ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι θετικές ψήφοι που εκφράστηκαν από 4.030.782 μετοχές του ”Ελλάκτωρα” , συνολικής αξίας 7,6 εκατ. ευρώ, ήταν εκείνες οι οποίες έδωσαν τον πλειοψηφικό… αέρα της νίκης, στην πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση. Σηματοδοτώντας έτσι την καταλυτική κυριαρχία τους στον πολυσυζητημένο επιχειρηματικό όμιλο, με το γιγαντιαίο ενεργητικό των 3,6 δις ευρώ και την πολυσχιδή δραστηριότητα, σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Ο 65χρονος Σάκης και ο 67χρονος αδελφός του Δημήτρης Καλλιτσάντσης, αναλαμβάνουν πλέον εκείνοι τα ηνία στον ”Ελλάκτωρα”, μετά από την επικράτησή τους στη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Όπου και η πρότασή τους για ριζική αλλαγή, απέσπασε το 52,916% των ψήφων. Μία από τις πιο καθοριστικές παραμέτρους για το αποτέλεσμα αυτό, ήταν κίνηση της ασφαλιστικής Generali να ψηφίσει ”ναί”. Στο χαρτοφυλάκιο της ασφαλιστικής υπήρχαν κάπου 4,2 εκατ. μετοχές του ‘’Ελλάκτωρα’’.
Αριθμός που αντιστοιχούσε στο 3% των όσων παρέστησαν με δικαίωμα ψήφου, στην κρίσιμη συνέλευση των μετόχων.
Χωρίς αυτό το ‘’ναι’’ από τη Generali, η πλευρά Καλλιτσάντση, δε θα έφτανε στη νίκη…
Ο 55χρονος Λεωνίδας Μπόμπολας, μαζί με τον 74χρονο Δημήτρη Κούτρα, που συνιστούσαν το δεύτερο αντιμαχόμενο πόλο στο εσωτερικό του ‘’Ελλάκτωρα’’, ήταν οι μεγάλοι ηττημένοι. Αν θεωρηθεί ως δικό τους ποσοστό το ‘’όχι’’ στην πρόταση της πλευράς Καλλιτσάντση, τότε απέσπασαν το 46,864% των ψήφων. Ενώ το υπόλοιπο 0,22% ψήφισε λευκό…
Η στήριξη απ’ τον ΕΦΚΑ
Για να αντιστρέψει την κατάσταση και να πάρει τη νίκη η πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα έπρεπε να είχε πάρει την ψήφο και άλλων 4.335.724 μετοχών , αξίας περίπου 8,2 εκατ. ευρώ. Διότι μόνο τότε θα έφτανε στο ελάχιστο πλειοψηφικό ζητούμενο του 50% σύν μία μετοχή.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι Μπόμπολας- Κούτρας υποστηρίχθηκαν πολύπλευρα. Ακόμη και από τον… Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης( ΕΦΚΑ), που είχε όμως μια μικρή συμμετοχή, κάτω από το 0,5%, στον ‘’Ελλάκτωρα’’.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με ορισμένα άλλα χαρτοφυλάκια, που άπτονται του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και θεωρείται ότι κινούνται στη ‘’γραμμή’’ της κυβέρνησης…
Το παρασκήνιο και τα αριθμητικά μυστικά
Αναλύοντας τα μικρά μυστικά της…. αριθμητικής αποτύπωσης των δεδομένων, στη Γενική Συνέλευση του ‘’Ελλάκτωρα’’, φαίνεται η υπεροχή της πλευράς Καλλιτσάντση βασίστηκε σε δύο κρίσιμες παραμέτρους: Η πρώτη αφορά το ‘’χρώμα του χρήματος’’. Αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα, δαπάνησαν 53,4 εκατ. ευρώ , για ενισχύσουν τη μετοχική τους παρουσία κατά περίπου …16,04%.
Αφού από το 11,832% που κατείχαν όταν εκδηλώθηκε η μετωπική τους αντιπαράθεση με την άλλη πλευρά, έφτασαν να πάνε στη Γενική Συνέλευση με το 27,87%. Σημαντικοί κρίκοι στη αύξηση του ποσοστού του, ήταν η εξαγορά των μετοχικών ‘’ πακέτων’’ από τα Fund Amper capital και Horizon, που κατείχαν αντίστοιχα το 5,2% και το 4,2% των μετοχών του ‘’Ελλάκτωρα.
Ο δεύτερος λόγος της νίκης Καλλιτσάντση, ήταν η συγκροτημένη στρατηγική που ακολούθησε για να πείσει τους μετόχους. Με ιδιαίτερη έμφαση στο επικοινωνιακό της κομμάτι, όπου η Μαίρη Ανδρεάδη χειρίστηκε με μοναδική μαεστρία και αποτελεσματικότητα, όλα τα ζητήματα.
Στο ‘’στρατόπεδο’’ των Μπόμπολα- Κούτρα, οι αγοραστικές παρεμβάσεις για αγορές μετοχών, ήταν καταφανώς υποτονικές. Δαπανήθηκαν όλα κι όλα 1,6 εκατ. ευρώ για να αγοραστούν μετοχές ,που αντιστοιχούν στο…0,45% της εταιρείας. Παρά το γεγονός ότι του ‘’πακέτο’’ του Horizon είχε βγεί σε άτυπο πλειστηριασμό, εν τούτοις δεν υπήρξε ενδιαφέρον, από την πλευρά τους.
