το οικονομικό σκάνδαλο του ιταλικού μεγαθηρίου, από τους κορυφαίους παίχτες στον τομέα των γαλακτομικών προϊόντων, αλλά που το 2003 ανακαλύφθηκε μία «τρύπα» 14 δισ. ευρώ στα ταμεία της, οφειλόμενη σε απάτες του ιδρυτή της Καλίστο Τάντσι, ο οποίος και καταδικάστηκε το 2010 σε κάθειρξη 18 ετών.

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

    Το αμερικανικό fund ανακοίνωσε ότι έχει πάρει θέση short για τη μετοχή των Folli Follie. Όπως επισήμαναν οι αναλυτές της Quintessential Capital Management, είναι δύσκολο να αντιστοιχήσει κανείς τα στοιχεία για το μέγεθος, τα έσοδα και την ανάπτυξη της εταιρείας «με την πραγματικότητα» και πως η μετοχή της Folli Follie «είναι υπερτιμημένη τη στιγμή που η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα» και αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα ο όμιλος έχει 64 σημεία πώλησης στην Κίνα, ενώ έχει δηλώσει πως διαθέτει 240 και «πιθανώς έχει 289 σημεία πώλησης διεθνώς ενώ στα τέλη του 2016 είχε δηλώσει πως διαθέτει 630».

    Δεν ήταν όμως λίγοι και εκείνοι που τόνισαν πως ένα μικρό fund, όπως το QCM, που διαχειρίζεται μόλις 50 εκατ. δολάρια, με 12 άτομα προσωπικό, σε ένα γραφειάκι της Λεωφόρου Μάντισον στη Νέα Υόρκη, κατάφερε -με μία έκθεσή του- να γκρεμίσει έναν επιχειρηματικό κολοσσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

    Δημήτρης και Καίτη Κουτσολιούτσου. Βασικοί Μέτοχοι Folli Follie

    Μίλησαν ακόμη, για τους τρομακτικούς κινδύνους της αγοράς, αν αποδειχθεί ότι υπάρχει πραγματικά πρόβλημα στον τρόπο και τις μεθόδους εποπτείας μιας εισηγμένης εταιρείας που πριν από έναν χρόνο άξιζε 2 δισ. ευρώ και σήμερα παλεύει στα 500 εκατ. ευρώ. Μα, αυτά είναι όλα εκείνα τα οικονομικά σχέδια, κόλπα και τερτίπια, μιας δημιουργικής ή και όχι λογιστικής, που δεν εξετάζουν το μεράκι εκείνης της γυναίκας, στον Άγιο Στέφανο, της κλεισμένης στο γραφείο της, που έκανε πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρο, πρώτα απ’ όλα προσωπικής δημιουργίας, που έκανε προσιτή την πολυτέλεια και μετρά όλα τα αλλά…

    «Φτάσαμε στ’ ανείπωτα: μη πετάξεις τίποτα…»

    Η οικογένεια από το 1982 μέχρι εδώ μεγαλώνει και οικονομικά ακμάζει, δίνει συνεντεύξεις για το επιχειρείν και παραλαμβάνει βραβεία για τα επιτεύγματα της, τη ενδυνάμωσή που κάνει στη πληγωμένη ελληνική οικονομία, τη δουλειά που δίνει στους ανθρώπους. Δεν φωτογραφίζονται, δεν μοιάζουν με λοιπούς Κροίσους του ελληνικού πλούτου, δεν κάνουν ζωές προκλητικές, αλλά λιγάκι πιο Σαββοπουλικές, ας πούμε. Και πώς αλλιώς;

    Η Καίτη είναι αδελφή της θεσπέσιας και τραγουδημένης τόσο Άσπας, συζύγου για 51 ολόκληρα χρόνια του Διονύση Σαββόπουλου. Οι δυο αδελφές συνηθίζουν να περνούν τα καλοκαίρια στο εξοχικό της οικογένειας της Καίτης, το αιωρούμενο σχεδόν πάνω από τον κόλπο της Ξυλοκέριζας στις Σπέτσες, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και τη λιτή του πολυτέλεια, με τη φημισμένη ειδυλλιακή του θέα, που αγναντεύει, πέρα, ως την όμορφη Σπετσοπούλα των Νιάρχων.

    Εκεί δόθηκε ένα μεγάλο πάρτι, έναν Αύγουστο, απ’ αυτούς που λιγώνουν από ομορφιά και γαληνεύουν ψυχές, για να γιορταστούν τα γενέθλια της Καίτης Κουτσολιούτσου, που τόσα είχε προσφέρει στην οικογένεια της, με τη δουλειά, την έμπνευση, την επιμονή της.

    Ο Αύγουστος τέλειωνε, το φθινόπωρο θλιμμένο ερχόταν, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα φώτιζαν τον σπετσιώτικο ουρανό. Η Καίτη είχε βουρκώσει απ’ το αφιερωμένο σ’ αυτήν τραγούδι του γαμπρού της, του Νιόνιου.

    Η ζωή περνάει δίχως να κοιτάει τη δικιά μας μελαγχολία. Γιατί… «…μια θάλασσα μικρή, πικρά σ’ αποχαιρέτησε, σε περιμένει, μια θάλασσα μικρή…» και τι να ξέρουν απ’ αυτήν, εκεί στα πνιγηρά γραφειάκια της Μάντισον Άβενιου…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σύσσωμη η οικογένεια Κουτσολιούτσου στο Χονγκ Κονγκ και οι επιτυχίες Βρεττού στην HSBC

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα βραβεία της ΕΥ στην Folli και η αντίδραση της κ. Καίτης Κουτσολιούτσου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρθρο-παρέμβαση: Όταν η Ernst & Young βράβευε τον Κουτσολιούτσο ως επιχειρηματία της χρονιάς



    ΣΧΟΛΙΑ