Παρά το γεγονός ότι η λίρα της Τουρκίας βυθίζεται σε νέο ιστορικό ρεκόρ σήμερα,(δείτε live τις ισοτιμίες από το Bloomgerg)  με τους επενδυτές να “πουλάνε ” μαζικά το νόμισμα εν τούτοις σύμφωνα με την Capital Economics, η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι απίθανο να παρέμβει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως επισημαίνει, η αποδυνάμωση της λίρας κοντά στο 4 έναντι του δολαρίου είναι απίθανο να πυροδοτήσει την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της χώρας, ωστόσο αν η λίρα φτάσει το 4,25 έναντι του δολαρίου αυτό θα οδηγήσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει Ρα επιτόκια της. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, μόνο μία υποτίμηση της τάξης του 10% σε διάστημα τριών μηνών έχει ακολουθηθεί από σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην Τουρκία, όπως προσθέτει.

Εάν η τουρκική κυβέρνηση προχωρήσει σε περαιτέρω κίνητρα για την τόνωση της ανάπτυξης, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση του εξωτερικού ελλείμματος, οδηγώντας σε ακόμη πιο απότομες πτώσεις της λίρας και ενδεχομένως σε αύξηση των επιτοκίων, τονίζει η Capital Economics. Σύμφωνα με αναφορές, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μέτρων ύψους 108 δισ. λιρών (3% του ΑΕΠ αυτού του έτους) για την υποστήριξη της οικονομίας.

Sell Off

Το μαζικό sell off συμβαίνει καθώς οι αγορές μεταφράζουν την επιβολή δασμών στην Κίνα από τον Τραμπ, ως ένα σημαντικό βήμα προς έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

Η λίρα υποχωρεί πάνω από το επίπεδο του 4 φορές έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά στην ιστορία, αγγίζοντας το 4,0361, ενώ βυθίστηκε κατά 3% έναντι του γεν Ιαπωνίας και άγγιξε επίσης νέο χαμηλό έναντι του ευρώ, στο 4,9778. Η βουτιά του τουρκικού νομίσματος εντάθηκε κατά την διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία, γεγονός που πιθανώς οφείλεται σύμφωνα με τους αναλυτές, σε εντολές stop-loss των retail επενδυτών στην Ιαπωνία που πραγματοποιούν συναλλαγές της λίρας έναντι του γεν.

Η αυξανόμενη εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισροές ξένων κεφαλαίων καθιστά τη λίρα ένα από τα πιο ευαίσθητα νομίσματα στην αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας.