ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με EBΙTDA άνω των 20 εκατ. ευρώ το 2018, η σχέση καθαρού δανεισμού προς λειτουργικά κέρδη διαμορφώνεται στο 8, διευκολύνοντας τις συζητήσεις του βασικού μετόχου Γιώργου Μυλωνά με τις τράπεζες. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, και η θετική πορεία της εταιρείας το 2018 κάνει τον βασικό μέτοχο και Πρόεδρο της εταιρείας Γιώργο Μυλωνά να αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει να κρατήσει την εταιρεία του.
«Εμείς έχουμε κάνει την πρότασή μας στις τράπεζες σαν μέτοχοι, για το πώς μπορούμε να τους πληρώσουμε.
Στην πρότασή μας υπάρχει και πρόβλεψη κάτι να κάνω κι εγώ σαν μέτοχος. Θα υπάρξει συνεισφορά και από μένα κάτι θα κάνω για να δείξω ότι έχω εμπιστοσύνη στην εταιρεία. Το θέμα δεν είναι να εξοφλήσουμε τα δάνεια, η σχέση EBTDA με δάνεια να είναι κοντά στο 5-6 ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα αποπληρωμής και τότε θα είμαστε bankable δηλαδή θα μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε από άλλες τράπεζες. Όταν τελειώσει η συμφωνία αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες θα κάνουμε νέα συμφωνία που θα επιτρέπει και νέα χρηματοδότηση», δηλώνει ο ίδιος.
Από το 2008 έως το 2016 η εταιρεία είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 40% και το EBIDTA κατά περίπου 80%. Ο όμιλος αναγκάστηκε να απορροφήσει σημαντικές επισφάλειες τρίτων και να αλλάξει στρατηγικά και άμεσα μοντέλο λειτουργίας. Η αλλαγή αυτή φαίνεται να αρχίζει να αποδίδει καρπούς, την ώρα που οι συζητήσεις για τη ρύθμιση των δανείων της – με ή χωρίς είσοδο νέου επενδυτή – έχουν μπει στην τελική ευθεία.
Η εκτίμηση για το 2018 είναι ότι τα EBITDA θα ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ έναντι 16 εκατ. ευρώ το 2017.
Ο τζίρος του ομίλου προβλέπεται πάνω από 250 εκατ. ευρώ και για πρώτη φορά θα εμφανίσει και καθαρή κερδοφορία.
«Το 2017 δεν είχαμε καθαρά κέρδη καθώς είχαμε τεράστιες προβλέψεις, αφού μας μηδένισαν την αξία των παγίων μας στα ανενεργά εργοστάσια. Το σημαντικό φέτος είναι ότι και η μητρική εταιρεία γύρισε σε καθαρή κερδοφορία και αυτό δείχνει μια στροφή στην εταιρεία που επιτρέπει την αισιοδοξία. Η βελτίωση που έχουμε πετύχει είναι μεγάλη αφού το 2014 είχαμε 170 εκατ. τζίρο και τώρα έχουμε πάνω από 250 εκατ. ευρώ. Πλέον η κερδοφορία θα αυξάνεται πιο εύκολα αφού από ένα μέγεθος και πάνω η εταιρεία σημειώνει αύξηση κερδών και πλέον κάθε αύξηση τζίρου θα φέρνει και άνοδο κερδών».
Η διαδικασία που ακολουθούν οι τράπεζες
Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη για την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την Αλουμύλ και είναι τέσσερις οι επενδυτές που έχουν δικαίωμα, αφού διεξάγουν αναλυτικό οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence), να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές και είναι οι εξής: Oaktree Capital, Atlas Capital Services σε συνεργασία με ένα άλλο fund, Avenue Capital και M&G Investments.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας γίνεται έλεγχος των στοιχείων της εταιρείας στις θυγατρικές του εξωτερικού από την Alvarez and Marshal και την Ernst and Young.
Για τη διαδικασία ο κ. Μυλωνάς σχολιάζει: «Οι τράπεζες εξετάζουν ακόμη όλα τα ενδεχόμενα, οι επενδυτές προτείνουν τα δικά τους σχέδια αλλά με κούρεμα δανείων ενώ εμείς κάνουμε την πρότασή μας που δεν περιλαμβάνει κούρεμα. Ακόμη είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος των θυγατρικών και θα τελειώσει λίγο πριν τις γιορτές και τότε θα οι τράπεζες θα έχουν πλήρη εικόνα για την πορεία και τα μεγέθη των θυγατρικών. Όταν θα έχουν όλα τα δεδομένα θα μπορούν να κρίνουν την αξιοπιστία της πρότασής μας, η οποία θα αξιολογηθεί και από τρίτους συμβούλους για να δώσουν την έγκρισή τους ώστε μετά οι τράπεζες να μπορούν να υπογράψουν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κώστας Πηλαδάκης: «Γιατί έκλεισα το Καζίνο Ρίου» – Τα σχέδια του επιχειρηματία και η πρόταση των επενδυτών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»