Πού τα πάει άραγε η οικογένεια Κουτσολιούτσου με τα Folli; Έχει περιέλθει σε κατάσταση απελπισίας ή  μπορεί να υπάρχει ένα «σκοτεινό σχέδιο» για την επόμενη μέρα της εταιρείας; Οι μέχρι τώρα κινήσεις από την πλευρά των βασικών μετόχων είναι όντως σπασμωδικές, ή εκτελούνται με βάση ένα άριστο σχεδιασμό από νομικό γραφείο που έχει αναλάβει το υπερασπιστικό έργο; Τα ερωτήματα αυτά προκύπτουν… αυτοδίκαια από τη μέχρι τώρα ροή των εξελίξεων, οι οποίες εξακολουθούν να παραπέμπουν σε άλυτο γρίφο.

Κατά τα φαινόμενα, η πολυήμερη παραμονή ολόκληρης της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο «ασφαλές καταφύγιο» του Χονγκ-Κονγκ, από τη στιγμή που εκδηλώθηκε το χτύπημα κατά της εταιρείας από το αμερικανικό Fund του QCM, μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι. Προφανώς από εκεί έγιναν συζητήσεις και διαβουλεύσεις, οι οποίες ακόμη συνιστούν «μαύρο κουτί» και ως τούτου ουδείς μπορεί να προδικάσει τι είδους συνέχεια θα υπάρξει.

Δεν λίγοι εκείνοι οι οποίοι διαβλέπουν την ικανότητα της πλευράς Κουτσολιούτσου να κερδίζει χρόνο, ή ακόμη και να καταφέρνει να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τις… εποπτικές αρχές, όπως επισημαίνεται από ορισμένες πηγές.

Κατ’ αρχήν και σχετικά εύκολα αποφεύχθηκε το άμεσο πάγωμα διαπραγμάτευσης της μετοχής. Κάτι το οποίο έχει διχάσει τις απόψεις που εκφράζονται από τους επαγγελματίες της αγοράς, ενώ έχει καταδείξει και την πολυπλοκότητα του νομικού οπλοστασίου, με βάση το οποίο ασκούνται οι παρεμβάσεις της επιτροπής κεφαλαιαγοράς. Έτσι, αν και το ζήτημα της επιβεβαίωσης των ταμειακών υπολοίπων ήταν επί της ουσίας υπόθεση λίγων ωρών ή το πολύ μιάς εβδομάδας, οι βασικοί μέτοχοι και διοικητικοί ηγέτες των Folli κατάφεραν να πάρουν χρονική παράταση για να δώσουν απαντήσεις στην κεφαλαιαγορά. Γνωρίζοντας προφανώς ότι υπάρχουν τα νομικά «παράθυρα» για κάτι τέτοιο.

Επί του θέματος αυτού πηγές της αγοράς θέτουν το ερώτημα, για τον αν η εποπτική αρχή ζήτησε και πήρε έγγραφη διαβεβαίωση από τη Διοίκηση των Folli, που να πιστοποιεί ότι δεν έχουν αλλοιωθεί τα οικονομικά στοιχεία της εισηγμένης και ότι όντως υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα που αναγράφονται στον ισολογισμό της χρήσης του 2017. Aν όπως επισημαίνεται έχουν γίνει αυτά, τότε είναι αυτονόητο ότι οι τυχόν παρεκκλίσεις που μπορεί να αποκαλυφθούν, θα συνιστούν καραμπινάτες ποινικές ευθύνες. Έγινε όμως κάτι τέτοιο ή όχι; Μάλλον ισχύει το δεύτερο…

Πέραν τούτων η οικογένεια Κουτσολιούτσου, ήταν πρακτικά εκείνη που αποφάσισε το πότε θα γίνει η αναστολή διαπραγμάτευση της μετοχής. Με την έννοια ότι εκείνη γνώριζε ότι δε θα ανταποκριθεί στις προθεσμίες που είχε αναλάβει έναντι της κεφαλαιαγοράς, ενώ φρόντισε να στείλει και σχετική ανακοίνωση στο χρηματιστήριο, επικαλούμενη άλλους λόγους για το αιτούμενο «πάγωμα» της διαπραγμάτευσης, στις 25 Μαΐου. Τρεις βδομάδες από τότε που «έσκασε» η υπόθεση…

