ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Και όμως υπάρχουν κάτι μεγαλοεπιχειρηματίες-δανειολήπτες που δεν ιδρώνει το αυτί τους. Για παράδειγμα την ώρα η εταιρεία τους είχε κατεβάσει ρολά, οι ίδιοι ζούσαν βίο τρυφηλό και ανέμελο. Όπως ο επιχειρηματίας που το καλοκαίρι του 2012 έκανε «μεγάλη ζημιά» πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, γιορτάζοντας τα γενέθλια του στη Μύκονο με τον Αντώνη Ρέμο να τραγουδά για αυτόν και την παρέα του.
Είναι και άλλοι που σκαρφίζονται κάθε είδους κόλπα, αρκεί να μην πληρώσουν το λογαριασμό στην τράπεζα… Και ας έχουν επιχειρήσεις που με χρηστή διαχείριση θα μπορούσαν να απογειωθούν.
Και έτσι τα πιστωτικά ιδρύματα πήραν τη μεγάλη απόφαση και βγάζουν από τους ισολογισμούς τους τα «κόκκινα» δάνεια που «καίνε» και τα μεταβιβάζουν σε επενδυτές.
Πρόσφατα η Eurobank ξεκίνησε τη διαδικασία να μεταβιβάσει το ποσοστό που της αναλογεί στο Ολύμπιο Θεραπευτήριο Πάτρας, που είναι μία από τις καλύτερες ιδιωτικές κλινικές και κέντρο αποκατάστασης. Μία επιχείριση που είναι βιώσιμη και η οποία έχει συμμετοχές και στα κέντρα αποκατάστασης «Ολύμπιον», που βρίσκονται σε Χανιά, Γιάννενα και Λάρισα.
Το Ολύμπιο Θεραπευτήριο Πάτρας έχει δάνεια ύψους 42 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ είναι της Eurobank, τα 20εκατ ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς και τα υπόλοιπα της Εθνικής Τράπεζας.
Από την πλευρά της η Πειραιώς «καθάρισε» με τα δάνεια που είχε στο Ολύμπιο Θεραπευτήριο, καθώς συμπεριέλαβε το τμήμα του δανείου που της αναλογούσε στο project Amoeba, στο πακέτο δηλαδή δανείων με εξασφαλίσεις, το οποίο μεταβίβασε στα τέλη Μαΐου σε fund.
Εν προκειμένω, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr, το πρόβλημα δεν είναι τα δάνεια του Ολύμπιου Θεραπευτηρίου Πάτρας, που είναι μία βιώσιμη επιχείριση, με προοπτική. Το πρόβλημα είναι ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο οποίος είναι η επιτομή του μη συνεργάσιμου δανειολήπτη.
Συγκεκριμένα βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ένας μεγαλογιατρός -που στο παρελθόν είχε διατελέσει και διοικητής σε δημόσιο νοσοκομείο- ο οποίος επανειλημμένα έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών του. Όσες φορές όμως τα ρύθμισε, άλλες τόσες και αθέτησε την υποχρέωση.
Και χρησιμοποιούσε διάφορα κόλπα για να μην πληρώνει.
Για παράδειγμα είχε εκχωρήσει στις τράπεζες τις απαιτήσεις που είχε το Θεραπευτήριο από τον ΕΟΠΥΥ. Όμως χρησιμοποιώντας λογαριασμό άλλης τράπεζας κατάφερνε και εισέπραττε πριν από τους πιστωτές…
Μάλιστα έφτασε στο σημείο να εκχωρήσει στην τράπεζα «μπλοκαρισμένη» επιχορήγηση από κοινοτικά προγράμματα, την οποία είχε λάβει για να προχωρήσει σε επενδύσεις αναβάθμισης της μονάδας. Όμως οι αρμόδιες αρχές διαπίστωσαν ότι υπήρξαν υπερτιμολογήσεις και μπλόκαραν το ποσό της επιχορήγησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιος λέει όχι σε 1 δισ. ευρώ;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Hurriyet: Ο Άσαντ παρέδωσε στο Ισραήλ στοιχεία στρατιωτικών στόχων για να του επιτρέψουν να φύγει από τη Συρία
- Νικολακόπουλος για Φυλακές Κορυδαλλού: «Όταν ανοίγει ένα σχολείο σε μία φυλακή είναι διπλή η χαρά»
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έφοδος σε εταιρείες καφέ, σοκολάτας και βρεφικής διατροφής
- Gov.gr: Nέα πιο εύχρηστη έκδοση Υπεύθυνης Δήλωσης και Εξουσιοδότησης