ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λεφτά υπάρχουν… Ειδικά αν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τα αναπτυξιακά σχέδια των επιχειρήσεων και συνάμα να διασφαλίσουν πολύ καλύτερες τοκοφόρες αποδόσεις, σε σύγκριση με τα ισχνά επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων. Αυτή είναι σε αδρές γραμμές η εικόνα που σχηματίζεται από τις μέχρι τώρα έξι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, ελληνικού δικαίου, που είναι διαπραγματεύσιμα στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου της Αθήνας. Εκδόσεις οι οποίες έχει αποδειχθεί με τον πλέον παραστατικό τρόπο ότι λειτουργούν σαν πανίσχυρος μαγνήτης για το «κοιμώμενο χρήμα» των Ελλήνων. Δηλαδή για τα αποταμιευτικά κεφάλαια, που είτε βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε είναι «παρκαρισμένα» σε κάθε είδους ατομικές κρυψώνες, είτε έχουν μετακινηθεί στο εξωτερικό και αναζητούν ευκαιρίες επαναπατρισμού.
Για όλα τα νέα εταιρικά ομόλογα τα ζητηθέντα κεφάλαια ανέρχονται σε 770 εκατ. ευρώ. Όμως τα λεφτά που έβαλαν συνολικά «στο τραπέζι» οι επενδυτές αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ… Με την προσφορά να διαμορφώνεται σε υπερδιπλάσια επίπεδα.
Ο Γιώργος Περιστέρης, με το τωρινό 7ετές ομόλογο της ΓΕΚ-Τέρνα άντλησε 120 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική προσφορά έφτασε στα 249,2 εκατ. ευρώ. Το αμέσως προηγούμενο «πράσινο» ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακής, 5ετούς διάρκειας, ήταν ύψους 60 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές που συγκέντρωσε να ανέρχονται σε 154,4 εκατ. ευρώ.
Πέραν τούτων, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σήκωσε από την αγορά 300 εκατ. ευρώ, με τη συνολική προσφορά για το 5ετές εταιρικό ομόλογο του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου να εκτινάσσεται στα 740,8 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ, που είναι ο αδιαφιλονίκητος γίγαντας στην αγορά των τυχερών παιγνίων, άντλησε με το δικό του 5ετές ομόλογο 200 εκατ. ευρώ, έχοντας λάβει προσφορές για 421,2 εκατ. ευρώ.
Ο Πάνος Γερμανός, με την πενταετή ομολογιακή έκδοση της Sunlight, έλαβε 50 εκατ. ευρώ επενδυτικά κεφάλαια, με το ύψος των προσφορών να φτάνει στα 124,4 εκατ. ευρώ.
Ο Βασίλης Φουρλής ήταν ο πρώτος που άνοιξε τη νέα αγορά των εταιρικών ομολόγων, τον Οκτώβριο του 2016. Τότε, η Ηousemarket, θυγατρική του επιχειρηματικού ομίλου, άντλησε 40 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές για το συγκεκριμένο 5ετές ομόλογο ήταν 50,2 εκατ. ευρώ.
Και για τα έξι αυτά εταιρικά ομόλογα, οι τοποθετήσεις που έγιναν από τους ιδιώτες Έλληνες επενδυτές-αποταμιευτές ανέρχονται σε 415 εκατ. ευρώ. Ένα σεβαστό τμήμα των οποίων βγήκε από τα «στρώματα», είτε ήρθε από το εξωτερικό. Στη δεύτερη περίπτωση τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν σε εταιρικά ομόλογα, έφυγαν κατά κύριο λόγο από αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, στα οποία είχαν καταφύγει στα χρόνια της κρίσης, για να προστατευτούν από το ελληνικό ρίσκο. Εκτός από τους ιδιώτες, περί τα 70 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν από τους αναδόχους των εκδόσεων(τράπεζες και χρηματιστηριακές), ενώ τα υπόλοιπα 285 εκατ. ευρώ, καλύφθηκαν από τους λεγόμενους ειδικούς επενδυτές. Δηλαδή τα αμοιβαία κεφάλαια, τις εταιρίες επενδύσεων, τις ασφαλιστικές, τις χρηματιστηριακές, τα ταμεία, αλλά και τις επιχειρήσεις που αξιοποίησαν τα διαθέσιμά τους.
