Οι σχέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη δεν είναι πάντα οι καλύτερες, όπως θυμόμαστε και από τις διάφορες δικαστικές κόντρες που έχουν ξεσπάσει κατά καιρούς στη χώρα μας. Όμως ποτέ δεν ήταν τόσο κακές όσο αυτές της σημερινής κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη, καθώς η μεταξύ τους αντιπαράθεση θυμίζει πλέον περισσότερο… κρητική βεντέτα.

Ίσως η πρώτη σοβαρή ένδειξη ότι τα πράγματα οδεύουν προς εκτροχιασμό ήρθε το 2016, με την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία έβαλε “φρένο” στον νόμο Παππά και ακύρωσε τον αλήστου μνήμης διαγωνισμό για την αδειοδότηση των καναλιών. Οι αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν οργισμένες, με ομαδικά “πυρά” κατά της Δικαιοσύνης από κυβερνητικά στελέχη, τα οποία όμως δεν επηρέασαν ιδιαίτερα το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι δικαστές του οποίου συνεχίζουν έκτοτε να εκδίδουν αποφάσεις που συχνά δεν αρέσουν καθόλου στο Μαξίμου, με αποκορύφωμα την πρόσφατη απόφαση για το πόθεν έσχες των δικαστικών.

Η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης είναι έκδηλη και έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε στην προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση να θεωρείται ζητούμενο η αντικατάσταση του Συμβουλίου της Επικρατείας από ένα Συνταγματικό Δικαστήριο που θα λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο…

Είναι χαρακτηριστική του κλίματος που υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν έσχες των δικαστικών: “Κάποιοι κάτι θέλουν να κρύψουν. Συνεχίζουν να εκτίθενται και να έρχονται σε πλήρη δυσαρμονία με το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού και της πλειοψηφίας των Ελλήνων δικαστών”.

Όμως και από την πλευρά των δικαστών φαίνεται ότι αυτή η “βεντέτα” με την κυβέρνηση συντηρείται, κάτι που δε φαίνεται τόσο από τις δικαστικές αποφάσεις (καθώς οι δικαστές απορρίπτουν κατηγορηματικά τις αιτιάσεις περί “κατευθυνόμενων” αποφάσεων), όσο από τις αντιδράσεις για τις περικοπές των συντάξεών τους, οι οποίες κορυφώνονται σήμερα με το πανδικαστικό συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο για τις 3 το μεσημέρι στο Εφετείο Αθηνών. Το ποσοστό μείωσης που έχουν υποστεί στις συντάξεις τους στα χρόνια της κρίσης, όπως υποστηρίζουν, φτάνει ακόμα και το 75%, με τη σύνταξη των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων να μην ξεπερνά τα 1.500 ευρώ και των λοιπών δικαστικών τα 1.400 ευρώ. Ήδη μάλιστα οι δικαστικοί έχουν προαναγγείλει προσφυγές ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων, ενώ φέρονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν και σε “λευκή απεργία”.

Είναι προφανές ότι αυτή η μετωπική σύγκρουση θα συνεχιστεί, και ανεξαρτήτως από το ποια από τις δύο πλευρές θα βγει κερδισμένη από αυτήν τη σύγκρουση, το μόνο βέβαιο είναι ότι η ίδια η Δικαιοσύνη είναι ήδη χαμένη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Tι ακριβώς ισχύει για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Οι εκτελεστές φοβούνται περισσότερο τη μαφία παρά την Αστυνομία

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρασκήνιο: Όταν ο Σόιμπλε ευχήθηκε στον Τσίπρα να χάσει τις εκλογές