• Big Story

    Ήττα της κυβέρνησης. Ναι από το ΣτΕ των προσφυγών των καναλιών για τον νόμο με τις άδειες


    Παραδεκτές έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σε μία μαραθώνια συνεδρίαση με διευρυμένη σύνθεση τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών κατά του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Η σχετική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τρίτης. Έτσι, το ανώτατο δικαστήριο περνάει στη δεύτερη φάση, δηλαδή σε μεταγενέστερο χρόνο θα συνεδριάσει για να αποφανθεί εάν ο επίμαχος νόμος είναι συνταγματικός ή όχι. Δηλαδή θα κρίνει εάν ορθώς μετακυλίστηκαν  οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.   Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση του ΣτΕ ελήφθη κόντρα στην εισήγηση του συμβούλου Γιώργου Παπαγεωργίου.

    Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ

    Με απλά λόγια το ΣτΕ έκρινε ότι δεν πάσχουν νομικά οι προσφυγές των Καναλιών για τον νόμο Παππά. Όμως και αυτό είναι το σημαντικό η συνταγματικότητα του νόμου που είναι και το ζητούμενο θα κριθεί σε επόμενες συνεδριάσεις.  Βέβαια και είναι μείζον να ειπωθεί ότι η τωρινή απόφαση του ΣτΕ δεν το δεσμεύει σε μελλοντικές του αποφάσεις. Δηλαδή μπορεί πράγματι να κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός μπορεί όμως να κρίνει ότι είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα. Αυτό θα αποφασιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πρώτη νίκη των καναλαρχών. Εάν κριθεί αντισυνταγματικός τότε ο νόμος Παππά δεν ισχύει.

    Νωρίτερα το μεσημέρι το mononews .gr έγραφε 

    Οξύνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και το θεσμό της Δικαιοσύνης. Σχολιάζοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από την περίφημη πια διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το νόμο Παππά, ο Mάκης Βορίδης και Ευάγγελος Βενιζέλος κατήγγειλαν ανοικτά παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και εκβιασμούς δικαστών. Με τη σειρά του το Μαξίμου απάντησε στα πυρά της Νέας Δημοκρατίας κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επικίνδυνο αντιθεσμικό κατήφορο.

    «Ορισμένες φορές οι παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης έχουν χαρακτήρα ανοιχτό», παρατήρησε ο κ. Βορίδης, «όταν  για παράδειγμα όταν ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν δίνει ούτε μία  πιθανότητα να ακυρώσει στο ΣτΕ το διαγωνισμό για τις άδειες και πρόβλεψε ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει τον διαγωνισμό», και κατηγόρησε ευθέως τον κ. Τσίπρα  ότι υπαγόρευσε την έννοια του δημόσιου συμφέροντος στους δικαστές.

    Στο στόχαστρο του κ. Βορίδη βρέθηκαν και δικαστικοί λειτουργοί («κάποιοι δικαστές προφανώς φταίνε και προφανώς φταίνε και αυτοί που βρίσκονται στην ηγεσία των δικαστών»), ενώ στην ερώτηση αν η Νέα Δημοκρατία θα συναινέσει τελικά στη σύσταση του ΕΣΡ, ήταν  ιδιαίτερα αιχμηρός: «Με τον κ. Παππά να συνεννοηθούμε; Γιατί να συναινέσουμε; Για να συσταθεί το ΕΣΡ και να ρίξει το μαύρο στα κανάλια αυτό προκειμένου να μην λερώσει τα χεράκια του ο Παππάς; Δεν γίνεται να φτιάξουμε μαζί το αυταρχικό κράτος της Αριστεράς»!

    justice

    Η απάντηση του Μαξίμου 

    Με ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση για το επίμαχο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καταγγέλλοντας με βαριές εκφράσεις τη στάση της Νέας Δημοκρατίας.

    Όπως υπογραμμίζεται,  με την τακτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταργεί ουσιαστικά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ ο ισχυρισμός ότι ο νόμος 4339/2015 είναι αντισυνταγματικός προκαταλαμβάνει την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μαρινάκης-Κοντομηνάς: Μυστική συνάντηση. Τι είπαν για τον Alpha

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέμος Αναστασιάδης: Το Θέμα έχει εξασφαλίσει την πληρωμή των τόκων για την επόμενη διετία

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