ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σαν σήμερα ήταν. Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Απριλίου του 2010 όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε από το γαλανό Καστελόριζο την είσοδο της (ουσιαστικά χρεοκοπημένης) χώρας στην σκληρή πραγματικότητα των μνημονίων. Η εθνική περιπέτεια ξεκινούσε… Άνοιγε ο δρόμος των εμποτισμένων με ισχυρές δόσεις αμοραλισμού προγραμμάτων στήριξης.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, το χρηματιστήριο της Αθήνας βίωσε κι αυτό με τη σειρά του τις σαρωτικές συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης. Οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη έφτασαν στα εφιαλτικά επίπεδα του 62% μέσα στους 100 μήνες που παρήλθαν από το… Καστελόριζο μέχρι την Ιθάκη. Δηλαδή μέχρι τις 21 Αυγούστου της περσινής χρονιάς, όταν και με τον γνώριμο βερμπαλισμό του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έσπευσε να διατυμπανίσει από το νησί του Οδυσσέα το τέλος των μνημονίων.
Στο χρονικό διάστημα αυτών των 100 μηνών, ο βασικός και πιο αναγνωρίσιμος χρηματιστηριακός Δείκτης από τις 1857,96 μονάδες κατέπεσε στις 705,20 μονάδες. Η καθοδική του πορεία συνεχίστηκε και μετά από την Ιθάκη, καθώς έγραψε επιπρόσθετες απώλειες 10,4% μέχρι τις 22 του μηνός του περασμένου Νοεμβρίου, όταν και βρέθηκε στις 593,05 μονάδες.
Έκτοτε η ελληνική αγορά έχει μπει σε ένα ανοδικό κανάλι, με τον Γενικό Δείκτη να έχει ενισχυθεί κατά 31,25% και να είναι τώρα στις 778,42 μονάδες. Εξαργυρώνοντας τις ελπίδες των επενδυτών για καλύτερες μέρες στο ευρύτερο οικονομικό σκηνικό, σε συνδυασμό με την επικείμενη πολιτική αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας.
Νικητές και ηττημένοι
Το ξεκίνημα της σημερινής, χρηματιστηριακής συνεδρίασης βρίσκει τον Γενικό Δείκτη να είναι 58,1% πιο κάτω, από εκεί όπου βρισκόταν πριν από 9 χρόνια. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με όλες τις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών. Η αγορά δεν έχει μόνο ηττημένους. Διαθέτει και μεγάλους νικητές.
Συνολικά 62 είναι οι μετοχές που έχουν καταφέρει με τον δικό τους, ιδιότυπο τρόπο, να «σκίσουν» τα μνημόνια. Καταγράφοντας κέρδη που φτάνουν μέχρι το εκτυφλωτικό…1.489,52% στο διάστημα των τελευταίων εννέα ετών. Τα «χαρτιά» των εταιρειών που έχουν καταφέρει να πάνε κόντρα στο ρεύμα, αντιστοιχούν στο 38,5% του συνόλου της κύριας αγοράς. Δηλαδή τις 161 μετοχές, που εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, από τις 23 Απριλίου του 2010 έως και τώρα.
Στην αντίπερα όχθη των ζημιών, βρίσκονται 99 μετοχές. Με τις τράπεζες να βρίσκονται στη δυσμενέστερη θέση, καθώς οι απώλειες που καταγράφουν φτάνουν μέχρι και το… 99,9% της αξίας τους. Παρά την ισχυρή ανοδική αντίδραση του τελευταίου τριμήνου.
Κατά κανόνα οι μετοχές που έχουν προσφέρει σημαντικές υπεραξίες, είναι εταιρειών οι οποίες αναπτύχθηκαν οικονομικά μεσούσης της κρίσης, έχοντας πετύχει σημαντικά κερδοφόρα αποτελέσματα.
Ξεχωριστή βαρύτητα έχουν οι μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις, καθώς αυτές είναι που έχουν τον πρώτο λόγο στο συναλλακτικό ενδιαφέρον.
Πέραν τούτων, υπάρχουν και άλλες αξιόλογες επιδόσεις από εταιρείες μεσαίου και μικρού χρηματιστηριακού μεγέθους, οι μετοχές των οποίων μπορούν ευχερέστερα να κάνουν ανοδικά άλματα.
Από τα Σκόπια με αγάπη
Πρωταθλήτρια των αποδόσεων στην 9ετία είναι μια εταιρεία της… Βόρειας Μακεδονίας, όπως αποκαλούνται πλέον τα Σκόπια, η οποία έχει εισαγάγει στο χρηματιστήριο της Αθήνας όχι μετοχές, αλλά Ελληνικά Πιστοποιητικά (ΕΛ.ΠΙΣ.). Δηλαδή διαπραγματεύσιμες αξίες που αντιπροσωπεύουν μετοχές.
