Ακριβώς ένας χρόνος συμπληρώνεται αύριο από τις 9 Μαΐου του 2017, όταν ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ιδρυτής, πρόεδρος και βασικός μέτοχος των Folli Follie, αποφάσισε να εκχωρήσει το 1,71% της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας. Όπως τότε ανακοινώθηκε, πουλήθηκαν σε ξένα χαρτοφυλάκια 1.150.000 μετοχές έναντι 20 ευρώ η μία. Με τον καταγόμενο από τη Λαμία Έλληνα επιχειρηματία να εισπράττει 23 εκατ. ευρώ. Τις τελευταίες μέρες όμως, τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του Τζώρτζης, που είναι Διευθύνων Σύμβουλος, παρακολουθούν μάλλον στωικά, από το εξωτερικό όπου συνεχίζουν να βρίσκονται για επαγγελματικούς λόγους, το μεγάλο «κραχ» της εταιρείας τους. Με δύο διαδοχικά limit down, η μετοχή έχει κάνει βουτιά 51% και το FF Group έχει χάσει 523,5 εκατ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή του αξία.

Πάρα πολλοί από τους επαγγελματίες της αγοράς, αλλά και οι μικρομέτοχοι, εκφράζουν από απορίες μέχρι την έντονη δυσφορία τους, για τη… σιγή ασυρμάτου που τηρούν οι βασικοί μέτοχοι, απέναντι στην καταστροφική για όλους πορεία της μετοχής. Όπως μάλιστα τονίζουν, θα έπρεπε οι Διοικητικοί ηγέτες, πέρα από τις ενέργειές τους κατά του αμερικανικού Fund που στοχοποίησε την εταιρεία, να είχαν δείξει εμπράκτως την εμπιστοσύνης τους, αγοράζοντας μετοχές. «Αν υπήρχε μια τέτοια προαναγγελία από την πλευρά τους, τότε αυτό θα μέτραγε ιδιαίτερα» λέγεται από πολλές πλευρές. Δε χωρά αμφιβολία ότι οι βασικοί μέτοχοι κινούνται βάση της δικής τους στρατηγικής που έχουν χαράξει και ως εκ τούτου ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι έχουν στο νου τους να πράξουν. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει ανακοινωθεί αγορά μετοχών από την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, οι μετοχές που άλλαξαν χέρια ήταν 3,18 εκατ. «κομμάτια», δηλαδή το 4,75% των Folli Follie, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 28,63 εκατ. ευρώ. Σαφώς ένα τμήμα από το συνολικό όγκο των συναλλαγών, ειδικά χθες, αφορά ενδοσυνεδριακές αγοραπωλησίες από παίκτες που κυνηγούν τα κέρδη, μέσα από τις διακυμάνσεις των τιμών. Είναι πάντως ενδεικτικό ότι το αντίτιμο της πώλησης του μετοχικού «πακέτου» που έγινε πριν από ένα χρόνο από τον Πρόεδρο της εταιρείας, αντιστοιχεί στο… 80,3% του τζίρου που έγινε στις «αιματοβαμμένες» συνεδριάσεις της περασμένης Παρασκευής και της χθεσινής Δευτέρας. Λίγους μήνες μετά από την εκχώρηση του «πακέτου» και συγκεκριμένα στα μέσα του περσινού Νοεμβρίου, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, με εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση, οδήγησε 7.550.000 μετοχές των Folli (το 11,27% της εταιρείας) στην καθ’ ολοκληρίαν προσωπική του εταιρεία Lamelia Enterprises, με έδρα τη Λεμεσό της Κύπρου. Ως εισφορά στην αύξηση κεφαλαίου που έκανε η εταιρεία. Στο παρελθόν, πάρα πολλές φορές ο βασικός μέτοχος των Folli Follie έχει κάνει αγορές μετοχών με προσωπικά λεφτά, κάτι που η αγορά το κατέγραφε θετικό σινιάλο για τις προοπτικές της εισηγμένης.

Τον Μάιο του 2012 και μπροστά στην τότε ζοφερή απειλή της εξόδου της χώρας από το ευρώ, που είχε τσακίσει πέραν των άλλων και τις τιμές των ελληνικών μετοχών, το «χαρτί» των Folli είχε καταπέσει στα 3,30 ευρώ. Η εταιρεία τότε είχε φτάσει να αξίζει μόλις 220,9 εκατ. ευρώ. Από εκεί κι έπειτα όμως ακολούθησε ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου και τον Ιούνιο του 2014, η μετοχή έφτασε στα 34,40 ευρώ και η χρηματιστηριακή της αξία στα 2,3 δισ. ευρώ…Εν συνεχεία ήρθε η πλαγιοκαθοδική της πορεία. Στα τέλη του 2017 η μετοχή των Folli βρέθηκε στα 19 ευρώ, με την εταιρεία να αποτιμάται στα 1,27 δισ. ευρώ. Την περασμένη Πέμπτη το «χαρτί» είχε κλείσει στα 15,34 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είχε διαμορφωθεί στα 1,027 δισ. ευρώ. Ακολούθησε η έκθεση-ρουκέτα από το QCM Fund με συνέπεια χθες η μετοχή να προσγειώνεται στα 7,52 ευρώ και η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να συρρικνώνεται στα 503,5 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή της εφετινής χρονιάς η μετοχή των Folli Follie έχει χάσει το 60,4%. Καθώς η εταιρεία βρίσκεται και στον δείκτη της Morgan Stanley, αρκετά fund παθητικής διαχείρισης την έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Σε αυτού του είδους τα Fund, αν μια μετοχή υποχωρήσει σε σύντομο διάστημα κατά 50% τότε ενεργοποιείται αυτόματα η πώληση του μισού χαρτοφυλακίου. Κάτι τέτοιο έγινε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και με τη μετοχή των Folli. Aν μάλιστα η Μorgan Stanley πάρει απόφαση εξόδου της μετοχής από το δείκτη, τότε τα παθητικά Fund θα πρέπει να μηδενίσουν τις θέσεις που τους έχουν απομείνει στη εταιρεία…

Ανεξαρτήτως αυτών, το περίεργο είναι ότι οι πωλητές στη μετοχή των Folli, που είναι και οι περισσότεροι, δείχνουν να συμμερίζονται το κακό και όχι το καλό σενάριο. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, καθώς θεωρείται δεδομένο από την αγορά ότι η εταιρεία θα δώσει και άλλες εξηγήσεις στο επενδυτικό κοινό. Πιθανότατα πιο αναλυτικές από όσες έχει ήδη ανακοινώσει ως τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Gabriel Grego (QCM) στο mononews.gr: Να παραιτηθεί η διοίκηση των Folli Follie – Δεν χτυπάμε καμία άλλη ελληνική εταιρεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάλυση ΤΩΡΑ: Η κρίσιμη παρέμβαση του CEO της Folli Follie Τζώρτζη Κουτσολιούτσου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τζώρτζης Κουτσολιούτσος (Folli Follie): Θα λάβω αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της αλήθειας