Για έναν βετεράνο πολέμου, ο οποίος, ως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας, ασχολείται καθημερινά με τρομοκρατικές απειλές, κυβερνοεπιθέσεις και αυτήν την περίοδο με τη χρήση ενός ρωσικού νευροτοξικού παράγοντα σε βρετανικό έδαφος, ο Μαρκ Σέντγουιλ είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να κοιμάται πολύ καλά παρά τα όσα αντιμετωπίζει. Όταν ταξιδεύει αεροπορικώς για δουλειά, ο 53χρονος ξαπλώνει το κάθισμά του, τυλίγεται σε μια κουβέρτα, δένει σφικτά τη ζώνη του και… κάνει διαλογισμό. Ο Σέντγουιλ βυθίζεται στον ύπνο με την ίδια επαγγελματική δεινότητα που τον έκανε να κερδίσει και την απόλυτη εμπιστοσύνη της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Και αυτήν την εβδομάδα, απέδειξε για μία ακόμη φορά την αξία του.

Η Μέι έδωσε αγώνα για να πείσει τους συμμάχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρουν το μέρος της απέναντι στη Ρωσία για τη δηλητηρίαση ενός πρώην διπλού πράκτορα στην Αγγλία. Ο Σεργκέι Σκριπάλ, όπως και η κόρη του, η Γιούλια, εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ

Με βάση δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και συνεντεύξεις με αξιωματούχους και διπλωμάτες, το πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζει πώς η Μέι κατάφερε να πείσει την Ευρώπη να σταθεί δίπλα της απέναντι στη Ρωσία. Μία αποστολή που θεωρήθηκε ότι αποτελούσε επίσης ένα κρίσιμο τεστ για την ικανότητα της Βρετανίας να κερδίζει διεθνή στήριξη μετά το Brexit.

Πώς εκτυλίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Όταν η Μέι είπε, στις 12 Μαρτίου, ότι για την επίθεση στον Σκριπάλ είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται η Ρωσία, ήταν επιτακτική ανάγκη να βρει διεθνείς συμμάχους να στηρίξουν την εκτίμησή της. Και η ανάγκη αυτή έγινε ακόμη πιο επιτακτική δύο μέρες μετά, όταν διέταξε την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών, με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Η αποστολή αυτή, όμως, αποδείχθηκε σχετικά δύσκολη. Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος δεν πήραν ανοιχτή θέση από την αρχή. Στις 15 Μαρτίου, όμως, η Μέι κέρδισε λίγο έδαφος όταν, με κοινή δήλωσή τους, η ίδια, η Αγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσαν τρομοκρατημένοι από την επίθεση και συμμερίστηκαν την εκτίμηση της Βρετανίας ότι δεν υπήρχε άλλη αληθοφανής εναλλακτική εξήγηση πέραν του ότι ευθύνεται η Ρωσία.

Τερέζα Μέι
Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Κρίσιμο τεστ

Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ, η Μέι έχει πει ότι θέλει να κρατήσει στενές σχέσεις με την ΕΕ στα θέματα ασφάλειας και η υπόθεση Σκριπάλ ήταν ένα κρίσιμο τεστ. Και οι Βρετανοί αξιωματούχοι εργάστηκαν σκληρά για να εξηγήσουν πώς έγινε η ρωσική επίθεση στα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι πιο δύσπιστοι λέγεται ότι υπήρξαν η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ιταλία. Και εδώ μπαίνει ο Σέντγουιλ, ο οποίος μετέβη με την ομάδα του στις Βρυξέλλες για να εξηγήσει από κοντά και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ποιος νευροτοξικός παράγοντας χρησιμοποιήθηκε και να πείσει όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες να υπογράψουν μια σκληρή δήλωση η οποία θα καταδίκαζε ρητά τη Ρωσία για την επίθεση. Παρά τις προσπάθειές του, όμως, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονταν αποφασισμένοι να προσυπογράψουν μια τόσο σκληρή δήλωση. Οπότε ήρθε η σειρά της Μέι να προσπαθήσει.

Αντίσταση

Το ενδιαφέρον είναι ότι, όπως σημειώνει το Bloomberg, αυτός που εμφανίστηκε πιο «δύσκολος» να πειστεί ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα, πάντα, με το πρακτορείο, ο κ. Τσίπρας μίλησε, την Πέμπτη, τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Πούτιν για μισή ώρα, για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου, υπήρχε «καλή χημεία» μεταξύ των δύο ηγετών, ενώ η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι ο Πούτιν προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο κ. Τσίπρας φέρεται να εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον η Σύνοδος Κορυφής ήταν το κατάλληλο φόρουμ για να υπεισέλθει σε μία ποινική έρευνα αυτού του είδους. Φέρεται, επίσης να εξέφρασε την αντίρρησή του στην προοπτική να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή γλώσσα στα συμπεράσματα της Συνόδου και προειδοποίησε ότι η δήλωση της ΕΕ δεν έπρεπε να είναι τόσο σκληρή ώστε να καθιστά αναπόφευκτη την επιβολή κυρώσεων.

Έντονες συζητήσεις

Η συζήτηση κατά τη διάρκεια του δείπνου ήταν σοβαρότατη, έντονη και συνεχίστηκε για περισσότερες από δύο ώρες χωρίς να καταλήγει σε συμφωνία. Ωστόσο, μετά από δύο παρεμβάσεις της κ. Μέρκελ, η οποία υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν έπρεπε να διστάσει να ρίξει την ευθύνη εκεί όπου έδειχναν όλα τα στοιχεία, δηλαδή στην πόρτα του Κρεμλίνου, στις 10:41 μμ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε τη συμφωνία. Μάλιστα, έδωσε το στίγμα της συμφωνίας με ένα tweet που ανέβασε ενώ καθόταν ακόμη στο τραπέζι: «Η EUCO συμφωνεί με τη βρετανική κυβέρνηση ότι είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται η Ρωσία για την επίθεση #SalisburyAttack και ότι δεν υπάρχει άλλη αληθοφανής εξήγηση».