ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα σε άρθρο της με τίτλο «Ελλάδα και Τουρκία εξοπλίζονται», «οι υπέρογκες αμυντικές δαπάνες ήταν ένα από τα αίτια της κρίσης χρέους». Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι «από τη δεκαετία του 1970 οι δυο εχθρικά διακείμενες χώρες επιδόθηκαν σε έναν ανταγωνισμό αγοράς αμυντικού εξοπλισμού που απέβη καταστροφικός για την Ελλάδα. Κατά διαστήματα η Αθήνα δαπανούσε σχεδόν το 6% του ΑΕΠ της για το στρατό, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ πλην των ΗΠΑ. Οι εξοπλιστικές δαπάνες χρηματοδοτούνταν με νέα δάνεια».
Η Handelsblatt τονίζει ότι «υπό το βάρος της κρίσης η Αθήνα αναγκάστηκε να κόψει σχεδόν στο μισό τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Οι ένοπλες δυνάμεις μειώθηκαν από 128.000 σε 106.000 στρατιώτες. Ενώ το 2009 η Αθήνα δαπανούσε εννέα δις δολάρια για το στρατό, πέρσι ήταν μόλις 4,7 δις. Ο αριθμός αντιστοιχεί όμως στο 2,36% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ δεν ξεπερνά το 1,46%. Η Τουρκία ξόδεψε μεν 12,1 δις δολάρια, ωστόσο ο αριθμός αντιστοιχεί μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ».
Για να καταλήξει η οικονομική εφημερίδα: «Οι αριθμοί καταδεικνύουν πόσο άνισος είναι αυτός ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ των δυο χωρών αλλά και ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να τον κερδίσει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιλντιρίμ: Γιατί ο Τσίπρας μιλά για τους Έλληνες στρατιωτικούς και όχι για τους «8»;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- State Department: Υποκριτική η στάση της Ρωσίας – Ανεύθυνη η ρητορική της
- Ντόναλντ Τραμπ: Προς αναβολή η καταδίκη του για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς
- Νετανιάχου: 5 εκατ. δολάρια σε όποιον από τη Λωρίδα της Γάζας παραδώσει όμηρο στο Ισραήλ
- Tiffany Studios: Το βιτρό των 12,5 εκατ. δολαρίων έσπασε το ρεκόρ δημοπρασίας για 2η φορά