Έντονη οσμή χρηματιστηριακής σπέκουλας αναδύεται μέσα από την «ενορχηστρωμένη» άνοδο των τιμών των μετοχών της MIG, καθώς επίσης και από τα μυθοπλαστικά σενάρια που υποδαυλίζουν το ξέφρενο ράλι στο «χαρτί» του «Υγεία». Για το οποίο μάλιστα η έρπουσα φημολογία λέει ότι δήθεν επίκειται Δημόσια Πρόταση από το CVC Capital στην τιμή του 1,15 ευρώ ανά μετοχή… Δηλαδή 22,3% ψηλότερα από το σημείο όπου βρίσκεται τώρα η μετοχή του εισηγμένου ιδιωτικού θεραπευτηρίου, η οποία έχει ήδη ενισχυθεί κατά 303,4% το τελευταίο 12μηνο…

Ταυτόχρονα, στη μητρική ΜIG γίνονται «πράγματα και θαύματα» σε ότι αφορά τη χρηματιστηριακή της συμπεριφορά. Eιδικά από τη στιγμή κατά την οποία άλλαξε χέρια το «πακέτο» του 9,94% της εισηγμένης, που από το χαρτοφυλάκιο του κρατικού Fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατέληξε σχεδόν ολόκληρο στον μυστηριώδη Γερμανό επενδυτή Γιόχεν Μίλλερ.

Άλμα 46,8%

Έκτοτε, στο τρίμηνο που έχει παρέλθει, η μετοχή της MIG έχει κάνει ανοδικό άλμα 46,8%… Και σε αυτήν την περίπτωση τα σενάρια περί άμεσης πώλησης κάνουν το γύρο της αγοράς, συντηρώντας το εν γένει θερμό κλίμα.

Με το όνομα του του πολυσυζητημένου κατά το παρελθόν Θόδωρου Τζώρτζη (από την εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα ΑΛΚΟ) να φέρεται ότι εμπλέκεται στις μετοχικές διεργασίες, χωρίς όμως από την πλευρά του να έχει δημοσιοποιηθεί το παραμικρό.

Το περίεργο είναι ότι όλα τούτα, φαίνεται να γίνονται ερήμην του καθοριστικού ρόλου που έχει για τις εξελίξεις η τράπεζα Πειραιώς, η οποία ως ο ισχυρότερος πιστωτής του ομίλου της MIG ελέγχει τώρα το 31,2% των μετοχών.

Δυνητικά όμως το ποσοστό της μπορεί να κινηθεί στα επίπεδα του 75%, μέσω της άσκησης του δικαιώματος μετατροπής (σε μετοχές) του μεγάλου ομολογιακού δανείου που έχει χορηγήσει.

Η θέση της τράπεζας έχει καταλυτική σημασία και για τις θυγατρικές της MIG, στις οποίες συγκαταλέγεται το «Υγεία», με το ποσοστό ελέγχου από τον όμιλο να ανέρχεται στο 70,38%.

1,2 δισ. ευρώ ετησίως 

Δε χωρά αμφιβολία ότι με αμιγείς επιχειρηματικούς όρους ο τομέας της ιδιωτικής υγείας έχει αυξημένο ενδιαφέρον, λόγω των δρομολογούμενων ανακατατάξεων, μέσω των κινήσεων συγκέντρωσης της συγκεκριμένης αγοράς.

Της οποίας η συνολική «πίτα» των εσόδων υπολογίζεται στα 1,2 δισ. ετησίως. Ενδιαφέρον βεβαίως ενσωματώνει και η MIG, είτε ως όμιλος, είτε με τα μεμονωμένα, επιπρόσθετα «ασημικά» της, στην ακτοπλοΐα, τα τρόφιμα και την πληροφορική.

Η χρηματιστηριακή άνοδος των αποτιμήσεων, μπορεί εξ αντανακλάσεως να ωφελεί και την τράπεζα Πειραιώς, η οποία όμως επι του παρόντος δεν έχει αποφασίσει για τις κινήσεις της, στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης της δανειακής της έκθεσης.

Τι προεξοφλούν; 

Με αυτά τα δεδομένα το ερώτημα που προκύπτει είναι εύγλωττο: Οι «παίκτες» που δίνουν ανοδικό αέρα στις μετοχές του «Υγεία» και της MIG προεξοφλούν μόνο τα μελλούμενα, ή έχουν στήσει ένα γαϊτανάκι προσδοκιών, με συνέπεια να μείνουν κάποιοι με το «μουτζούρη» στο χέρι;

Από τη δική της πλευρά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει μείνει με σταυρωμένα χέρια. Ζητάει από τις εμπλεκόμενες εταιρίες να δώσουν απαντήσεις επι των ερωτημάτων που τους απευθύνει.

Σήμερα μάλιστα αναμένεται άλλη μια απάντηση από τη MIG, σχετικά με τα όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας περί επερχόμενων γεγονότων.

Πέραν τούτων και κατά πάγια πρακτική, οι εποπτικές αρχές της Κεφαλαιαγοράς ελέγχουν όλες τις συναλλαγές που μπορεί, βάση συγκεκριμένων κανόνων, να υποκρύπτουν χειραγώγηση των τιμών.

