ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H ήττα Σκέρτσου, το νέο ράλι της ΓΕΚ, οι νέες business Καραμούζη και η Λιλή Περγαντά, ο Τζαννετάκης και η αλήθεια, τα θλιμμένα μάτια της Τατιάνας και δυο hot QUIZ με δυο προέδρους
Στο Χονγκ Κονγκ η κ. Καίτη Κουτσολιούτσου
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του mononews.gr , η κλήτευση του οικονομικού εισαγγελέα έγινε την ώρα που η κ. Καίτη Κουτσολιούτσου δεν βρίσκεται στην Ελλάδα αλλά στο μακρυνό Χονγκ Κονγκ. Υπό αυτές τις συνθήκες τo mononews επικοινώνησε με την εταιρία Folli Follie , από την οποία μας απάντησαν ως εξής:
“H κα. Καίτη Κουτσολιούτσου προτίθεται να είναι τυπική και σύμφωνη με τις νόμιμες διαδικασίες, όσον αφορά στην κλήτευση που δέχθηκε από τον εισαγγελέα. Δεν είναι φυγάς, σκοπεύει να είναι καθ’ όλα τυπική. Πράγματι η κ. Κ. Κουτσολιούτσου βρίσκεται από το Σεπτέμβριο στο Χονγκ Κόνγκ, και αν χρειαστεί φυσική παρουσία θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία που έχει ορισθεί το ραντεβού για να καταθέσει η κ. Καίτη Κουτσολιούτσου ενώπιον του εισαγγελέα.“
Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο (τέως πρόεδρο) και τον CEO Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, πατέρας και γιος ξεκαθαρίζουν πως βρίσκονται στα γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα και εργάζονται για να έχει μέλλον ο όμιλος.
Σπεύδουν ακόμη να πουν πως παρά τις δυσκολίες η εταιρεία είναι καθ’ όλα εντάξει στις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζομένους, τονίζοντας πως δεν έχει καθυστερήσει ούτε μια μέρα η καταβολή της μισθοδοσίας. Να σημειωθεί πως ο όμιλος στην Ελλάδα απασχολεί άμεσα περίπου 1.300 εργαζόμενους.
To Βούλευμα
Πάντως, το βούλευμα με το οποίο δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι θυρίδες και τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα των δέκα υπόπτων είναι “φωτιά”, καθώς κάνει λόγο ανοιχτά για “μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρείας, προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία, αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση”.
Σύμφωνα με το ίδιο βούλευμα, υπάρχουν “πολύ σοβαρές ενδείξεις” ότι η Folli Follie επί σειρά ετών δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις, διογκώνοντας τεχνητά τον κύκλο των πωλήσεών της, τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα, δημιουργώντας συστηματικά στους επενδυτές και στις εποπτικές αρχές, μια ψευδή εικόνα για τα πεπραγμένα της σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των μελών του ΔΣ, προκύπτει ότι στις 5 Σεπτεμβρίου του 2017 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε προβεί σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ, “ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού που ακολούθησε ρευστοποίησε τις μετοχές καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ”, σύμφωνα με το βούλευμα.
Μάλιστα, οι απαρχές της απάτης φαίνονται να εντοπίζονται ακόμα νωρίτερα, ίσως και πριν το 2001!
Και αυτό προκύπτει από την κατάθεση της διευθύντριας της Διεύθυνσης Εισηγμένων Εταιριών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ηλιάνας Κούρκαφα, η οποία επικαλέστηκε το πόρισμα της Alvarez & Marsal, η οποία εντόπισε τρεις περιόδους και μεθόδους καταχώρησης εικονικών συναλλαγών.
Η πρώτη την περίοδο 2015-17, η οποία αναφέρεται ως “άμεσες εικονικές συναλλαγές”, η δεύτερη αφορά την περίοδο 2007-15, η οποία αναφέρεται ως “έμμεσες εικονικές συναλλαγές” και η τρίτη πιστεύεται ότι αποτελεί πρακτική που υιοθετήθηκε μεταξύ του 2001-2015 (στην οποία υπάλληλοι του FF GROUP ASIA αναφέρονταν ως “MerryGoRound” (Γύρω Γύρω Όλοι).
Μάλιστα, η Alvarez & Marsal επισημαίνει ότι η παλιότερη αναφορά σε αυτήν την πρακτική εντοπίστηκε το 2001, χωρίς να αποκλείεται αυτό να συνέβαινε και παλαιότερα.
Ερωτηθείσα η κ. Κούρκαφα για πόσα περίπου χρόνια εκτιμά ότι “χτιζόταν” ο ενοποιημένος ισολογισμός του ομίλου Folli Follie με ψευδή στοιχεία, η μάρτυρας απάντησε: “Με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία όπως αυτά αποτυπώνονται στην έκθεση της Α&Μ ουσιώδεις ανακρίβειες προέκυψαν διότι τουλάχιστον από τη χρήση του 2007 (και κατά πάσα πιθανότητα πριν από αυτή) κάποιες εταιρίες της FFG ASIA είχαν καταχωρήσει σημαντικό όγκο και αξία εικονικών αγορών και πωλήσεων.
Επίσης η Α&Μ στην έκθεσή της σημειώνει ότι τα λογιστικά στοιχεία που της παρασχέθηκαν χρονολογούνται από το 2007 και ως εκ τούτου αναφέρει ότι δεν ήταν σε θέση να εντοπίσει συναλλαγές με ελεγχόμενες εταιρίες καθώς και εικονικές πωλήσεις ή αγορές πριν το έτος 2007.
Επίσης η Α&Μ διαπιστώνει ότι η πρακτική του MerryGoRound” χρησιμοποιείται τουλάχιστον από το 2001 έως το 2015.
Τέλος αναφέρεται ότι σύμφωνα με την Α&Μ απ΄τη χρήση 2001 τουλάχιστον διαπιστώθηκε σύσταση ελεγχόμενης εταιρίας. Η αξιολόγηση των ευρημάτων της Α&Μ εκτιμώ ότι θα οδηγήσει, από εποπτική άποψη, στη διαπίστωση ότι η ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας για σειρά ετών δεν ήταν ορθές, αλλά αντιθέτως ψευδείς και παραπλανητικές”.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, είναι φανερό ότι τα δέκα πρόσωπα που έχει καλέσει για εξηγήσεις ο οικονομικός εισαγγελέας θα πρέπει να δώσουν πολύ καλές εξηγήσεις αν θέλουν να αποφύγουν την ποινική δίωξη, καθώς τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Γιάννης Δραγάτσης είναι συντριπτικά…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie: Τέσσερα νέα πρόσωπα στο ΔΣ της εταιρείας – Ποιοι αντικαθιστούν τον Δημήτρη και την Καίτη Κουτσολιούτσου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και όμως υπάρχει… αγοραστής για το ελβετικό ομόλογο της Folli Follie
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις στη Folli Follie. Κλήθηκαν ως ύποπτοι για 2 κακουργήματα η οικογένεια Κουτσολιούτσου κι άλλοι 7
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Μύκονος: Ο μεγαλοκατασκευαστής και η καταδίκη