Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς
Η αρνητική υπερβολή στιγματίζει την χρηματιστηριακή πορεία της Τράπεζας Πειραιώς, η πραγματική αξία της οποίας είναι καταφανώς υποτιμημένη… Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται από πλευράς ορισμένων διαχειριστών διεθνών χαρτοφυλακίων, οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα ενισχύουν τις μετοχικές τους θέσεις στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα. Απορροφώντας το σημαντικότερο κομμάτι της προσφοράς που βγαίνει σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης στο «ναό του χρήματος» βρήκε την Τράπεζα Πειραιώς να αποτιμάται στα 445,3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόλις στο 9,1% της ενσώματης λογιστικής της αξίας, που ανέρχεται στα 4,89 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες τιμολογούνται από 21% έως 23,3% της ενσώματης αξίας τους. Παράλληλα και με βάση τα χθεσινά δεδομένα, η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Πειραιώς, που κατέχει την πρωτοκαθεδρία στις χορηγήσεις και τις καταθέσεις, έχει φτάσει να αντιστοιχεί στο… 42,8% της Eurobank, στο 40,1% της Εθνικής και στο 24,3% της Alpha Bank.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι όλες αυτές οι «ανορθογραφίες της αγοράς» θα διορθωθούν αργά ή γρήγορα και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Μάλιστα όπως αναφέρει με το δικό του φλεγματικό στιλ, ένας από τους Fund Manager που «χτίζει» θέση στην Πειραιώς, «όποιοι φοβούνται το σκοτάδι, δε θα βρουν ποτέ το θησαυρό που κρύβεται πάντα στα βάθη της σπηλιάς…»
Όπως προκύπτει από τις συγκλίνουσες απόψεις που εκφράζονται από πλευράς δραστήριων «παικτών», ο έμπειρος CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου είναι σε θέσει να ξαναβγάλει στο… ξέφωτο την τράπεζα. Άλλωστε προς αυτήν την κατεύθυνση συντείνουν οι δρομολογούμενες 7 κινήσεις, ενταγμένες στο πλαίσιο της ακολουθούμενης στρατηγικής για την «επόμενη μέρα».
Πρωτιά στη μείωση των «κόκκινων» δανείων
- Στο ακανθώδες ζήτημα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, η πολιτική του Χρήστου Μεγάλου δίνει συνεχή δείγματα γραφής. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πιο δραστήρια στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς σε ετήσια βάση έχει καταφέρει να περιορίσει τον όγκο των αθετημένων και προβληματικών δανείων κατά 5 δισ. ευρώ.
Μπορεί να μην έχει τύχει ιδιαίτερης προσοχής, αλλά είναι γεγονός ότι η Πειραιώς έχει πετύχει τη μεγαλύτερη μείωση NPEs μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς «έτρεξαν» δύο σημαντικά project πώλησης δανείων. Το «Amoeba» αφορούσε χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις (1,4 δισ. ευρώ) και σηματοδότησε την έναρξη της δευτερογενούς αγοράς NPEs επιχειρηματικών δανείων.
Στη διαδικασία μετείχαν συνολικά 32 διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, με την παραχώρηση του «πακέτου» να κλειδώνει στο 30% της ονομαστικής του αξίας.
Ακολούθησε το «Arctos» που αφορούσε χαρτοφυλάκιο καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (0,4 δισ. ευρώ) και με 30 funds να είναι διεκδικητές.
Πλέον το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην πώληση δύο νέων χαρτοφυλακίων NPEs Το πρώτο χαρτοφυλάκιο (project Nemo) αφορά σε ναυτιλιακά δάνεια αξίας 400 εκατ. ευρώ, ενώ το δεύτερο χαρτοφυλάκιο (project Iris) αφορά σε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (προσωπικά και επαγγελματικά, απαιτήσεις από κάρτες και πολύ μικρές επιχειρήσεις), αξίας 400 εκατ. ευρώ.
Δηλωτικό των πολύπλευρων κινήσεων της Πειραιώς είναι και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με τον εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη.
Επίσης η τράπεζα ως βασικός πιστωτής της MIG βγαίνει ωφελημένη από την εκχώρηση του «Υγεία», αφού αυτό συντελεί στη μείωση του δανεισμού του επιχειρηματικού ομίλου κατά 300 εκατ. ευρώ περίπου.
Οι επιδόσεις της «καλής» τράπεζας και το πλάνο για τα κόστη
- Ο CEO Χρήστος Μεγάλου έχει έγκαιρα παρουσιάσει στην επενδυτική κοινότητα το λειτουργικό «σπάσιμο» των τραπεζικών δραστηριοτήτων σε «καλό» και «κακό» κομμάτι. Μάλιστα η Τράπεζα έχει σημειώσει πρόοδο σε όλες τις ενέργειες που σχετίζονται με την υλοποίηση του σχεδίου της, όπως αυτές αποτυπώνονται στα χρηματοοικονομικά της αποτελέσματα με καθαρά επαναλαμβανόμενα κέρδη για την Core Piraeus Bank στα 206 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2018.
