Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κεφαλαιοποιήσει την ευχάριστη όσο και απροσδόκητη εξέλιξη της επιστροφής των Μητρετώδη και Κούκλατζη, αποδίδοντάς την στη διπλωματική δεινότητα και στις συντονισμένες κινήσεις του τριγώνου Μέγαρο Μαξίμου – υπουργείο Εξωτερικών – υπουργείο Άμυνας, η αλήθεια είναι ότι η κίνηση της Τουρκίας απορρέει από τη γεωπολιτική στρατηγική που ακολουθεί ο Ερντογάν στο πλαίσιο των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται, λόγω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αποδεικνύει ότι η κράτησή τους στην Τουρκία, όπως και η κράτηση όλων των Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών στη γειτονική χώρα, σε πολλούς από τους οποίους αποδίδεται η κατηγορία της συνεργασίας με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, είναι -εκτός των άλλων- ένα όπλο στα χέρια του Ερντογάν για άσκηση πιέσεων.

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, η πρώτη κίνηση του Ερντογάν ήταν η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνταν όλο αυτό το διάστημα χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κάποια κατηγορία, μια υπόθεση που καταπατά ευθέως το Διεθνές Δίκαιο. Με δύο λόγια, την ώρα που η τουρκική οικονομία καταρρέει, αν ο Ερντογάν δεν έκανε άμεσα μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στη Δύση, οι συνέπειες θα ήταν άγνωστες.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι ένα πρόβλημα λιγότερο για τον Ερντογάν, ο οποίος προφανώς έκρινε ότι δεν έχει να κερδίσει κάτι επιπλέον από την περαιτέρω κράτησή τους.

Ο αιφνιδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επαναλάμβανε τα περί ομηρείας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στην προσπάθειά του τότε να αλλάξει την ατζέντα από το θέμα της φονικής πυρκαγιάς, που διέσυρε την κυβέρνηση.

Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης στον ΑΝΤ1, ο ίδιος εκτιμούσε ότι ο χρόνος απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών θα ήταν μακρύτερος από τον πραγματικό. «Ήταν επιλογή του Ερντογάν για τις σχέσεις που θέλει να έχει με την Ελλάδα και την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η θετική εξέλιξη της απελευθέρωσης δεν έχει σχέση με τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς, που μπορεί μεν να είχε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, ωστόσο αυτές δεν είχαν αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν ειδικοί στις διεθνείς σχέσεις.

Για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, πάντως, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον, για την απελευθέρωση του οποίου οι ΗΠΑ ασκούν τεράστιες πιέσεις. Ωστόσο, η αποφυλάκισή του αυτή τη στιγμή θα ήταν μια στρατηγική ήττα για τον Ερντογάν, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις και σε αυτό το «αγκάθι» το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επικοινωνιακή ρελάνς επιχειρεί το Μαξίμου: «Έτσι φτάσαμε στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών…»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπ. Εξωτερικών για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτών: «Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού και του ΥΠΕΞ απέδωσαν»