ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εκδικάζεται εντός της ημέρας στο κτήριο 5 και στην Αίθουσα 2 της Ευελπίδων, η αίτηση της Folli Follie για δίμηνη παράταση της προστασίας της από τους πιστωτές μέχρι την κύρια συζήτηση υπαγωγής της στο Άρθρο 106Α του πτωχευτικού κώδικα. Εκτός από την Folli Follie, αίτηση για προληπτικά μέτρα προστασίας κατέθεσαν, όπως εμφανίζεται στο πινάκιο, και η Folli Follie Συμμετοχών αλλά και η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, σύζυγος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι με την αίτηση προστασίας και της Folli Follie Συμμετοχών αλλά και της Αικατερίνης Κουτσολιούτσου, η εταιρεία επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και να προστατεύσει ένα κομμάτι της συμμετοχής της στα Αττικά Πολυκαταστήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Folli Follie Συμμετοχών αποτελεί κατά 100% θυγατρική της FFGroup ενώ η έδρα της είναι στην Αθήνα.
Το κύριο ερώτημα είναι για ποιον λόγο μόνο η κ. Καίτη Κουτσολιούτσου και όχι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας (σαν φυσικά πρόσωπα) κατέθεσε αίτημα για προληπτικά μέτρα προστασίας. Δηλαδή ποια περιουσιακά της στοιχεία θέλει να προστατεύσει.
Ανεξαρτήτως αυτών, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι στο αίτημα προστασίας από τους πιστωτές που έχει υποβάλει η μητρική εταιρεία αναφέρεται ότι κατέχει το 40% στα Αττικά Πολυκαταστήματα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει, αφού όλο το εταιρικό πλέγμα της FFGroup έχει συμμετοχή 35,67% και μάλιστα σπασμένη σε δύο μέρη.
Τι αναφέρει ρεπορτάζ του mononews από χθες το βράδυ
Κάθε είδους κόλπα και μηχανορραφίες σκαρφίζεται η οικογένεια Κουτσολιούτσου για να ρίξει ακόμη και τις πιστώτριες τράπεζες. Ακριβώς στο παρά πέντε της εκδίκασης της προσφυγής της Folli Follie για την ένταξή της στο άρθρο 106, που την προστατεύει από τους πιστωτές, προχώρησε σήμερα σε μία νέα μονομερή κίνηση-έκπληξη. Προσέφυγε με νέα αίτηση προστασίας από τους πιστωτές, αυτήν τη φορά όχι για τη μητρική εταιρεία Folli Follie αλλά για τη Folli Συμμετοχών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τραπεζίτες κατάφεραν να πληροφορηθούν την τελευταία στιγμή τα όσα επιχειρεί να κάνει σε βάρος τους η επιχειρηματική οικογένεια Κουτσολιούτσου προκειμένου να γλιτώσει το «ασημικό» της που δεν είναι άλλο από το ποσοστό 35,67% που κατέχει στα Αττικά Πολυκαταστήματα.
Από το ποσοστό αυτό, μόνο 25,27% ανήκει στη μητρική Folli, ενώ το υπόλοιπο 10,40% είναι στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικής θυγατρικής εταιρείας Folli Συμμετοχών.
Σε αδρές γραμμές, η στόχευση του Κουτσολιούτσου είναι η εξής: να μπορέσει να γλιτώσει από τις τράπεζες το 10,4% των Αττικών Πολυκαταστημάτων και να το διαχειριστεί εκείνος όπως θέλει μελλοντικά.
Όπως προκύπτει από συγκλίνουσες πληροφορίες τραπεζικών στελεχών, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας που είχαν δανειακά υπόλοιπα 45 εκατ. ευρώ από τη Folli Follie, είχαν εξ αρχής μείνει έκπληκτα από την κίνηση Κουτσολιούτσου να προσφύγει στο άρθρο 106, υπόθεση η οποία έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί αύριο, Τετάρτη.
Οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν έδωσαν την ευχέρεια στις τράπεζες να απαιτήσουν και να λάβουν ενέχυρα έναντι δανείων τη συμμετοχή των Folli Follie στα Αττικά Πολυκαταστήματα.
Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι τράπεζες είχαν πυκνές διαπραγματεύσεις με την πλευρά Κουτσολιούτσου προκειμένου να εξαιρεθεί από την προστασία από τους πιστωτές η συγκεκριμένη συμμετοχή των Folli Follie.
Η σκληρή στάση των τραπεζών ανάγκασε την πλευρά Κουτσολιούτσου να συναινέσει στην καταγγελία των δανείων στην οποία προχώρησαν οι τράπεζες, προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να φανούν υποστηρικτικές για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106.
Η συναίνεση αυτή που έδειξε ο Κουτσολιούτσος αποδείχθηκε «χάρτινη», καθώς αμέσως μετά έβαλε μπροστά το νέο σχέδιο το οποίο επί της ουσίας «σαλαμοποιεί» τη συμμετοχή της εταιρείας στα Αττικά Πολυκαταστήματα, αφήνοντας στις τράπεζες μόνο το 25,27%.
Οι πληροφορίες λένε ότι σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες, ο Κουτσολιούτσος απέφυγε τεχνηέντως να τους αποκαλύψει το πώς ακριβώς είχε μοιράσει τα ποσοστά συμμετοχής στα Αττικά Πολυκαταστήματα.
Τραπεζικοί κύκλοι πνέουν μένεα κατά της επιχειρηματικής οικογένειας, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί και στην εκδίκαση της υπόθεσης προστασίας από τους πιστωτές.