Η απόφαση της Κεφαλαιαγοράς για αποστολή της υπόθεσης στον εισαγγελέα, μάλλον ήταν προεξοφλημένη από τους ανθρώπους της Folli. Διότι συνέπεσε με την άφιξη στην Αθήνα του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, ο οποίος φρόντισε να κάνει και μια… εθιμοτυπική επίσκεψη στα γραφεία της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Τα περίεργα όμως συνεχίζονται και σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις των Folli, έναντι ενός πλαισίου δράσεων που έχει εκπονηθεί από τις εποπτικές αρχές. Βασικός κορμός αυτών των δράσεων είναι η διενέργεια ανεξάρτητου ελέγχου από την Ernst & Young. Όμως ακόμη η ελεγκτική εταιρεία που ανήκει στις τέσσερις μεγαλύτερες δυνάμεις του κλάδου διεθνώς (Big Four)  δεν έχει τιμολογήσει ακόμη το κόστος του ελεγκτικού έργου, ούτε και έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση με τα Folli και ειδικότερα με το Τζώρτζη Κουτσολιούτσο που είναι εξουσιοδοτημένος για αυτό.

Αν αυτό δε συμβεί στις αμέσως προσεχείς  ώρες, τότε η διοίκηση Κουτσολιούτσου θα επιβαρύνει τη θέση της, σε ό,τι αφορά τις νομικές συνέπειες, αφού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η «επιθετική» κίνηση από την Κεφαλαιαγορά. Σε πρώτη ανάγνωση, μπορεί όλα αυτά να ερμηνεύονται ως κινήσεις απελπισίας, αλλά δεν καθόλου βέβαιο ότι όντως αυτό συμβαίνει.

Το εκπληκτικό είναι ότι για μια τόσο σοβαρή υπόθεση, η πλευρά Κουτσολιούτσου δεν έχει φανερώσει ακόμη τα χαρτιά της, αναφορικά με το νομικό γραφείο που έχει αναλάβει να της παρασταθεί.

Τουλάχιστον μέχρι τώρα, οι διεκπεραιωτές των τρεχουσών αναγκών εμφανίζονται να είναι νεαροί δικηγόροι.

Κάποιοι που προσπαθούν να αναγνώσουν το βαθύτερο νόημα των κινήσεων Κουτσολιούτσου, κάνουν λόγω για μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας που κινεί τα νήματα.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει και κάτι μεγαλύτερο, παραπέμποντας σε βρετανική δικηγορική εταιρεία. Η οποία φέρεται να χειρίζεται και το ζήτημα των ομολόγων της Folli, απ όπου και πιστεύεται ότι να μπορεί να προέλθουν οι σημαντικότερες των εξελίξεων, για το μέλλον της εταιρείας.

Ήδη ακούγονται σενάρια για «κούρεμα» των ομολόγων και για «σπάσιμο» των Folli στα δύο, χωρίς κανείς να μπορεί να διακριβώσει το τι πραγματικά έχει στου νου της, η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Οι παράπλευρες πληγές και η «Άτλας» χρηματιστηριακή

Ανεξαρτήτως όλων αυτών, η υπόθεση των Folli προκαλεί ντόμινο παρενεργειών και στις χρηματιστηριακές εταιρείες, επιτείνοντας το γενικότερο αρνητικό κλίμα στην αγορά. Η προσωρινή άρση της άδειας της «Ατλας» χρηματιστηριακής, έχει αναφορά και στο ζήτημα των Folli, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι πελάτες είχαν χρησιμοποιήσει τις συγκεκριμένες μετοχές, για πιστοδοτικά ενέχυρα. Η αναστολή διαπραγμάτευσης απαίτησε μετρητά για την κάλυψη των margins που δεν υπήρχαν. Σε συνδυασμό προφανώς και με άλλες δυσκολίες, η χρηματιστηριακές έμεινε ανοικτή στη εκκαθάριση, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ελέγχου, αλλά ο ιδιοκτήτης της μικρής χρηματιστηριακής Χρήστος Δαβερώνας, με μακρά θητεία στην αγορά, δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και να διατηρήσει εν ζωή την «Άτλας».

Όλα αυτά, όταν στην αγορά ακούγεται μετ’ επιτάσεως ότι η αυτή δεν είναι η μόνη χρηματιστηριακή που βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένωση Ελλήνων Επενδυτών: Όλα όσα συζητήθηκαν με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη Folli Follie

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νεα αποκάλυψη και πλήγμα για Folli: Άρση ασφάλισης πιστώσεων από την Εuler Hermes

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτο και όμως πραγματικό: Αυξήθηκαν 10% οι μικρομέτοχοι των Folli, μέσα στον καταστροφικό Μάιο για την εταιρεία