ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στελέχη της HSBC βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών στην Αθήνα, λόγω των ισχυρισμών ότι πούλησαν xρηματοοικονομικά προϊόντα σε Έλληνα εφοπλιστή προ 10ετίας και τον παραπλάνησαν. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ένας δικαστής στην Αθήνα έχει απαγγείλει κατηγορίες εναντίον οκτώ ανώτατων στελεχών ή πρώην υπαλλήλων της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου και ενός διευθύνοντος συμβούλου στη Βρετανία. Οι παραπάνω κατηγορούνται ότι πούλησαν με δόλο swaps στον εφοπλιστή ή ότι δεν φρόντισαν να αποκαταστήσουν το λάθος όταν ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε. Η HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.
Ο δικαστής προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά από αγωγή που κατέθεσε τον περασμένο Ιούνιο η Amarilis, μία εταιρία που ελέγχεται από την οικογένεια Καλογηράτου, ιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής Primerose Shipping. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές προχωρούν στο βήμα αυτό όταν κρίνουν ότι ο ύποπτος μπορεί να έχει παραβιάσει το νόμο και πρέπει να διεξάγουν έρευνα σε βάθος.
Τέτοιες έρευνες συνήθως διαρκούν μήνες ή και χρόνια, προκειμένου οι δικαστές να αποφασίσουν αν οι ύποπτοι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη ή αν η υπόθεση θα μείνει στα αρχεία. Η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να αφορά μία γνωστή τακτική των τραπεζών, να πουλούν χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως τα swaps, σε πελάτες που δεν μπορούσαν να τα κατανοήσουν.
Το 2012, ένας ερευνητής για οικονομικά ζητήματα στη Βρετανία, βρήκε σημαντικές παρατυπίες στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες -συμπεριλαμβανομένης και της HSBC- πουλούσαν τέτοια προϊόντα και αρκετοί αγοραστές τους ζήτησαν αποζημιώσεις.
“Άπειροι επενδυτές”
Η υπόθεση της HSBC και του Καλογηράτου, μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο στην Ελλάδα σχετικά με το αν μικρές ή και μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες μπορούν να θεωρηθούν ως “άπειροι επενδυτές”, οι οποίοι θα δικαιούνται ειδικής προστασίας και άρα θα μπορούσαν να αποζημιωθούν για τέτοια χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Και δεύτερος εφοπλιστής
Τουλάχιστον ένας ακόμη Έλληνας ιδιοκτήτης, ο οποίος λέγεται ότι είχε παρόμοιες συμβάσεις αλλά και έκανε καταγγελίες εναντίον της ίδιας τράπεζας, μπορεί να κληθεί να καταθέσει.
Τα δύο προϊόντα swaps που τίθενται υπό αμφισβήτηση ολοκληρώθηκαν το 2006 με ονομαστική αξία 10 εκατ. δολάρια το καθένα και διάρκεια 11 και 10,5 χρόνια αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την αγωγή, o επικεφαλής της τράπεζας στην Αθήνα και ένας αναπληρωτής διευθυντής του παρουσίασαν ως επενδυτική ευκαιρία για μία προκαταβολή 8 εκατ. δολαρίων, να βάλει ο ιδιοκτήτης ως εγγύηση ένα δάνειο που είχε πάρει η ναυτιλιακή από την HSBC ένα χρόνο πριν, ύψους 32 εκατ. δολαρίων.
Προς το τέλος του 2013, η HSBC, σύμφωνα με διαφημιστικό της φυλλάδιο, προσέφερε χρηματοοικονομικά προϊόντα που επέτρεπαν στις ναυτιλιακές εταιρίες να επωφεληθούν ή να προστατευτούν από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων. Στην περίπτωση της Amarilis, αυτά ήταν προϊόντα μόχλευσης κινδύνου.
Έτσι, η εταιρία οδηγήθηκε να πιστέψει ότι το χειρότερο δυνατό σενάριο στην τοποθέτηση αυτή θα ήταν να έχει ένα μικρό κέρδος. Σύμφωνα μάλιστα με την τράπεζα, το χειρότερο συνάριο ανέφερε ότι το επιτόκιο δεν θα υποχωρούσε κάτω του 2,40%.
Ωστόσο, στα μικρά γράμματα του συμβολαίου, η HSBC ανέφερε ότι δεν υπάρχει εγγύηση για την ακρίβεια του εγγράφου της και δεν φέρει ευθύνη για λάθη διαβίβασης, ούτε για ζημιές που τυχόν θα προκύψουν από την εμπιστοσύνη που θα δείξει κάποιος σε αυτές τις πληροφορίες.
Απρόβλεπτη μείωση επιτοκίων
To επιτόκιο αναφοράς των swaps υποχώρησε τελικά κάτω από τα επίπεδα που αναφέρονταν ως “ακραία” στο παράδειγμα με αποτέλεσμα η Amarilis να χάσει 2,16 εκατ. δολάρια μέχρι του Ιούνιο του 2015, οπότε και προχώρησε στην αγωγή.
Η Amarilis ισχυρίζεται ότι βρισκόνταν σε συζητήσεις για ν’ αποχωρήσει από τα προϊόντα από το 2009. Ωστόσο απέφυγε να το πράξει διότι ενημερώθηκε ότι θα έπρεπε να πληρώσει πάνω από 5 εκατ. δολάρια για να αποχωρήσει ή για να μειώσει την έκθεση της σ’ αυτά.
Επίσης, μία ακόμη απογοήτευση για την ελληνική εταιρία αποδείχθηκε η σύνδεση των swaps με το ναυτιλιακό δάνειο που είχε λάβει από την HSBC. Παρά το γεγονός ότι η ναυτιλιακή αποπλήρωσε το δάνειο, η τράπεζα αρνήθηκε να προχωρήσει σε άρση του ενέχυρου επί του πλοίου panamax που είχε αγοράσει, το Lord Byron, κατασκευής 2005.
Αυτό εμπόδισε τον Έλληνα εφοπλιστή από τη δυνητική πώληση του πλοίου πριν καταρρεύσουν οι τιμές στην αγορά. Σύμφωνα με το VesselsValue.com, το πλοίο Lord Byron έχει αξία 5,7 εκατ. δολάρια κάτω από τα 22 εκατ. δολάρια που ήταν η τιμή πώλησης του δύο χρόνια πριν.