- Η τράπεζα υλοποιεί το νευραλγικής σημασίας στοχευμένο Πλάνο για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του κόστους. Αυτό αναμένεται να προσφέρει εξοικονόμηση 200 δισ. ευρώ έως το 2020. Οπότε και θα ολοκληρωθεί κατά 50% το συγκεκριμένο σχέδιο.
Χρηματοοικονομικό προφίλ και καταθέσεις
- Με σειρά κινήσεων έχει βελτιωθεί το προφίλ χρηματοδότησης της Τράπεζας. Ήδη η Πειραιώς είναι η μία από τις δύο συστημικές τράπεζες (Εθνική η άλλη) που έχουν μηδενίσει την εξάρτηση από τον δαπανηρό ELA. Αυτό, σε συνδυασμό με τη σχέση των «καθαρών» δανείων που έχει πέσει στο 92% των καταθέσεων, διευκολύνει την ισχυρή και θετική συνεισφορά της τράπεζας . στην επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Για το 2018, η Πειραιώς έχει στόχο την παροχή χρηματοδότησης άνω των 3 δις ευρώ , στους πελάτες της στην Ελλάδα, με πορεία ως σήμερα που είναι ευθυγραμμισμένη με αυτήν τη στοχοθεσία.
- Κυρίαρχος είναι ο ρόλος της Πειραιώς και στις καταθέσεις, όπου διατηρεί την πρωτιά στην ελληνική αγορά. Είναι μάλιστα η τράπεζα η οποία, σε απόλυτα νούμερα, έχει ενισχύσει περισσότερο την καταθετική της βάση, μετά από την επιβολή των Capital Controls. Αφού από τα 35,1 δισ. καταθέσεις που είχε τον Ιούνιο του 2015, έφτασε να έχει 41,9 δισ. ευρώ καταθετικά υπόλοιπα στην Ελλάδα, τον εφετινό Ιούνιο. Με τον εμπλουτισμό της κατά 6,8 δισ. ευρώ, η Πειραιώς πήρε το… 33,2% των συνολικών καταθέσεων που επέστρεψαν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες… Δείγμα εμφανές της εμπιστοσύνης των καταθετών.
Με τα περισσότερα «πράσινα» δάνεια
- Καθώς η Πειραιώς είναι η τράπεζα με τις περισσότερες χορηγήσεις στην Ελλάδα, είναι αυτή που έχει και τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια. Για τα 17,1 δισ. ευρώ των NPL η τράπεζα έχει πάρει προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 81,3% της ονομαστικής αξίας τους. Συνολικά τα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) ανέρχονται σε 28,5 δισ. ευρώ για τα οποία έχουν σχηματιστεί προβλέψεις στο 48,7% της αξίας τους. Πέραν όμως των προβληματικών η τράπεζα έχει 34,1 δισ. «πράσινα» δάνεια στη Ελλάδα. Τα περισσότερα από κάθε άλλη συστημική, αφού τα «πράσινα» δάνεια των άλλων τραπεζών κινούνται ανάμεσα στα 22 και τα 23 δισ. ευρώ. Η παράμετρος αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς από τα κανονικά εξυπηρετούμενα δάνεια προέρχονται έσοδα από τόκους, με την Πειραιώς να πρωτοστατεί.
Περιμένοντας τη λύση που θα απελευθερώσει δυνάμεις
- Η τράπεζα έχει υλοποιήσει ακόμη στο ακέραιο την απεμπλοκή της από το δίκτυο στο εξωτερικό και απομένει πλέον το πολυσυζητημένο ζήτημα της ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης, μέσω της άντλησης 500 εκατ. ευρώ. Όπως προβλέπει το συμφωνηθέν σχέδιο της τράπεζας με τον εποπτικό μηχανισμό του SSM. Tο συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχει αυστηρά περιχαρακωμένο χρονικό διάστημα (μέχρι τα τέλη της εφετινής χρονιάς) αλλά διαθέτει ευελιξία ως προς την εκπλήρωσή του, το 2019. Ο Χρήστος Μεγάλου κινείται πολύπλευρα με στόχο να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα, που πιστεύεται ότι θα απελευθερώσει δυνάμεις για την τράπεζα. Σε αυτό άλλωστε ποντάρουν και τα Funds που αγοράζουν μετοχές, πιστεύοντας ότι θα αναδειχθούν υπεραξίες…