Παραίτηση η εξηγήσεις ζητά πλέον ο πρωθυπουργός από την βουλευτή Κατριβάνου η οποία μεταξύ άλλων καταψήφισε στην Βουλή το άρθρο για το υπερταμείο και τον κόφτη των δαπανών. Αν εξαιρέσει κάποιος την καταψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου τελικά  το πολυνομοσχέδιο πέρασε με 153 ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας. Κατά επί της αρχής ψήφισαν 145 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι Άδωνις Γεωργιάδης (Ν.Δ) και Γρηγόρης Ψαριανός ( Ποτάμι). Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση αναμένει την παραίτησή της κ. Κατριβάνου  , άλλως θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την παρέκκλιση από την κομματική γραμμή.

Έτερες πληροφορίες από κομματικές πηγές αναφέρουν ότι “ζήτημα διαγραφής δεν τίθεται αλλά είμαστε σε αναμονή για το τί θα επιλέξει να πράξει και η ίδια”, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της παραίτησής της.

“Το ζήτημα σε κάθε περίπτωση, θα διευθετηθεί τις επόμενες ώρες” ανέφερε η ίδια πηγή.

Στην περίπτωση που η κ. Κατριβάνου πράγματι παραιτηθεί και παραδώσει την έδρα της, αναμένεται να την διαδεχθεί ο Γιώργος Κυρίτσης, νυν εκπρόσωπος Τύπου του Συνονιστικού Οργάνου για την Κυβέρνηση.

Νωρίτερα,  τόσο η κ. Κατριβάνου όσο και η κ. Βαγενά, εμφανίζονταν απρόθυμες να υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, ενώ ήταν απούσες κατά την α΄ανάγνωση του καταλόγου.

vouli

Το παρασκήνιο

Η βουλευτής Λαρίσης Άννα Βαγενά, υπερψήφισε τελικά το πολυνομοσχέδιο στο σύνολό του, ενώ η -προερχόμενη από τους “53” του Ευ. Τσακαλώτου- Βασιλική Κατριβάνου, υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, καταψηφίζοντας ωστόσο κατά απόκλιση από την κομματική γραμμή, τα δύο πιο αμφιλεγόμενα άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Η κ. Κατριβάνου είχε διαμηνύσει τις ενστάσεις της σχετικά με το πολυνομοσχέδιο, αλλά με τη συνδρομή υπουργού μετά από εντολή του Μαξίμου, το ζήτημα είχε θεωρηθεί λήξαν και έπαυσε ο κομματικός συναγερμός.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη διαφοροποίηση της κ. Κατριβάνου από την κυβέρνηση σε ψηφοφορία. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφοροποιηθεί με την ψήφο της, καταψηφίζοντας άρθρο και της συμφωνίας για το προσφυγικό Ε.Ε-Τουρκίας. Πρόκειται για το άρθρο 60 της εν λόγω  Συμφωνίας που προβλέπει ότι σε περιόδους αυξημένων προσφυγικών μια μεταναστευτικών ροών ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων παροχής ασύλου περιορίζεται σε 14 ημέρες.

Βασιλική Κατριβάνου. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Βασιλική Κατριβάνου. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο ωστόσο,  πραγματοποιήθηκε σε κλίμα σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Α. Τσίπρας: Έρχεται η …Άνοιξη

Ο  Πρωθυπουργός γεμάτος ένταση επέλεξε να υπεραμυνθεί και των δύο πολυνομοσχεδίων- λαιμητόμο, δια της επιθέσεως στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία μάλιστα μέμφθηκε γιατί αρνήθηκε να υπερψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους του τρίτου μνημονίου, αφού είχε ψηφίσει και τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

Στο ίδιο πλαίσιο και για πολλοστή φορά, επέμεινε να αναγιγνώσκει την ψήφο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου σαν “λευκή επιταγή” από τους πολίτες για τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου και της νέας “σκληρής” διαπραγμάτευσης που ακολούθησε το τελευταίο οκτάμηνο.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός, μίλησε για “κέρδη” από τη συμφωνία με κύριο τη συζήτηση που διεξάγεται για την ελάφρυνση του χρέους και μίλησε για “άνοιξη στην οικονομία” η οποία θα έρθει από αύριο ( μετά δηλαδή και από το σημερινό πολυνομοσχέδιο- καρμανιόλα”.

Άλλωστε, κατά τον κ. Τσίπρα, ο “κόφτης” δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί ενώ το “υπερταμείο” Αποκρατικοποιήσεων ( με ισχύ 99 χρόνια) δεν θα ξεπουλά αλλά θα αξιοποιεί την δημόσια περιουσία.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν αξίζετε να είστε πρωθυπουργός της Ελλάδας

 Χαρακτηρίζοντας το κυβερνητικό οικοδόμημα ως “θίασο” και τον κ. Τσίπρα ως “εξουσιομανή” και δεμένο με την καρέκλα της διακυβέρνησης, αφού είναι έτοιμος να δώσει γη και ύδωρ, για να παραμείνει σε αυτή, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε με ένα βαρύ “κατηγορώ” για το μείγμα της υφεσιακής πολιτικής, που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εγκάλεσε τη συγκυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για πολιτικό κυνισμό, πολιτική απάτη και σωρεία ψευδών, παρουσιάζοντας τη συνολική στρατηγική της λεωφόρου Συγγρού για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μία στρατηγική που έχει ως αποτύπωμά της τη “συμφωνία αλήθειας” με τους πολίτες και τους εταίρους και σαφή προσανατολισμό τις αναγκαίες για την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις.

“Ο κ. Τσίπρας μας έλεγε πως είχε αυταπάτες και όχι να τον κατηγορήσουμε για ψέματα. Τι είναι χειρότερο; Ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατώμενος που δεν ξέρει τι συμβαίνει γύρω του; Ένα πράγμα είναι βέβαιο. Είτε ψεύτης, είτε αυταπατώμενος δε μπορείτε να είστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας. “Η άγνοια δεν είναι προσόν. Σημαίνει πως δεν ξέρες τι σου γίνεται”, είπε πρόσφατα ο πρόεδρος Ομπάμα, δείχνοντας προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Σας διαβεβαιώνω, όμως, πως δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να άκουσε αυτήν την αναφορά και να μη σκέφτηκε εσάς. Είστε ένας πολιτικός που την άγνοια του την εμφάνισε ως αντισυμβατική μαγκιά. Είπατε ψέματα. Κοροϊδέψατε τους πολίτες. Όταν σπάσατε τα μούτρα σας φεσώσατε τη χώρα με πάνω από 80 δις ευρώ. Υπήρχε πολιτική απάτη. Κυνική και αδίστακτη. Αυτό το στίγμα θα το κουβαλάτε για πάντα κ. Τσίπρα.  Αντί να δηλώνετε τη μεταμέλειά σας συνεχίζεται τη δημαγωγία. Συνεχίζετε να ψεύδεστε και να παραποιείτε την πραγματικότητα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

http://www.mononews.gr/i-megali-itta-ton-eterion-diadiktiakou-stichimatismou-o-foros-sto-35/47312