Αισιόδοξη για τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών εν όψει των stress tests εμφανίζεται σε ανάλυσή της η HSBC, παρά το γεγονός ότι οι παραδοχές της EBA είναι πιο αυστηρές από αυτές των stress tests του 2015.
Όπως εξηγεί στην ανάλυσή της η HSBC, η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε εκείνα τα stress tests και στα επικείμενα stress tests είναι ότι αυτή τη φορά τα οικονομικά δεδομένα είναι πιο φυσιολογικά και με θετικές προοπτικές στο βασικό σενάριο, και χειροτερεύουν δραματικά στο δυσμενές σενάριο, ενώ το 2015 ακόμα και το βασικό σενάριο ήταν ένα κακό σενάριο, ενώ το δυσμενές ήταν απλά χειρότερο.
Με άλλα λόγια, για να κρίνουμε αν πρέπει οι παραδοχές της EBA να αποτελέσουν πηγή ανησυχίας για τον τραπεζικό κλάδο, θα πρέπει να δούμε πόσο απέχει το βασικό σενάριο από το δυσμενές. Και εν προκειμένω, τα δεδομένα δείχνουν σαφή βελτίωση συγκριτικά με το 2015, γεγονός που γεννά προσδοκίες ότι οι τράπεζες θα ανταπεξέλθουν στα stress tests με επιτυχία.
Συγκρίνοντας τα εκτιμώμενα επίπεδα του 2017 υπό το δυσμενές σενάριο του 2015 και τα αποτελέσματα που απορρέουν για το 2020 με το δυσμενές σενάριο του 2018, η HSBC διαπιστώνει πως το ΑΕΠ προκύπτει υψηλότερο κατά 4,3%, η ανεργία χαμηλότερη κατά 8,4%, ο πληθωρισμός χαμηλότερος κατά 1,6%, οι τιμές οικιστικών ακινήτων χαμηλότερες κατά 1% και οι τιμές επαγγελματικών ακινήτων χαμηλότερες κατά 9,2%. Όπως είναι εμφανές, ο μόνος δυνητικός κίνδυνος φαίνεται να είναι οι τιμές των ακινήτων, αν και η σχετική σημασία των συγκεκριμένων collateral δεν επαρκεί για να συνιστά απειλή για τον τραπεζικό κλάδο.
Συγκρίνοντας τις εκτιμήσεις του stress test του 2015 με τα νέα σενάρια του 2018, η HSBC επισημαίνει πως οι τιμές επαγγελματικών ακινήτων καταλήγουν 9,2% χαμηλότερα στο τέλος του δυσμενούς σεναρίου όταν ενσωματωθούν οι πραγματικές κινήσεις στις τιμές από το 2015 έως το 2018. Αν υποτεθεί ότι όλα τα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έχουν ενέχυρα σε επαγγελματικά ακίνητα, η συνολική σταδιακή επίδραση από τις χαμηλότερες τιμές μπορεί να είναι 133 μονάδες βάσης στο κεφάλαιο. Με βάση τα στοιχεία γ’ τριμήνου, κάτι το οποίο η HSBC κρίνει ως μη σημαντικό, ενώ αναμένει ότι εν μέρει η όποια επίδραση θα αντισταθμιστεί από το χαμηλότερο σχηματισμό προβληματικού ενεργητικού, ως αποτέλεσμα της υψηλότερης ανάπτυξης και της χαμηλότερης ανεργίας.
Με αυτά τα δεδομένα, η HSBC εκτιμά ότι επιβεβαιώνονται οι παλαιότερες εκτιμήσεις της ότι οι τράπεζες θα ξεπεράσουν τον κάβο και εκφράζει την πεποίθηση ότι «οι ανακοινώσεις ενισχύουν τη θετική στάση μας για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η πιθανότητα αρνητικού αποτελέσματος από την άσκηση μειώνεται».
Σημειώνεται ότι η HSBC διατηρεί σύσταση «buy» και για τις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών, με τις τιμές-στόχους ως εξής:
* Alpha Bank ΑΛΦΑ +4,33% 2,7 ευρώ (άνοδο 42,1%)
* Eurobank 1 ευρώ (άνοδο 19%)
* Εθνική Τράπεζα 0,38 ευρώ (άνοδος 15,2)
* Πειραιώς 4 ευρώ (άνοδος 17,3%)