Έμπειροι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ακατανόητη την παθητική στάση που κράτησε ο Λεωνίδας Μπόμπολας, αν και το διακύβευμα ήταν πολύ μεγάλο. Δεν είχε το οικονομικό απόθεμα για να αγοράσει μετοχές, ή δεν θέλησε; Έψαξε να βρεί κεφαλαιακούς συμπαραστάτες και δεν τα κατάφερε; Συνέβη κάτι άλλο; Ουδείς γνωρίζει τις πραγματικές απαντήσεις στα ερωτήματα.
‘Όπως και να έχουν τα πράγματα, στη Γενική Συνέλευση μέτρησαν οι ψήφοι των 138.239.439 μετοχών. Ήτοι του 78,1% του συνόλου των τίτλων της εισηγμένης εταιρείας.
Η πλευρά Καλλιτσάντση με το 27,87% του ‘’Ελλάκτωρα’’ και η πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα με 23% εκτιμώμενο ποσοστό( από προσωπικές και οικογενειακές συμμετοχές) είχαν εν συνόλω 90.046.469 μετοχές.
Συγκέντρωναν δηλαδή το 65,14% των παρισταμένων και διεκδικούσαν τη ψήφο του υπόλοιπου 34,86%. Συνεπώς οι ‘’ελεύθερες’’ μετοχές ήταν 48. 046.970. Εξ αυτών και όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, το 49,4% συντάχθηκε με τη πλευρά Καλλιτσάντση και το…49,9% με τους Μπόμπολα- Κούτρα. Το υπόλοιπο ποσοστό πήγε στο λευκό.
Σε πραγματικά νούμερα, οι αδελφοί Καλλιτσάντση είχαν 49.336.167 μετοχές, ενώ μαζί με τη σύμφωνη γνώμη που εκφράστηκαν από άλλες 23.814.135 μετοχές, έφτασαν να πάρουν το ‘’ναί’’ από 73.150.502 μετοχές.
Οι Μπόμπολας- Κούτρας είχαν 40.710.302 μετοχές, ενώ με την προσθήκη και άλλων 24. 073.695 μετοχών, διαμορφώθηκε ένα σύνολο 64.783.997 ψήφων ,που είπαν ‘’όχι’’ στην πρόταση Καλλιτσάντση.
Μίλησε το χρήμα και οι ξένοι
Όλα αυτά δείχνουν, ότι οι αδελφοί Καλλιτσάντση με τις μεγάλες αγορές μετοχών πήραν ένα καθαρό προβάδισμα από την άλλη πλευρά και παρέμεινα μπροστά, καθώς πήραν σχεδόν τις μισές από τις ‘’ελεύθερες’’ ψήφους. Η μεγαλύτερη εμβέλειά τους ήταν στα διεθνή Funds.
Oι Μπόμπολας- Κούτρας έμειναν πίσω, καθώς δεν έβαλαν αρκετά λεφτά για να ενισχύσουν τις μετοχικές τους θέσεις, παρά το γεγονός ότι πήραν με το μέρος τους, τις περισσότερες από τις ‘’ελεύθερες’’’ μετοχές.
Κυρίως του Ελληνικού στοιχείου, αλλά και ξένων μετόχων. Μένοντας όμως τελικά , εκτός μάχης και συνάμα εκτός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, όπου πλέον έχει ‘’κράτος και εξουσία ‘’ η πλευρά Καλλιτσάντση.
Τα γεγονότα αυτά , έρχονται δεκαεννέα χρόνια από τη δημιουργία του ‘’Ελλάκτωρα’’, που προέκυψε από τη συγχώνευση των εταιρειών Άκτωρ, ΤΕΒ και Ελληνικής Τεχνοδομικής, αλλά και με την απορρόφηση στη συνέχεια και άλλων μικρότερων δυνάμεων του κατασκευαστικού τομέα.
Ο ’’γάμος’’ αυτός ήταν εξ αρχής προβληματικός , αλλά περπάτησε, καθώς υπήρχε η δεσπόζουσα φυσιογνωμία του Γιώργου Μπόμπολα.
Με την αποχώρηση του 90 χρονου σήμερα ‘’Πατριάρχη’’ από τη μάχιμη δράση, αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης το γιαλί ράγισε και επήλθε ο βαθύς διχασμός ανάμεσα στους δύο πόλους των βασικών μετόχων του ‘’Ελλάκτωρα’’.
Η νίκη των αδελφών Καλλιτσάντση, σηματοδοτεί και το τέλος της ηχηρής παρουσίας Μπόμπολα από την επιχειρηματική πραγματικότητα.
Προηγήθηκε το ‘’λουκέτο’’ στην εκδοτική ‘’Πήγασος’’ που άφησε ‘’κόκκινα’’ δάνεια 162 εκατ. ευρώ στις πιστώτριες τράπεζες. Με τα νέα δεδομένα στον ‘’Ελλάκτωρα’’, φαίνεται να ολοκληρώνεται ο κύκλος της περιθωριοποίησης της επιχειρηματικής οικογένειας.
Ότι ξεκίνησε να δημιουργεί πρίν από τέσσερις δεκαετίες ο Γιώργος Μπόμπολας, δεν ευτύχησε να έχει συνέχεια από τα παιδιά του.