ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Fitch: Οι χώρες με σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως η Ελλάδα, θα συνεχίσουν να μειώνουν το δημόσιο χρέος τους
Θετική μεν αλλά χωρίς να μεταβάλει το γενικότερο κλίμα στην χώρα είναι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε “Β” από “Β-“ που προέβη η Fitch Ratings, με θετικό το outlook. Η Fitch πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης θα βελτιωθεί, υποστηριζόμενη από τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, από τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους, από τα πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης και από τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν νομοθετηθεί και θα τεθούν σε ισχύ μέχρι το 2020. Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, οι προσδοκίες για μία ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, μειώνει τους κινδύνους υπονόμευσης της οικονομικής ανάκαμψης από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή από την συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Η κίνηση αυτή από τον οίκο αξιολόγησης έρχεται εν μέσω έντονης μεταβλητότητας στις αγορές διεθνώς, ενώ η υπερβολική αντίδραση των ελληνικών ομολόγων που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες, δείχνει ότι η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα παραμένει και το αναγκαίο επίπεδο εμπιστοσύνης δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη.
Η Standard and Poor’s
Υπενθυμίζεται ότι η S&P στις 19 Ιανουαρίου προέβη σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε “Β” από “Β-“, διατηρώντας μεν θετικό το outlook, αλλά διαψεύδοντας όσους ανέμεναν μία πιο γενναιόδωρη κίνηση δύο βαθμίδων.
Τον κύκλο των αναβαθμίσεων άνοιξε στις 23 Ιουνίου του 2017, η Moody’s που ανέβασε την αξιολόγησή της για τη χώρα σε Caa2 από Caa3 και αναθεώρησε το outlook σε θετικό από σταθερό, στον απόηχο της επιτυχούς ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει έως σήμερα στην ίδια βαθμίδα καθώς τον περασμένο Οκτώβριο ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης δεν επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις του.