Δρεπανηφόρο άρμα, που «θερίζει» ακατάπαυστα τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις, έχει γίνει η… δεκαετής κρίση που μαστίζει τη χώρα, με επακόλουθο τη ραγδαία απομείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Κυρίως από την πλευρά του ελληνικού στοιχείου, η δυναμική του οποίου περιορίζεται ολοένα και περισσότερο.

Αν και από την αρχή της εφετινής, εκλογικής χρονιάς, ο «ναός του χρήματος» εμφανίζει ισχυρές τάσεις ανάκαμψης, κατατάσσοντας την ελληνική αγορά στις πλέον κερδοφόρες του κόσμου, εν τούτοις το χρηματιστηριακό «ταμπλό» δεν έχει πάψει να φυλλορροεί. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού προστίθενται συνεχώς και νέοι κρίκοι στην μακρά αλυσίδα των εταιρειών που «σβήνουν» από τον «χάρτη» των εισηγμένων.

Προχθές, πέρασαν την πόρτα της εξόδου από το χρηματιστήριο άλλες τρεις εταιρείες (Υγεία, Ντρουκφάρμπεν, Nexans). Ανεβάζοντας σε… 124 το συνολικό αριθμό των εταιρειών που έπαψαν να είναι εισηγμένες στο χρονικό διάστημα από το 2009 μέχρι και σήμερα. Είτε γιατί χρεοκόπησαν είτε γιατί απορροφήθηκαν και εντάχθηκαν σε άλλους επιχειρηματικούς ομίλους είτε γιατί ενεργοποιήθηκαν δημόσιες προτάσεις, που οδήγησαν στην έξοδο από την αγορά.

Το ουσιώδες είναι ότι στο ξεκίνημα της εξοντωτικής κρίσης υπήρχαν 299 εισηγμένες, ενώ τώρα ο αριθμός τους έχει περιοριστεί στις 186, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι μόλις 11 νέες εισαγωγές. Στοιχεία τα οποία πιστοποιούν ότι στην πορεία των χρόνων, η αποψίλωση των εισηγμένων επιχειρήσεων «τρέχει» με ρυθμό της τάξεως του 42% περίπου. Μάλιστα για σχεδόν 12 εταιρείες που ακολουθούν το δρόμο της μεγάλης φυγής, αντιστοιχεί μόνο μία εισαγωγή. Καταδεικνύοντας ότι το χρηματιστήριο αδυνατεί να προσελκύσει νέες επιχειρήσεις, με συνέπεια να γίνεται ολοένα και πιο ρηχή αγορά.

Το μεγάλο «άδειασμα» των Ελλήνων

Πέραν των εταιρειών, στην πόρτα εξόδου από τον «ναό του χρήματος» συνωστίζονται και οι ιδιώτες Έλληνες επενδυτές. Οι ενεργές ηλεκτρονικές «μερίδες» των οποίων έχουν μειωθεί κατά… 353.739 σε ορίζοντα 10ετίας.

Στο ξεκίνημα του 2009 οι Έλληνες ιδιώτες είχαν 926.374 «μερίδες» με μετοχές, ενώ τώρα ο αριθμός τους έχει πέσει στις 572.635, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Φεβρουαρίου.

Το «άδειασμα» της αγοράς από το ελληνικό στοιχείο είναι απόρροια της φυγής των εταιρειών, ενώ εξόχως αρνητική επίδραση είχαν και οι διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, που συνοδεύτηκαν από μεγάλα reverse split των μετοχών τους.

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αριθμητική παρουσία των εταιρειών στο χρηματιστήριο, οι εξελίξεις για το άμεσο μέλλον δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές. Και τούτο γιατί επίκειται η έξοδος των «Μινωικών Γραμμών», ενώ λόγω των Δημόσιων προτάσεων που «τρέχουν» πρόκειται να φύγουν από την αγορά οι «Κανάκης», «Σφακιανάκης» και «Κρητών Άρτος».

Σε αυτές τις 4 αποχωρήσεις θα προστεθούν η Grivalia και η «Άνεμος» που είναι σε διαδικασία απορρόφησης από τη Eurobank και την «Ελλάκτωρ» αντίστοιχα, ενώ η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για τον «Νηρέα» και τη «Σελόντα», όπως επίσης και για την «Περσεύς».

