ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τις κάλεσε να μειώσουν τα επιτόκια στα δάνεια που πάνε σε ρύθμιση, ώστε ο δανειολήπτης να έχει κίνητρο αλλά και «ανάσα» προκειμένου να εξυπηρετεί το δάνειο του.
Η σιδηρά κυρία του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας ζήτησε από τις εποπτευόμενες τράπεζες να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να επαναφέρουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην πράσινη περιοχή.
Μάλιστα εστίασε στο θέμα των κινήτρων που πρέπει να δώσουν οι ελληνικές τράπεζες τόσο στους «κόκκινους» δανειολήπτες για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, όσο και σε εκείνους που ακροβατούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στις μηνιαίες καταβολές. Στην κατεύθυνση αυτή το μειωμένο επιτόκιο είναι σημαντικό κίνητρο σύμφωνα με την κα Νουί.
Από την πλευρά τους τώρα υψηλόβαθμα στελέχη των συστημικών τραπεζών σημειώνουν στο mononews.gr ότι υπάρχουν περιθώρια ειδικά στις πιστωτικές κάρτες να μειωθούν τα επιτόκια από το 17,5% που διαμορφώνονται κατά μέσο όριο ακόμα και στο 10%.
Μάλιστα σχολιάζουν ότι στην περίπτωση αυτή, δίνεται ένα ισχυρό κίνητρο αλλά και «ανάσα» στους δανειολήπτες που εξυπηρετούν με δυσκολία τις οφειλές τους να συνεχίσουν να πληρώνουν.
Σημαντικά περιθώρια για μείωση των επιτοκίων υπάρχουν όμως και στα καταναλωτικά δάνεια τα επιτόκια των οποίων διαμορφώνονται στο 10%, όπως και στα μικρά επιχειρηματικά που έχουν επιτόκια 7% και 8%.
Μάλιστα τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πως περιθώρια μείωσης των επιτοκίων υπάρχουν ακόμα και στα στεγαστικά δάνεια.
Η κα Νουί, χθες κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του SSM στη Φρανκφούρτη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνικές τράπεζες σημειώνοντας πως έχουν πολύ δρόμο ακόμα σε ότι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Ωστόσο δήλωσε ικανοποιημένη από τις εξελίξεις στο μέτωπο των πλειστηριασμών, καθώς ευθύς μόλις ξεκίνησαν ανακόπηκε η «δράση» των στρατηγικά κακοπληρωτών.
Σε ότι αφορά τώρα τις αυξημένες προβλέψεις που πρέπει να λαμβάνουν οι τράπεζες για τα νέα «κόκκινα» δάνεια που θα γεννηθούν από την 1η Ιανουαρίου φέτος και μετά, η κα Νουί, αφήνει περιθώριο πριν ξεκινήσουν οι τράπεζες να σχηματίζουν τις αυξημένες προβλέψεις «ίσως τεθούν σε ισχύ την 1η Απριλίου, τρεις μήνες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό».
Όπως είναι γνωστό οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο επτά ετών να σχηματίσουν προβλέψεις για νέα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια και δύο ετών για προβλέψεις για δάνεια χωρίς διασφαλίσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα Funds που χτυπάνε το project Amoeba με τα «κόκκινα» δάνεια της Πειραιώς
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζα Πειραιώς: Δάνεια έως 800.000 ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στη φυλακή διευθυντικό στέλεχος για «θαλασσοδάνεια»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