ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση προχώρησε η ΕΖΑ. Η ζυθοποιία από την Αταλάντη, μέσα από μια ιδιαίτερα επιθετική διαφημιστική καμπάνια που προβάλλεται από χθες σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook), βάλλει εναντίον των δυο πολυεθνικών που ηγούνται της εγχώριας αγοράς μπίρας, την Heineken και την Carlsberg.
Τα πρόστιμα
Με τίτλο «Διεκδικούμε χώρο για την Ελλάδα», η εταιρεία που ελέγχεται από τον Αθ. Συριανό και το fund Damma Holdings του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει το καταναλωτικό κοινό υπέρ των ελληνικών προϊόντων μπίρας, υποστηρίζοντας πως οι δυο πολυεθνικές που ελέγχουν το 80% της αγοράς μπίρας, μέσα από αθέμιτες πρακτικές στερούσαν τις δυνατότητες ανάπτυξης των ανταγωνιστών τους.
Ειδική αναφορά κάνει στο πρόστιμο που επέβαλλε τον Δεκέμβριο του 2013 η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θυγατρική της Heineken για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ενώ μιλά και για τη δικαστική διαμάχη που είχε με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, θυγατρική της Carlsberg, την οποία κέρδισε πρόσφατα (Φεβρουάριο του 2018).
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως από την Άνοιξη του 2015 συνέλλεγε διακρατούσε παράνομα επαγγελματικά βαρέλια μπίρας που ήταν ιδιοκτησία της, εμποδίζοντάς την να εξυπηρετήσει τις αυξημένες παραγγελίες για τα προϊόντα της.
Ζητάει ίδιους κανόνες
Η εταιρεία στέκεται στην ανάγκη του δίκαιου ανταγωνισμού στην παραγωγή και διάθεση μπίρας, εισάγοντας την έννοια του «Ευ ζυθοποιείν» και ζητά «ίδιους κανόνες για όλους», προσθέτοντας πως ο δίκαιος ανταγωνισμός θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και εξέλιξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος της οικονομίας (τόνωση εξαγωγών και απασχόλησης) και των καταναλωτών (φθηνότερες τιμές, περισσότερες επιλογές).
Από εκεί και πέρα, στέλνει σαφές μήνυμα στήριξης των Ελλήνων ζυθοποιών, λέγοντας πως οι πολυεθνικές δεν έχουν κίνητρο να επενδύσουν στην εξαγωγική τους δραστηριότητα αφού έχουν διάφορες θυγατρικές στο εξωτερικό και επισείει την προσοχή των καταναλωτών, σε μπίρες που «φαίνονται ελληνικές, αλλά δεν είναι», φέροντας ως παράδειγμα τις Άλφα, Amstel και Μύθος.
Ελληνικό προϊόν, σημειώνει, «είναι αυτό που παράγεται στην Ελλάδα από ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις, τα κέρδη των οποίων διανέμονται στην Ελλάδα» και κλείνει προτρέποντας το καταναλωτικό κοινό να επιλέξει τις μπίρες της, οι οποίες ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους.
Ανταγωνισμός
Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν πως η πρωτοβουλία της ΕΖΑ τους εξέπληξε, σημειώνοντας πως δεν περίμεναν ποτέ πως η εταιρεία θα προχωρούσε σε μια τόσο δυναμική καμπάνια, «η οποία αφήνει στην άκρη τους τύπους και τα προσχήματα και αναφέρεται ευθέως σε συγκεκριμένα ονόματα».
Ο επικεφαλής της εταιρείας πάντως έχει κατ’ επανάληψιν εκφράσει δημόσια την έντονη δυσφορία του για τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά μπίρας και έχει καταγγείλει τη στάση των δυο πολυεθνικών.
Η τελευταία φορά ήταν πριν από μερικές μέρες σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών όπου για πολλοστή φορά είπε πως η εγχώρια αγορά μπίρας παραμένει κλειστή και εχθρική για την ανάπτυξη των μικρότερων παικτών.
Ταχέως αναπτυσσόμενη
Η ΕΖΑ είναι η μεγαλύτερη ελληνική ζυθοποιία και μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρείες. Παρά την κρίση και τον ισχυρό ανταγωνισμό μπόρεσε και διεύρυνε το αποτύπωμά της, και ενίσχυσε το προσωπικό της ενώ επένδυσε σημαντικά κεφάλαια ύψους 14 εκατ. ευρώ για την αύξηση της παραγωγής της.
Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην εγκατάσταση νέας γραμμής εμφιάλωσης συνολικού κόστους 10 εκατ. ευρώ, η οποία θα δώσει νέα προοπτική στην ανάπτυξή της.
Σήμερα, απασχολεί 180 άτομα προσωπικό και έχει πωλήσεις που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ ενώ τα EBITDA κινούνται πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Από το 2016 είναι μέλος της οργάνωσης ΕΛΛΑ- ΔΙΚΑ ΜΑΣ, της ένωσης των ελληνικών επιχειρήσεων που επιλέγουν να διατηρούν στην Ελλάδα, η οποία θέλει να διαφοροποιηθεί από τις πολυεθνικές που έχουν εργοστάσια και παράγουν προϊόντα στην χώρα μας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών