Κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ( «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού»), ωστόσο δεν ήταν λίγη η κριτική που δέχθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν εμμέσως τις διαφωνίες τους, καλώντας τον Γιώργο Σταθάκη να συμπεριλάβει σαφέστατες διατάξεις για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και την στήριξη των περιοχών στις οποίες βρίσκονται οι προς πώληση λιγνικτικές μονάδες, με αύξηση του ανταποδοτικού πόρου ανάπτυξης σε συνδυασμό και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και αυτό παρά το γεγονός πως το Υπουργείο είχε φροντίσει να μειώσει το πολιτικό κόστος για το ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας «ενεργειακές περιφέρειες» που το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει μικρή εκλογική δύναμη. Έτσι, οι διατάξεις πλήττουν κυρίως τους νομούς Φλώρινας και Αρκαδίας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει από έναν βουλευτή, ενώ «προστατεύει» την Κοζάνη όπου η κυβέρνηση διαθέτει τέσσερις βουλευτές.

Ο Βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κωνσταντίνος Σέλτσας, ξεκαθάρισε πως η στάση του στη ψηφοφορία θα εξαρτηθεί από το αν εξασφαλίζεται το «δημόσιο συμφέρον», ζητώντας να υπάρξει «ομαλή μετάβαση των εργαζομένων και η απρόσκοπτη εξασφάλιση της δωρεάν θέρμανσης στις αντίστοιχες περιοχές, μετά την αποεπένδυση». Ταυτόχρονα ζήτησε να μην υπάρξει καμία απόλυση, αν και το νομοσχέδιο προβλέπει πως η εταιρεία που θα αγοράσει τις μονάδες θα μπορεί να απολύσει προσωπικό μετά από 6 χρόνια.

«Αν δεν εξασφαλιστούν όλα αυτά δεν μπορούμε να μιλάμε για δίκαιη διαδικασία. Η ανταποδοτικότητα δεν μοιάζει αντικειμενική. Μέσα σε αυτή την διαδικασία που δρομολογείται πρέπει να αναρωτηθούμε τι κερδίζουμε και τι χάνουμε. Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Αν οι νέες εταιρείες θα λειτουργήσουν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Με όλα αυτά τα ερωτήματα θα προέλθουμε στην ψήφιση του νομοσχεδίου και αυτά θα καθορίσουν την στάση μας», υποστήριξε ο κ. Σέλτσας.

Ανάλογος είναι και ο προβληματισμός και στην πλευρά του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Παπαηλιού, σημειώνοντας στους συνομιλητές του πως θα ξεκαθαρίσει την στάση του μόνο στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψηφοφορία.

Αντίθετος με το νομοσχέδιο δήλωσε στους δημοσιογράφους και ο βουλευτής Β΄Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, ο οποίος ανήκει στο συνεργαζόμενο κόμμα των Οικολόγων Πράσινων.

Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στην Κοζάνη (Γιάννης Θεοφύλακτος, Θέμις Μουμουλίδης και Δημήτρης Δημητριάδης) είναι θετικοί ως προς το νομοσχέδιο. Άλλωστε, καμία μονάδα της εκλογικής τους περιφέρειας δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ αυτών που βγαίνουν «στο σφυρί».

Πάντως, θεωρείται δύσκολο να υπάρξουν σημαντικές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια.

Γκρίνια και για τις συντάξεις

Το νομοσχέδιο για τις λιγνιτικές μονάδες δεν είναι το μόνο που προκάλεσε γκρίνια στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ψηφισμένα σκληρά μέτρα για τη μείωση των συντάξεων από την πρωτοχρονιά του 2019 συνεχίζουν να προκαλούν προβληματισμό στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εμ αρκετούς από αυτούς να θέτουν το ζήτημα κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ΚΟ του κόμματος, παρά τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ενδεικτική ήταν η στάση του Νίκου Φίλη, ο οποίος επανέλαβε τους προβληματισμούς που είχε εκφράσει και δημόσια σε πρόσφατες συνεντεύξεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ένταση και «καρφιά» κατά Σταθάκη στη Βουλή για τη ΔΕΗ: «Πούλησε αυτά που ξέχασες να δηλώσεις»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιμένει ο Τσίπρας: «Ραγιαδισμός» τα περί προληπτικής γραμμής – Δεν υπάρχει παράταση του μνημονίου