Επικίνδυνες διαστάσεις που θυμίζουν “βεντέτα” λαμβάνει η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους δικαστές, μετά και τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε τη (δεύτερη) νομοθετική ρύθμιση για το “πόθεν έσχες”, αφήνοντας στον αέρα την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, όχι μόνο για τους δικαστικούς, αλλά και για όλους τους υπόχρεους.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά “αλυσίδα” δικαστικών αποφάσεων στις οποίες η κυβέρνηση αντιδρά με έντονο τρόπο, πυροδοτώντας μία νέα κόντρα με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ήδη από το πρωί έχουν ξεκινήσει στο Μαξίμου οι συσκέψεις για το πώς θα διαχειριστεί το θέμα αυτό η κυβέρνηση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κατατεθεί και νέα νομοθετική ρύθμιση, η τρίτη κατά σειρά, από την οποία δεν θα λείπει όμως η επίμαχη πρόβλεψη για δήλωση στο “πόθεν έσχες” όλων των κινητών περιουσιακών στοιχείων και μετρητών εκτός τραπεζικών καταθέσεων που έχουν στην κατοχή τους οι υπόχρεοι. Η πρόβλεψη αυτή κρίθηκε παράνομη και αντισυνταγματική από το ΣτΕ, όμως στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι χωρίς αυτήν ο έλεγχος του “πόθεν έσχες” δεν έχει ουσία, αφού δεν μπορεί να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων, κι έτσι αναμένεται να επιμείνουν στην επίμαχη διάταξη.

Η ανησυχία πάντως είναι έκδηλη και από τις δύο πλευρές για τον “εκτροχιασμό” της αντιπαράθεσης σε μία μάχη μέχρις εσχάτων, αφού κανείς δε φαίνεται πρόθυμος να υποχωρήσει από τις θέσεις του: από τη μία η κυβέρνηση επιμένει στην επίμαχη διάταξη, από την άλλη οι δικαστές διαμηνύουν ότι δεν θα υπακούσουν σε καμία παράνομη νομοθετική ρύθμιση. Είναι φανερό ότι αν δεν πέσουν οι τόνοι και δε βρεθεί κοινό έδαφος για το ζήτημα του πόθεν έσχες, τα πράγματα κινδυνεύουν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο, και σε αυτήν την περίπτωση δύο είναι τα τινά: είτε οι κυβερνητικές πιέσεις θα οδηγήσουν σε μία ακραία παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ώστε να “υπακούσει” η δικαστική εξουσία στις προσταγές της εκτελεστικής (κάτι που φυσικά θα συνιστούσε παραβίαση του ίδιου του Συντάγματος), είτε η σκληρή στάση των δικαστικών θα προκαλέσει πρόβλημα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, με ένα ακραίο σενάριο να οδηγεί ακόμα και στην κατάρρευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Να δούμε ποιος θα κουραστεί. Η κυβέρνηση που θα επιμείνει στην διαφάνεια και τον έλεγχο, ή όλοι εκείνοι που συντάσσονται πίσω από καθεστώτα αδιαφάνειας και μη ελέγχου και θα λογοδοτήσουν όλοι στον λαό”, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή χθες στη Βουλή, που είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τη στάση του απέναντι στους δικαστές.

Πάντως, στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν πως στο τέλος θα βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων εκ των δικαστών, που θα πείσουν τους πιο “σκληροπυρηνικούς” να υιοθετήσουν μία πιο διαλλακτική στάση και να μη φτάσουν την κατάσταση στα άκρα – αν και σε αυτήν τη φάση δε φαίνεται να υπάρχει κανένα απολύτως σημείο επαφής ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δικαστικούς…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: OΑΕΔ: Άμεσα η χορήγηση των επιδομάτων που εξήγγειλε η Αχτσιόγλου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτοί είναι οι πιο σέξι ηγέτες του κόσμου – Δείτε σε ποια θέση είναι ο Τσίπρας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επίδομα θέρμανσης: «Ψαλιδισμένο» κατά 50% το ποσό – Ποιοι οι δικαιούχοι