ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεδομένη θεωρείται πλέον η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία για το Σκοπιανό, αφού όπως ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση νωρίτερα σήμερα σε ανακοίνωσή της, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει την εξουσιοδότηση της Βουλής προτού υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με τη ΠΓΔΜ.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι ξεκίνησε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του Μεγάρου Μαξίμου, με αφορμή τις εξελίξεις για το Σκοπιανό και το αίτημα της ΝΔ να περάσει η συμφωνία πρώτα από τη Βουλή πριν υπογραφεί. Αφού ζήτησε από τον πρωθυπουργό να φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον ομόλογό του, η εκπρόσωπος της ΝΔ έλαβε την εξής απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου:
«Στις 15 Μαΐου ο κ. Κουμουτσάκος είχε χαρακτηρίσει «απαράβατη προϋπόθεση» την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ “πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας”, προφανώς επειδή θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση. Τώρα που η κυβέρνηση το πέτυχε, η κα Σπυράκη ζητά το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να απολέσει η χώρα τα κεκτημένα της διαπραγμάτευσης. Είναι προφανές ότι η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά είναι κατώτεροι των περιστάσεων σε ένα μείζον εθνικό θέμα».
Το Το γραφείο Τύπου της ΝΔ απάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο πως «Ο κ.Τζανακόπουλος έχει μπερδευτεί. Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι η κύρωση της συμφωνίας, αλλά ότι ο κ.Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να την υπογράψει, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησης του».
Μετά τις ανακοινώσεις του Μέγαρου Μαξίμου, η πολιτική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης μομφής θεωρείται πλέον ειλημμένη, παραμένοντας ωστόσο άγνωστο το πότε θα επιλέξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει την πρόταση με πιθανότερες επιλογές αυτές το πρωί της Πέμπτης ή το πρωί της Παρασκευής οπότε και ορίστηκε η ενημέρωση του κ. Τσίπρα στη Βουλή για τη συμφωνία.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από το 1/6 τουλάχιστον των βουλευτών, δηλαδή 50 βουλευτές και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σταθάκης: H συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ θα έρθει στη Βουλή και θα έχει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την Παρασκευή στη Βουλή η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαζεύει υπογραφές για πρόταση μομφής η ΝΔ-Στον «αέρα» η ψήφιση των προαπαιτούμενων;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ξένοι κάνουν «πάρτι» με ξέπλυμα χρήματος μέσω Ελλάδας – Ποια νέα μέθοδο εντόπισε η ομάδα του εισαγγελέα Βουρλιώτη
- Τραμπ: Σωρεία εκτελεστικών πράξεων αναμένεται λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του
- Πάνω από 50.000 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2024 – Ηγείται στην ανάπτυξη δικτύου η ΔΕΗ blue
- Alpha Bank: Αγορά ιδίων Μετοχών συνολικού κόστους 3.589.772,54 ευρώ