Πέραν τούτων, ζήτημα τίθεται και για άλλες 14 εταιρείες, οι οποίες ναι μεν συμπεριλαμβάνονται στις εισηγμένες, αλλά έχουν τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Πρόκειται για τις «Τηλέτυπος», «Πήγασος», «Βωβός», «Άλφα Γκρίσιν», Folli Follie, Axon, Euromedica, «Nεώριο», «Χατζηκρανιώτη», ΝΕΛ, «Ναυτεμπορική», «Μπουτάρης», «Κεραμεία Αλατίνη» και «Γουρομπρόκερς». Είναι πασιφανές, ότι για τις περισσότερες από αυτές τις εταιρείες, το μόνο που απομένει είναι η διαγραφή τους από το χρηματιστήριο, αφού έχει ήδη επέλθει ο επιχειρηματικός τους θάνατος.

Έχει απομείνει το… μισό χρηματιστήριο

Ως εκ τούτου και στο εγγύς μέλλον, ο αριθμός των εταιρειών που θα έχουν «σβήσει» από την αγορά αναμένεται να ανέβει από τις 124 αγγίξει τα επίπεδα των 150. Με άλλα λόγια, το χρηματιστήριο της Αθήνας θα έχει γίνει περίπου το… μισό ,σε αριθμό εισηγμένων επιχειρήσεων, μέσα σε μια δεκαετία.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η Coca Cola και η Βιοχάλκο, παρά το γεγονός ότι έφυγαν εκτός Ελλάδος, εξακολουθούν να μετράνε φυσικά και ως εισηγμένες στην ελληνική αγορά, όπου και συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο (παράλληλης) διαπραγμάτευσης.

Ανάμεσα στις εταιρείες που βγήκαν εκτός «ταμπλό» επειδή χρεοκόπησαν συγκαταλέγονται η Αlapis, η «Ελεύθερη Τηλεόραση- Alter», η «Κλωνατέξ», η «Καρδασιλάρης», ο ΔΟΛ, η «Εικόνα- Ήχος», η «Αλυσίδα», η «Τεγόπουλος», η «Τεγόπουλος» κ.α.

Οι διαγραφές λόγω απορροφήσεων αφορούν, μεταξύ άλλων, την Μέτκα, τα ΚΑΕ, τη Vivartia, την «Ελβάλ», τη «Σωληνουργεία Κορίνθου», ενώ από την άλλη πλευρά από τις ηχηρότερες αποχωρήσεις των τελευταίων ετών, ήταν αυτές της τράπεζας Κύπρου, της Κleemann, αλλά και της «Κορρές».

Στην αντίπερα όχθη, στις νέες εισαγωγές συγκαταλέγονται η Cenergy, o AΔΜΗΕ, η «Άνεμος», η «Πανγαία», όπως επίσης και 4 εταιρείες της εναλλακτικής αγοράς.

Από τα ψηλά στα χαμηλά

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε το 2009 από τις 1.786,51 μονάδες έχοντας απολέσει όμως το… 65,5% της αξίας του στη διάρκεια του «μαύρου» 2008. Σήμερα ο βασικός Δείκτης του χρηματιστηρίου είναι 58% χαμηλότερα, ενώ η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών από τα 69 δις έχει υποχωρήσει τώρα στα επίπεδα των 52,5 δισ. ευρώ. Όσο για τη μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών από τα 317 εκατ. ευρώ, κινείται τώρα με ρυθμούς των περίπου 49 εκατ. ευρώ ανά ημέρα.

Στο ξεκίνημα της κρίσης, η χρηματιστηριακή αξία όλων των εταιρειών αντιστοιχούσε στο 29,8% του ΑΕΠ του 2009, ενώ τώρα η συγκριτική τους σχέση είναι στο 27,6%.

 Προ δεκαετίας οι Έλληνες κατείχαν το 51,1% της συνολικής αξίας των μετοχών, ενώ τώρα το ποσοστό συμμετοχής τους έχει καταπέσει στο 36,1%. Αντίθετα η συμμετοχή των ξένων έχει ανέβει από το 48,9% στο 63,9%…

Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες Έλληνες επενδυτές, ενώ προ δεκαετίας κατείχαν μερίδιο 31,4% στις αγοραπωλησίες μετοχών, τώρα η «εμβέλειά» τους έχει μειωθεί στο 20,7%.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΣΒΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι θεωρίες συνωμοσίας, ο δισταγμός του fund, ο Λιακουνάκος και τι θα κρίνει το deal εξαγοράς του «Ιασώ»