Τουλάχιστον επισήμως και μέχρι τώρα, δεν έχει αναφερθεί κάτι επ αυτών, που να είναι επιλήψιμο.

Ειδικά σε ότι αφορά το «Υγεία» υπάρχει μια σειρά φημολογούμενων κινήσεων, που είτε είναι εκτός πραγματικότητας, είτε δεν υπακούουν στην ορθόδοξη επιχειρηματική και χρηματιστηριακή λογική. Ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης που είναι όμως σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά τα πραγματικά δεδομένα, λένε ότι δεν υφίσταται ζήτημα υποβολής Δημόσιας Πρότασης από το cvc capital.

Το οποίο μετά από τις εξαγορές του «Μετροπόλιταν» και του «Ιασώ General» έχει καταστεί μια εξαιρετικά υπολογίσιμη δύναμη για την «επόμενη μέρα» στο χώρο της ιδιωτικής υγείας. Τα ενδιαφέρον για το «Υγεία» μπορεί να υπάρχει ως γενικότερη στρατηγική.

Αυτό όμως είναι άλλο και εντελώς διαφορετικό από τα σενάρια περι της άμεσης Δημόσιας Πρότασης. Άλλωστε τέτοιου είδους κινήσεις από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, δεν προαναγγέλλονται και μάλιστα με συγκεκριμένο ύψος τιμήματος, που είναι εμφανές ότι δημιουργεί αίσθηση στην αγορά.

Σπέκουλα με πρόταση από την πλευρά Αποστολόπουλου 

Τα εξόχως περίεργο είναι ότι οι φημολογίες λένε ακόμη ότι μετά από την προσφορά του CVC Capital, θα απαντήσει η πλευρά του Γιώργου Αποστολόπουλου ( του Ιατρικού Αθηνών), με νέα πρόταση στο 1,30 ευρώ ανά μετοχή του «Υγεία»….

Τον περασμένο Νοέμβριο η πρόταση Αποστολόπουλου για τις μειοψηφίες του εισηγμένου θεραπευτηρίου έγινε στο 0,45 ευρώ ανά μετοχή. Με αυτήν την προσφορά η αποτίμηση του «Υγεία» οριζόταν στα 137,6 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση δεν είχε αντίκρισμα, ενώ η MIG που την απέρριψε, ανέφερε ότι από τη μελέτη χρηματοοικονομικού συμβούλου, η εύλογη αξία της μετοχής είναι από τα 0,54-0,78 ευρώ.

Σήμερα η τιμή έχει φτάσει στο 0,94 ευρώ, με τη συνολική αποτίμηση του «Yγεία» να είναι στα 287,4 εκατ. ευρώ.

Αν υποτεθεί ότι θα υπάρξουν προσφορές μέχρι το 1,3 ευρώ, τότε η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης θα ανέβει στα 397,5 εκατ. ευρώ.

Με τα δάνεια του «Υγεία» να ανέρχονται σε 155,9 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά του κέρδη (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) να υπολογίζονται εφέτος στα 32 με 35 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση. Είναι άγνωστο αν όντως η πλευρά Αποστολόπουλου (που τώρα κατέχει το 5,18%) είναι διατεθειμένη να πράξει κάτι τέτοιο.

Πέραν αυτών είναι χαρακτηριστικό ότι από τον περασμένο Νοέμβριο και μέχρι τώρα έχει αλλάξει χέρια στο χρηματιστήριο το… 13,5% του «Υγεία». Κάτι που ισοδυναμεί με το…45,6% της ελεύθερης διασποράς. Ένα μεγάλο ποσοστό της οποίας οφείλεται καταφανώς σε ενδοσυνεδριακές αγοραπωλησίες διαφόρων «παικτών.»

Σε ό,τι αφορά τη MIG, προφανώς η εκχώρηση του ποσοστού των Αράβων αποδείχθηκε λάθος, γιατί έχασαν τη μεγάλη άνοδο της μετοχής…

Αντίθετα ο επενδυτής Μίλλερ ή οι όποιοι άλλοι μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτόν, έκαναν διάνα καθώς μετρούν υπεραξίες 46,8% σχεδόν με το «καλημέρα». Βέβαια όπως ανακοινώθηκε, το Fund των Εμιράτων μηδένισε τη συμμετοχή του, που ήταν 93,4 εκατ. μετοχές της MIG.

Όμως, όπως επίσης ανακοινώθηκε, ο μυστηριώδης Γερμανός επενδυτής απέκτησε στα τέλη της περσινής χρονιάς, 90,75 εκατ. μετοχές. Οι υπόλοιπες είναι άγνωστο πού πήγαν. Σήμερα, δημοσιοποιήθηκε στο χρηματιστήριο ότι από το πακέτο του Γιόχεν Μίλλερ πουλήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι και σε αυτόν έμεινε το 4,54%. Χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποιος είναι ο νέος αγοραστής. Δεν είναι άλλωστε ο μόνος γρίφος, σε όλο τούτο το παράξενο σκηνικό….

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: MIG: Στερούνται βάσεως τα αναφερόμενα σε τιμές δημοσιεύματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι θα συμβεί σήμερα στην MIG και ο περίεργος διαγωνισμός της Διεύθυνσης Τελωνείων