ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Νέο πονοκέφαλο για τις ελληνικές τράπεζες έρχεται να προσθέσει ο SSM, ο οποίος διαμήνυσε στις διοικήσεις τους πως θα πρέπει να συνεχίσουν να ανεβάζουν ταχύτητα ως προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους και μετά το 2019.
Ο SSM, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως ενημέρωσε τις τράπεζες ότι θα πρέπει να κινηθούν με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από το 20% μέχρι το 2021. Υπενθυμίζεται πως ο στόχος για τον Δεκέμβριο του 2019 είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) να έχουν μειωθεί στο 35,2% των συνολικών ανοιγμάτων των τραπεζών, την ώρα που το 2017 (Ιούνιο) ήταν στο 50,6% (64,6 από 101,8 δισ. ευρώ).
Επισήμως, οι νέοι στόχοι θα τεθούν τον Σεπτέμβριο. Οι τράπεζες, ωστόσο, θα πρέπει να λειτουργήσουν προληπτικά. Έτσι, προκειμένου να έχουν ήδη δώσει δείγματα γραφής στον SSM, θα εντείνουν το επόμενο διάστημα τις πωλήσεις “κόκκινων” δανείων, όσο το επιτρέπει η κερδοφορία τους, ευελπιστώντας σε μείωση των NPEs ακόμη και κάτω των 60 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019. Σε αυτό θα έχουν «σύμμαχο» και τα θετικά αποτελέσματα από τα πρόσφατα Stress tests.
Πάντως οι τράπεζες φαίνεται να έχουν διατυπώσει στον SSM τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους αυστηρότερους στόχους για τα NPEs, χωρίς να βλάψουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Από την πλευρά του ο εποπτικός μηχανισμός διαβεβαιώνει πως δεν σκοπεύει να αφήσει να διαλυθούν οι τράπεζες με την πίεσή του.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Ν. Καραμούζη, χαρακτήρισε, την περασμένη εβδομάδα, ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες τον στόχο για τη μείωση των NPE’s, προσομοιάζοντάς τον τον “ελέφαντα στο δωμάτιο” που καθυστερεί την επιστροφή στην κανονικότητα και τη μελλοντική ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση.
“Απώτερος στόχος μας πρέπει να είναι, με σχέδιο και τόλμη, μέχρι το 2022 το αργότερο, να έχουμε μειώσει σε μονοψήφιο αριθμό τη σχέση NPEs προς το σύνολο των δανείων, ώστε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”, είπε ο κ. Καραμούζης.
Προκειμένου, πάντως, να γίνει αυτό θα πρέπει, όπως ανέφερε, να υπάρχει μια δίκαιη μεταχείριση των συνεπών δανειοληπτών, βιώσιμες λύσεις και ευκαιρίες αποπληρωμής σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και αμείλικτη αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Πως έχουν κινηθεί μέχρι τώρα οι τράπεζες
Κατά το α τρίμηνο της φετινής χρονιάς, το ύψος των NPEs μειώθηκε κατά 2,1%, αγγίζοντας τα 92,4 δισ. ευρώ, χάρη κυρίως στις διαγραφές, οι οποίες πλησίασαν τα 1,7 δισ. ευρώ. Αντίθετα, ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ήταν η συνεισφορά από εισπράξεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις.
Ο τριμηνιαίος ρυθμός αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate) διαμορφώθηκε στο 1,8% και ήταν σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από τον τριμηνιαίο δείκτη αθέτησης (1,9%).
Η κάμψη της συνεισφοράς των πωλήσεων αντίθετα, οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους καθώς το χαρτοφυλάκιο χωρίς εξασφαλίσεις που μεταβίβασε η Alpha Bank προσμετρήθηκε στο δ΄ τρίμηνο του 2017.
Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται η μεταβίβαση δύο χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις από Εθνική (project Earth) και Πειραιώς (project Arctos) καθώς και ένα με εξασφαλισμένα δάνεια (project Amoeba) από Πειραιώς.
Ταυτόχρονα ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων (project Jupiter) από την Alpha καθώς και χαρτοφυλακίου χωρίς εξασφαλίσεις από την Eurobank (project Zenith). Η Euronank τρέχει επίσης την πώληση πακέτου με 650 μικρά ακίνητα που περιήλθαν στην κατοχή της, ως αποτέλεσμα πλειστηριασμών (project Pixel).
Τέλος, η Εθνική θα ξεκινήσει εντός Ιουλίου το διαγωνισμό πώλησης χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων. Το ύψος της εντός ισολογισμού μικτής απαίτησης ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή – Δεν θα δοθεί παράταση δηλώνουν από το υπουργείο Οικονομικών
- Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό – Τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ
- ΑΑΔΕ: Εσωτερική έρευνα για τον εμπλεκόμενο υπάλληλο σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών διέταξε ο Πιτσιλής
- Διεθνείς αγορές: Αναταραχή από τις προβλέψεις για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το 2025