Ως ιδρυτής εγκληματικής οργάνωσης κινδυνεύει να κατηγορηθεί ο ιδρυτής της Folli Follie. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, αλλά και ο γιος του Γιώργος (Τζώρτζης) με ακόμα δύο πρόσωπα, κλήθηκαν από τον εισαγγελέα να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου και για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Στο δεύτερο σκέλος της έρευνας για τη χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας  που  -σύμφωνα με τους εισαγγελείς- οδήγησε στην οικονομική κατάρρευσή της και την εξαπάτηση των επενδυτών της, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie δίνουν εξηγήσεις μεθαύριο, Δευτέρα, για 4 κακουργηματικές πράξεις.

Σε βάρος τους προέκυψαν -κατά την εισαγγελική κρίση- ενδείξεις ότι έδρασαν ως μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης που, με πλαστογραφίες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δημιούργησαν μετοχές-«φούσκες», χειραγωγώντας την αγορά και οδηγώντας στο οικονομικό «κραχ» την άλλοτε κραταιά εταιρεία και σε αδιέξοδο χιλιάδες μικρομετόχους της.

Συνολικά, 13 πρόσωπα κλήθηκαν ως ύποπτα για την τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον αρμόδιο επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα, ανάμεσα τους και η πρώην αντιπρόεδρος της Folli Follie Αικατερίνη (Καίτη) Κουτσολιούτσου.

Αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, σε βάρος των τριών μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και ακόμα 11 εμπλεκομένων είχε ασκηθεί κακουργηματική ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ήταν το πρώτο σκέλος της έρευνας που είχε ολοκληρωθεί από τον αρμόδιο επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα και μέχρι τώρα εκκρεμεί στην 2η ειδική ανακρίτρια, χωρίς να έχουν ληφθεί απολογίες από τους κατηγορουμένους.

Τα νέα αδικήματα και οι ύποπτοι

Στο δεύτερο στάδιο της εισαγγελικής έρευνας, Δημήτρης και Γιώργος Κουτσολιούτσος δίνουν εξηγήσεις τη Δευτέρα για τα κακουργήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/50 (εν αναμονή της κατάργησης του με το νέο Ποινικό Κώδικα), της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της χειραγώγησης της αγοράς.

Για άμεση συνέργεια στη χειραγώγηση δίνει εξηγήσεις η Καίτη Κουτσολιούτσου ενώ για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης φέρονται επίσης ύποπτοι ο Κινέζος επικεφαλής και ο Ελληνας υπεύθυνος των οικονομικών στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία.

Πέραν των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου, οι υπόλοιποι 10 ύποπτοι είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας που ενέκριναν τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις πριν από ένα χρόνο, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Folli Follie την επίδικη περίοδο, τόσο σε Ελλάδα όσο και στην Ασία και δύο Κινέζοι, υπεύθυνοι στην ασιατική Folli.

Κατά περίπτωση δίνουν ανωμοτί εξηγήσεις για πλαστογραφία και άμεση συνέργεια σε αυτήν και για άμεση συνέργεια στη χειραγώγηση της αγοράς.

Κατά την εισαγγελική έρευνα, οι πλασματικοί οικονομικοί ισολογισμοί της εταιρείας, οι οποίοι φέρονται να στηρίχθηκαν και σε πλαστογραφημένες βεβαιώσεις τραπεζών σε Ελλάδα και Ασία (για τόκους καταθέσεων και υπόλοιπα δήθεν υψηλότερων καταθέσεων σε λογαριασμούς) προσκομίστηκαν και στο Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία ψευδής εικόνα για οικονομική ευρωστία της εταιρείας, να ανέβει η τιμή της μετοχής της και να ζημιωθούν όσοι επέλεξαν να την αγοράσουν.

«Ετσι χειραγώγησαν την αγορά…»

Στο υπ’ αριθμόν 4632/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο δεσμεύτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, θυρίδες και τίτλοι χρηματοπιστωτικών προϊόντων του Δημήτρη, του Γιώργου και της Κατερίνας Κουτσολιούτσου και 5 μελών του Δ.Σ. της Folli Follie, υιοθετήθηκε η πρόταση του διενεργούντα την έρευνα επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα.

Σε αυτή αναφέρεται ότι υπάρχουν «πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η εταιρεία επί σειρά ετών, δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις, διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεων της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα, δημιουργώντας συστηματικά στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές, μία παραπλανητική εικόνα για τις δυνατότητες της εταιρείας».

Ιδιαίτερη αναφορά γινόταν στην πώληση 1.150.000 μετοχών από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, τον Σεπτέμβρη του 2017.

Οπως ανέφερε ο εισαγγελέας:
«Αυτή η ενέργεια από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση, πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια, με την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού που ακολούθησε, ρευστοποίησε τις μετοχές, καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ».
Αυτός ο πανικός -κατά την εισαγγελική κρίση- οδήγησε στην κατάρρευση της μετοχής της Folli Follie και τη διακοπή της διαπραγμάτευσης της καθώς «μέσα σε ένα μήνα έχασε το 70% της αξίας της, με αποτέλεσμα να προκληθεί εύλογη ανησυχία στο επενδυτικό κοινό».

Τι θα υποστηρίξουν

Με υπομνήματα θα δώσουν τις εξηγήσεις τους οι 13 ύποπτοι τη Δευτέρα, στην 24η πταισματοδίκη Αθηνών.

Η προθεσμία που τους δόθηκε για να προετοιμάσουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους ήταν σύντομη καθώς ο εισαγγελέας (στην από 29 Μαρτίου παραγγελία του στην πταισματοδίκη για να λάβει τις ανωμοτί εξηγήσεις) χαρακτήρισε την υπόθεση «εξαιρετικά επείγουσα».

Όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένεται να αρνηθούν οποιαδήποτε συμμετοχή σε παράνομη πράξη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγος του και ο γιος τους θα παραδώσουν υπομνήματα στα οποία, συνοπτικά, θα αρνούνται τις κατηγορίες και θα αναπτύσσουν μόνο τα νομικά τους επιχειρήματα. Τα αποδεικτικά στους στοιχεία για να αντικρούσουν τις κατηγορίες θα επιφυλαχθούν να τα αναπτύξουν στην ανακρίτρια, εάν τελικώς, τους ασκηθεί ποινική δίωξη.

Μετά την παροχή έγγραφων εξηγήσεων, η δικογραφία θα επιστραφεί στον εισαγγελέα ο οποίος θα αποφασίσει εάν και σε ποιους θα ασκήσει ποινική δίωξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Μεξικανός millionaire φίλος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και οι διαδρομές του (δανεικού) χρήματος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Και ποινικές ευθύνες εκτός από βαριά πρόστιμα σε Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Πρόστιμα φωτιά ύψους 20,3 εκατ. ευρώ σε Κουτσολιούτσους και άλλους 7 εμπλεκόμενους