Τα προσφερόμενα επιτόκια των εταιρικών ομολόγων, άσκησαν και ασκούν σημαντικό ενδιαφέρον για όσους αναζητούν καλύτερες αποδόσεις, σε εκλογικευμένου ρίσκου τοποθετήσεις. Ακόμη και για μικρότερα αποταμιευτικά κεφάλαια, καθώς μπορεί να αποκτήσει κάποιος ομόλογα με 1000 ευρώ, ως ελάχιστη τοποθέτηση.
Το τελευταίο ομόλογο της ΓΕΚ-Τέρνα έχει ετήσιο επιτόκιο 3,95%, ενώ στις προσεχείς μέρες θα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη χρηματιστηριακή αγορά. Εκεί δηλαδή όπου ήδη διαπραγματεύονται οι πέντε προηγούμενες εκδόσεις. Η συναλλακτική δραστηριότητα των οποίων χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, έχοντας περιθώρια βελτίωσης.
‘Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα πέντε ομόλογα της κύριας αγοράς έχουν 637.680 ευρώ ,ως μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς. Οι συναλλαγές αυτές αντιστοιχούν στο 1% περίπου, στο μέσο ημερήσιο τζίρο όλων των μετοχών.
Λόγω του ότι το εταιρικό ομόλογο του Μυτιληναίου είναι η μεγαλύτερη έκδοση, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του κατέχει τα σκήπτρα. Ανερχόμενη στα 264.716 ευρώ. Πλέον η ετησιοποιημένη απόδοση του ομολόγου είναι στα 2,863% έναντι του 3,10% της έκδοσης. Αυτό συμβαίνει γιατί η τιμή του ομολόγου έχει βρεθεί πάνω από την ονομαστική του αξία.
Δεύτερο σε συναλλαγές είναι το ομόλογο του ΟΠΑΠ, με τη μέση ημερήσια αξία τους να είναι στα 157.463 ευρώ. Το ομόλογο εκδόθηκε με επιτόκιο 3,5% και τώρα η απόδοσή του είναι στο 2,73%.
Στην Τέρνα Ενεργειακή οι συναλλαγές που κάνει το ομόλογο είναι 92.815 ευρώ κατά μέσο όρο. Το επιτόκιο της έκδοσης είναι στο 3,85%, ενώ η απόδοση μέχρι τη λήξη του έχει ανάβει στο 3,928%. Χθες οι συναλλαγές στο συγκεκριμένο ομόλογο εκτινάχτηκαν πάνω από τα 208.000 ευρώ, με την τιμή του να υποχωρεί κάτω από την ονομαστική αξία. Προϋπόθεση ελκυστική για τους αγοραστές του τίτλου, αφού πετυχαίνουν υψηλότερες αποδόσεις.
Στο ομόλογο της Sunlight, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών είναι 71.453 ευρώ. Η ετησιοποιημένη απόδοση είναι στο 3,502%, έναντι του 4,25% που είναι το επιτόκιο της έκδοσης.
Το ομόλογο της Housemarket κάνει ημερήσιες συναλλαγές 51.233 ευρώ. Έχει εκδοθεί με επιτόκιο 5%, αλλά τώρα η ετησιοποιημένη απόδοση είναι στο 3,432%.
Στη χρηματιστηριακή αγορά μπορεί κάποιος να ρευστοποιήσει ομόλογα ή να αγοράσει, ενώ σε ό,τι αφορά τα αποδιδόμενα επιτόκια αυτά βαρύνονται με φόρο 15%. Όσο και των καταθέσεων.