ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με προσωπική επιστολή του προς τους μετόχους της τράπεζας ο πρόεδρος του ΔΣ της Attica Bank κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ζήτησε τη στήριξη των μετόχων στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καλώντας τους να συμμετάσχουν, όπως σημειώνει «σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική στροφή της τράπεζας προς την πλήρη εξυγίανσή της και την επιστροφή της στην κερδοφορία».
Σύμφωνα με πληροφορίες στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμμετάσχει ο ΕΦΚΑ, που είναι σήμερα ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 50,6%. Στόχος είναι το Ταμείο να διατηρήσει τουλάχιστον την καταστατική μειοψηφία του 33,3%, καλύπτοντας σημαντικό μέρος της αύξησης με ποσό από 65 – 70 εκατ. ευρώ περίπου. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα αξιολογηθεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερης συμμετοχής στην αύξηση και η πώληση μέρους του ποσοστού του σε επόμενη φάση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η μη άσκηση από τον ΕΦΚΑ των δικαιωμάτων του θα επηρέαζε αρνητικά την περιουσιακή θέση του Ταμείου έναντι της επιλογής διάθεσης ποσοστού σε μεταγενέστερη φάση με δεδομένη τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία. Στο πλαίσιο της απόφασης για μείωση του ποσοστού που διαθέτει στην Attica Bank, ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στη μεταφορά ποσοστού 5% της τράπεζας στο ΤΜΕΔΕ, κίνηση μέσα από την οποία το ποσοστό του θα μειωθεί στο 45% και αντίστοιχα το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ θα ανέλθει στο 10% από 5% σήμερα.
Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Attica Bank προορίζονται για την αποπληρωμή του ποσού των 100, 2 εκατ. ευρώ των προνομιούχων μετοχών – με παράλληλη διατήρηση σε αποδεκτά επίπεδα του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της τράπεζας – καθώς και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων (IFRS 9). H διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε επαφές με στρατηγικούς επενδυτές με στόχο να απορροφήσουν σημαντικό ποσό της αύξησης ενισχύοντας την ιδιωτική συμμετοχή, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η δεύτερη τιτλοποίηση της τράπεζας, που προωθείται στο πλαίσιο της πολιτικής εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου, με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε ποσοστό κάτω από το 20% και των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 10%. Με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ανήλθε σε 37% (από 55,4% το 2016), ενώ η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις συνολικές προβλέψεις απομείωσης για δάνεια και απαιτήσεις ανήλθε σε 40% (από 49,9% το 2016) χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εμπράγματες εξασφαλίσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Π. Ρουμελιώτης: «Ναι» στην μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στην Attica Bank – Αναζητούμε νέες δυνάμεις επενδυτών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρουμελιώτης προς τους μετόχους: Εμπιστευθείτε τη νέα πορεία της Attica Bank (όλη η επιστολή)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: DHL: Ο κολοσσός στις διεθνείς μεταφορές που «ποντάρει» στις ελληνικές εξαγωγές – Ο ρόλος του ηλεκτρονικού εμπορίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έρευνα ΒΒC: Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με τους βομβαρδισμούς στη Συρία
- Τράπεζα της Αγγλίας: Το ελεύθερο εμπόριο δεν σχετίζεται με την επιλογή μιας περιοχής έναντι μιας άλλης
- Walmart: Αύξηση 5,3% των πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο – Αναβάθμισε το guidance για τα ετήσια κέρδη
- Ιράν: Θα περιορίσει τα αποθέματα του σε εμπλουτισμένο ουράνιο