Το πρόσφατο selloff στα Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin και άλλα κρυπτονομίσματα μπορεί να διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμη. Οι λόγοι είναι πολλοί. Όταν το Bitcoin υποχώρησε περίπου κατά 40% στα μέσα Δεκεμβρίου, το Ripple πραγματοποίησε ράλι, τετραπλασιάζοντας την αξία του σε μόλις λίγες μέρες. Το ράλι εξαπλώθηκε γρήγορα στα Ethereum, Litecoin, NEM, Siacoin, Bytecoin, και άλλα κρυπτονομίσματα. Στη συνέχεια, καθώς το Ripple και άλλα κρυπτονομίσματα υπέστησαν selloff λίγες εβδομάδες αργότερα, το Bitcoin πραγματοποίησε ράλι. Τραπεζίτες, επιχειρηματίες και οικονομολόγοι έχουν απαξιώσει τα κρυπτονομίσματα. Προ ολίγων ημερών ο Νουριέλ Ρουμπινί ήταν ξεκάθαρος: «Είναι ξεκάθαρο ότι το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα αντιπροσωπεύουν τη μητέρα όλων των φουσκών, κάτι που εξηγεί γιατί οποιοσδήποτε συνάντησα στις γιορτές των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων το 2017, με ρώτησε εάν πρέπει να αγοράσουν», επισημαίνει ο Ρουμπινί, καταλήγοντας: «Επομένως, ξεχάστε το blockchain, το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα και ξεκινήστε να επενδύετε σε εταιρείες fintech με πραγματικά επιχειρηματικά μοντέλα (…). Δεν θα γίνετε πλούσιοι εν μία νυκτί, αλλά θα έχετε κάνει την πιο έξυπνη επένδυση».

Η Nordea

Η Νordea, η μεγαλύτερη τράπεζα της Σκανδιναβίας, απαγορεύει στους εργαζόμενους της να κάνουν συναλλαγές σε bitcoin και στα άλλα κρυπτονομίσματα, Οι σκανδιναβικές κεντρικές τράπεζες είναι σαφείς στους χαρακτηρισμούς τους σχετικά με το bitcoin. Ο Lars Rohde, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Δανίας, το χαρακτηρίζει επικίνδυνο. Ο Stefan Ingves, της σουηδικής Riksbank, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το bitcoin μπορεί να θεωρηθεί νόμισμα.

Αντίθετα, αναφέρθηκε σε αυτό ως ένα «κερδοσκοπικό εικονικό περιουσιακό στοιχείο του οποίου η αξία δεν έχει καμία εγγύηση». 

O Warren Buffett

Tο bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα δεν θα έχουν καλό τέλος, προειδοποίησε στις 14 Ιανουαρίου 2018 ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett.  Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο Buffet είπε: «Όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, γενικά, μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ένα κακό τέλος. Δε γνωρίζω πότε θα συμβεί, πώς ή οτιδήποτε άλλο». Πριν από μερικούς μήνες, τον Οκτώβριο του 2017, ο δισεκατομμυριούχος είχε εκφράσει και πάλι τις ανησυχίες του για τα ηλεκτρονικά νομίσματα κάνοντας λόγο για μια «πραγματική φούσκα» και περιγράφοντας το bitcoin ως  ένα στοιχείο που δεν παράγει αξία.

Γιατί υποχωρούν ραγδαία

Υπάρχει μια καλή εξήγηση πίσω από την “εναλλαγή” απωλειών και κερδών μεταξύ των κρυπτονομισμάτων. Ορισμένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων απαιτούν Bitcoins για τις πληρωμές που χρειάζονται για τις συναλλαγές νομισμάτων. Έτσι, οι επενδυτές που διέθεταν ήδη Bitcoins, έπρεπε να τα πουλήσουν για να πληρώσουν για αυτές τις συναλλαγές.

Η εναλλαγή από το ένα νόμισμα στο άλλο δεν είναι νέα στις επενδύσεις. Έχει εφαρμοστεί στη Wall Street εδώ και χρόνια, όπου οι επενδυτές εναλλάσσουν κεφάλαια μεταξύ “αμυντικών” και “κυκλικών” μετοχών, σε στιγμές κατά τις οποίες τα επιτόκια, δηλαδή το “κόστος ευκαιρίας” του χρήματος, παραμένουν χαμηλά.

Αυτό λειτουργεί θετικά για τις μετοχές, διότι επιβεβαιώνει ότι τα χρήματα παραμένουν μέσα στην ίδια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, αντί να επιστρέψουν σε άλλες επενδύσεις στην αγορά χρήματος.

Και αυτό ήταν ένα θετικό σημάδι για τα κρυπτονομίσματα και τότε.

(Σημείωση: Η επένδυση σε κρυπτονομίσματα ή tokens είναι εξαιρετικά κερδοσκοπική και η αγορά είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη. Όποιος εξετάζει να επενδύσει, θα πρέπει να είναι έτοιμος να χάσει ολόκληρη την επένδυσή του.

Αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα αυτή τη φορά. Με εξαίρεση το Ethereum, έχουν υποχωρήσει όλα τα σημαντικά κρυπτονομίσματα ταυτόχρονα. Τις τελευταίες επτά ημέρες, το Bitcoin έχει χάσει 10,10%, το Ripple 17,23% και το Litecoin 10,40%. Και όλα έχουν υποχωρήσει κατά 50% ή και περισσότερο από το ρεκόρ υψηλό τους τον Δεκέμβριο.

Κρυπτονομίσματα Απώλειες στην εβδομάδα
Bitcoin -10,10
Ripple -17,23
Litecoin -10,40

Ακόμη χειρότερα, το sell off έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη λίστα των κρυπτονομισμάτων.

Κρυπτονομίσματα που ενισχύθηκαν ή υποχώρησαν Αριθμός
Ενισχύθηκαν 21
Υποχώρησαν 79

Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που ρευστοποιούνται από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα δεν τοποθετούνται σε άλλα κρυπτονομίσματα. “Διαφεύγουν” από ολόκληρη την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Αυτό είναι αρνητικό για όλα τα κρυπτονομίσματα. Και αυτό είναι το διαφορετικό με το selloff στα κυριότερα κρυπτονομίσματα αυτή τη φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Κόλαση» στην αγορά κρυπτονομισμάτων: Χάθηκαν πάνω από 100 δισ. δολάρια μέσα σε 24 ώρες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το bitcoin μπορεί να διαιρεθεί έως 50 φορές μέσα στο 2018!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η υποχώρηση του bitcoin πενταπλασίασε τη ζήτηση για χρυσές λίρες