Πρόκειται για την Mermeren Kombinat, της οποίας το 89,1% ελέγχεται από την Ελληνική «Παυλίδης Μάρμαρα». Τα «χρυσά» χρηματιστηριακά κέρδη στο «χαρτί» της Mermeren, δικαιώνουν πρωτίστως τον ισχυρό πυρήνα ορισμένων ιδιωτών «παικτών» που αντιστάθηκαν στην προ καιρού δημόσια πρόταση και δεν παραχώρησαν τα «χαρτιά» τους. Πιστοποιώντας ότι το παροιμιώδες «στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό» μπορεί να επιβεβαιωθεί και στο «ναό» του χρήματος.
Δεύτερη σε επιδόσεις είναι η μετοχή της «Ικτίνος» με κέρδη πάνω από 1.000%. Ακολουθούν η «Ευρωπαϊκή Πίστη», η Paperpack, η Καράτζης και η Κρι-Κρι των οποίων τα «χαρτιά» έχουν καταγράψει άνοδο από 406,78% έως και 600% σε χρονικό ορίζοντα 9ετίας.
Στα «βαριά χαρτιά» το επίκεντρο
Αξιολογώντας τη «λίστα» με τις 62 κερδοφόρες μετοχές, εκείνο που προκύπτει είναι ότι σε πλεονεκτικότερη θέση βρίσκονται τα «βαριά χαρτιά». Εταιρείες δηλαδή, των οποίων η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία είναι πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ.
Από τις μετοχές των εταιρειών αυτών οι 15 έχουν κέρδη, έναντι των 8 που καταγράφουν απώλειες. Με άλλα λόγια το ποσοστό των κερδοφόρων μετοχών διαμορφώνεται στο 65,2% και είναι το μεγαλύτερο από κάθε άλλη κατηγορία, με άξονα την κεφαλαιοποίηση.
Κατά σειράν τα μεγαλύτερα κέρδη (252,11) καταγράφει το υπερσυγκεντρωμένο «χαρτί» της Καρέλιας και ακολουθούν: Σαράντης, Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo, Grivalia, Motor Oil, Μυτιληναίος, Lamda Development, Ελβάλ-Χαλκόρ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ.
Στον αντίποδα και πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στην «κόκκινη ζώνη» των ζημιών στην τελευταία 9ετία βρίσκονται ακόμη ο ΟΠΑΠ (-41,5%), η Βιοχάλκο, η Πανγαία και ο κοινός τίτλος του Τιτάνα.
Αν υποτεθεί ότι κάποιος είχε το… κληρονομικό χάρισμα και φυσικά τα απαιτούμενα κεφάλαια, έτσι ώστε να τοποθετήσει (την ημέρα που μίλαγε ο Γιώργος Παπανδρέου στο Καστελόριζο) από 1000 ευρώ σε κάθε μία από τις 15 κερδοφόρες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τώρα θα απολάμβανε υπεραξίες της τάξεως του… 102%. Διότι μετά από εννέα χρόνια, το χαρτοφυλάκιο αυτό θα είχε αγοραία αξία 30.300 ευρώ.
Από την δεύτερη κατηγορία των εταιρειών που έχουν τώρα χρηματιστηριακή αξία από 100 έως 500 εκατ. ευρώ, οι κερδοφόρες μετοχές είναι 14. Επί συνόλου 22. Με συνέπεια το ποσοστό των τίτλων που κινούνται ανοδικά να είναι στο 63,6% του συνόλου.
Από την τρίτη κατηγορία των εισηγμένων εταιρειών με κεφαλαιοποίηση από 30 έως 100 εκατ. ευρώ, προέρχονται οι 12 μετοχές που έχουν κέρδη. Δηλαδή το 38,7% του συνόλου της συγκεκριμένης κατηγορίας που απαριθμεί 31 εταιρείες.
Στην επόμενη τέταρτη κατηγορία βρίσκονται 29 μετοχές με χρηματιστηριακή αξία από 10 έως 30 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών οι 14 καταγράφουν κέρδη, με το ποσοστό τους να αντιστοιχεί στο 48,27% του συνόλου.
Στην Πέμπτη και τελευταία κατηγορία των κάτω από 10 εκατ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία, βρίσκονται 56 μετοχές. Εξ αυτών οι κερδοφόρες είναι 7. Ήτοι το 12,5% του συνόλου.
Όλα τούτα, έρχονται να καταδείξουν ότι οι μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις, είναι εκείνες που κατάφεραν κατάφεραν να έχουν το πλειοψηφικό ρεύμα στο «σκίσιμο» των μνημονίων…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε ιορδανικά «χέρια» η Genepharm του Α. Βιγκόπουλου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κωνσταντίνος Στέγγος: To Πόρτο Καρράς, ο Κωνσταντακόπουλος και η Hines
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;